FAQ

Zonneplan geeft antwoord op al jouw vragen over zonnepanelen

Renate van den Brink
Door: Renate van den Brink

Heb jij een vraag over zonnepanelen, de omvormer of iets anders? Dan ben jij niet de enige. Daarom beantwoorden we de meest gestelde vragen. Kan je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Laat dit ons weten en wij beantwoorden hem zo snel mogelijk.

medewerker Zonneplan beantwoordt vragen
 • Is mijn huis geschikt?

  Een woning is niet altijd geschikt voor zonnepanelen. Dit heeft te maken met verschillende aspecten, waaronder de ligging en het dak zelf.

  Kan jij de volgende vragen allemaal met ‘ja’ beantwoorden? Dan is jouw huis hoogstwaarschijnlijk geschikt voor zonnepanelen.

  1. Ben jij eigenaar van het huis en dak?
  2. Is de dakconstructie stabiel genoeg (oftewel is het dak niet te oud en wel stevig genoeg om de zonnepanelen minimaal 25 jaar te dragen)?
  3. Maakt jouw huis geen uit van een beschermd stads- of dorpsaangezicht (Check dit hier)?
  4. Ligt jouw dak tussen oost en west? (Hoe meer op het zuiden hoe beter)
  5. Heeft jouw dak overdag (veel) direct zonlicht en weinig last van schaduw?
  6. Is er ruimte voor minimaal vijf zonnepanelen op jouw dak? (dat is ongeveer 15 m2)

  Wil jij meer weten over de aspecten die Zonneplan meeneemt in het beoordelen van de geschiktheid van daken? Klik dan hier en lees meer.

 • Moet mijn dak op locatie opgemeten worden?

  Nee, jouw dak hoeft niet op locatie opgemeten te worden. Zonneplan voert de metingen van jouw dak met behulp van luchtfoto’s altijd op afstand uit en deze zijn tot op de centimeter nauwkeurig. Deze foto’s geven de meest nauwkeurige weergave van jouw daksituatie, met name omdat ze jouw woning en dak over verschillende jaren en in verschillende seizoenen weergeven. Wanneer er op locatie gekeken wordt, is dit slechts een momentopname. Zonneplan kan op basis van de luchtfoto’s jouw dak nauwkeurig opmeten. In uitzonderlijke gevallen, wanneer er bijvoorbeeld toch twijfels zijn over de situatie, kan Zonneplan alsnog een schouwing op locatie uitvoeren.

 • Wie komt mijn zonnepanelen installeren?

  Zonneplan beschikt over een landelijk dekkend netwerk van erkende installateurs. Hierdoor kunnen wij bijna altijd jouw installatie door lokale monteurs laten uitvoeren. Het voordeel hiervan is dat zij bij problemen snel ter plaatse kunnen zijn. De monteurs hebben allemaal ervaring met het plaatsen van zonnepanelen en zullen de installatie professioneel en verzorgd uitvoeren. Alle installateurs zijn VCA-gecertificeerd.

  Wil jij meer weten over onze monteurs en installatiepartners? Ga dan naar de pagina Monteurs en Installatiepartners.

 • Hoe werkt het met terugleveren?

  Op zonnige dagen, als jij zelf niet thuis bent of weinig elektriciteit gebruikt, is het mogelijk dat je meer energie opgewekt dan dat je verbruikt. Op dat moment ontstaat er een energie-overschot. Doordat jouw zonnepanelen gekoppeld zijn aan jouw energiemeter, wordt dit overschot automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. In Nederland geldt het principe dat teruggeleverde energie mag worden afgetrokken van de afgenomen energie. Dit tegen elkaar wegstrepen, wordt salderen genoemd.

  Wordt er meer teruggeleverd dan afgenomen? Dan krijg jij een vergoeding voor de extra geleverde energie. Maar let op: deze vergoeding is vrij laag. De vergoeding is rond de 70% van de prijs en dat is ca. € 0,06 per kWh. Aangezien deze vergoeding lager is dan de kostprijs voor jouw zelfgeproduceerde energie, adviseert Zonneplan om niet meer stroom op te wekken dan je zelf verbruikt.

 • Wat is het verschil tussen polykristallijne (blauwe) en monokristallijne (zwarte) zonnepanelen?

  Het enige verschil tussen poly- en monokristallijne panelen is dat de zwarte monokristallijne zonnepanelen een iets hogere efficiëntie hebben dan de blauwe polykristallijne zonnepanelen. Dit houdt in dat de zwarte zonnepanelen in principe in staat zijn om meer opbrengst per vierkante meter te halen uit zonne-instraling.

  Maar, op hele warme, zonnige dagen is dit niet het geval. Als de buitentemperatuur boven de 25 graden is, gaat de opbrengst van de panelen achteruit. In dit geval zou een blauw paneel iets meer opbrengen dan een zwart paneel. Een temperatuur van boven de 25 graden komt in Nederland gemiddeld maar 26 dagen in het jaar voor. We zien daarom dat de verschillen in opbrengst tussen poly- en monokristallijne panelen over het jaar gemeten klein zijn. De blauwe zonnepanelen hebben over het algemeen een efficiëntie van 15-16% en de zwarte zonnepanelen hebben over het algemeen een efficiëntie van 17%. Omdat de zwarte zonnepanelen het net iets beter doen én over het algemeen een beter aanzicht hebben op het dak, bieden wij alleen deze zonnepanelen aan.

 • Zijn mijn zonnepanelen helemaal zelfvoorzienend?

  In Nederland loont het nog niet om een zonnepanelensysteem te installeren dat niet aan het vaste elektriciteitsnet is gekoppeld. De reden hiervoor is dat het opslaan van energie nog niet rendabel te realiseren is. Zonnepanelen wekken ’s nachts, in de winter en op zeer bewolkte dagen weinig tot geen energie op. Daarom is het noodzakelijk om een ‘back-up-systeem’ te hebben. In theorie zou dit een batterij of accusysteem kunnen zijn, maar in praktijk brengt dit een zeer hoge investering met zich mee. Met name omdat deze accu’s veel energie op moeten kunnen slaan om lange periodes zonder eigen energieopwekking te overbruggen. Vandaar dat in Nederland de voorkeur altijd gaat naar het gebruiken van het bestaande elektriciteitsnet. Wanneer jij zelf geen energie opwekt, maar wel energie nodig hebt, dan kan jij dit gewoon van het net afnemen. Precies zoals in de situatie voordat er zonnepanelen op jouw dak geïnstalleerd waren.

 • Bij welke energiemaatschappij moet ik aangesloten zijn?

  Het maakt niet uit bij welke energiemaatschappij je aangesloten bent. In Nederland is tot 2031 de salderingsregeling van kracht. Met deze regeling is bij wet geregeld dat jij als afnemer dezelfde prijs, inclusief belastingen en transportkosten, voor teruggeleverde energie ontvangt, als dat jij betaalt voor de energie die je van de energiemaatschappij afneemt.

  In de elektriciteitswet staat verder dat het terugleveren van zelf opgewekte energie tot 5000 kilowattuur zonder meer mogelijk moet zijn. Dit is landelijke wetgeving en alle energiemaatschappijen moeten zich hieraan houden. De ervaring leert echter, dat niet alle energiemaatschappijen alles goed hebben geregeld. Het kan dan zo zijn dat bij jouw jaarlijkse afrekening de opgewekte energie niet wordt meegenomen, omdat de systemen van energiemaatschappijen dit niet goed verwerken. Let daarom altijd goed op dat jouw energierekening helemaal klopt.

  Wil jij meer weten over de huidige status van de salderingsregeling? Klik dan hier.

 • Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden en schoonmaken?

  Over het algemeen hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Er zitten geen bewegende delen in de installatie die voor problemen kunnen zorgen. Daarnaast worden de panelen niet snel vies. Zonnepanelen worden namelijk altijd schuin geïnstalleerd. De hellingshoek van de panelen zorgt ervoor dat bij elke regenbui de zonnepanelen weer schoonspoelen. Voor zonnepanelen die dicht bij een drukke weg staan, kan het nuttig zijn om af en toe de panelen schoon te maken met kalkvrij water. Wij adviseren om dit alleen te doen wanneer de opbrengst van je zonnepanelen substantieel terugloopt, bijvoorbeeld bij lange droge periodes. Kijk voor meer informatie over onderhoud op onze pagina zonnepanelen schoonmaken.

 • Is het nuttig om de zonnepanelen met de zon te laten meedraaien?

  Het is een logische gedachte om voor optimale opbrengsten de zonnepanelen met de zon mee te laten draaien, bijvoorbeeld door een draai- en kantelbare installatie. Zo draaien de zonnepanelen namelijk altijd in de juiste hellingshoek mee met de zon en kan je uitgaan van een optimale instraling van de zon. In de praktijk valt de opbrengst echter tegen en loont deze manier van installeren niet. Vooral met de huidige prijzen van de beweegbare opstelling kan jij beter een extra paneel aanschaffen, want dan haal je ook de gewenste extra opbrengst binnen. Daarnaast komt ook vaak naar voren dat een beweegbare installatie meer onderhoud nodig heeft.

 • Kost het produceren van zonnepanelen niet meer energie dan ze besparen?

  Het fabriceren, vervoeren en installeren van zonnepanelen kost natuurlijk energie. Helaas wordt de energie die hiervoor gebruikt wordt, vaak opgewekt in kolencentrales. Maar er is ook goed nieuws: de energie die nodig is voor productie van zonnepanelen wordt in anderhalf tot drie jaar opgewekt door diezelfde panelen. Aangezien de zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan, is dit meer dan voldoende tijd om meer duurzame energie op te wekken en zo dus alsnog de CO2-uitstoot drastisch te verminderen!

 • Worden zonnepanelen gerecycled?

  De meeste onderdelen van zonnepanelen kunnen worden gerecycled. Zo wordt het silicium uit zonnepanelen versmolten met nieuw silicium voor nieuwe zonnepanelen. Ook het glas en het aluminium kunnen gerecycled worden. Al met al is het mogelijk om maar liefst 96% van het zonnepaneel te recyclen. Meer weten over het recyclen van zonnepanelen? Lees het op onze pagina over zonnepanelen aan het einde van hun leven.

 • Wat doe je met de zonnepanelen als je gaat verhuizen?

  De zonnepanelen van Zonneplan gaan minstens 25 jaar mee. Maar wat doe je met de zonnepanelen als je gaat verhuizen? Er zijn verschillende mogelijkheden en wij leggen de verschillende opties hieronder graag aan je uit.

  Optie 1: Zonnepanelen laten liggen en doorverkopen

  Het is mogelijk om het zonnepanelensysteem met de woning mee te verkopen aan de nieuwe eigenaar. Het bedrag van het zonnepanelensysteem kan gewoon worden meegenomen in de vraagprijs van de woning. Sterker nog, de waarde van de woning stijgt direct zodra de zonnepanelen op het dak liggen. Hierdoor ontvang je (een deel van) de investering van het zonnepanelensysteem terug. Ook als je de zonnepanelen hebt gefinancierd met een duurzaamheidslening of een Green Loans lening, is er niets aan de hand. Meestal kan je de lening in één keer boetevrij aflossen met de meerwaarde van de woning.

  Optie 2: Zonnepanelen meeverhuizen

  Daarnaast kan je ervoor kiezen om de zonnepanelen mee te verhuizen. De bevestigingsmaterialen die wij gebruiken, kunnen gewoon van het dak gehaald worden en op het nieuwe huis opnieuw gebruikt worden. Maar hier zitten wel kosten aan verbonden. Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat niet alle garanties intact blijven op het moment dat zonnepanelen naar een ander dak verhuisd worden. Neem dus altijd contact op met het bedrijf dat de zonnepanelen heeft geïnstalleerd om te checken of de voorwaarden van de garantie veranderen.

  Let op: niet alle garanties blijven intact wanneer zonnepanelen naar een ander dak verplaatst worden.

  Zonneplan advies: verkoop de zonnepanelen aan de nieuwe eigenaar

  Ons advies is om te gaan voor de eerste optie: de zonnepanelen doorverkopen aan de nieuwe eigenaar. Niet alleen omdat meeverhuizen extra geld kost, maar ook omdat het in verhouding voordeliger is om nieuwe zonnepanelen te installeren op je nieuwe huis. Innovatie op het gebied van zonnepanelen gaat snel, dus grote kans dat de zonnepanelen die nu op de markt zijn ook nog eens efficiënter werken.

  Ga je verhuizen naar een nieuw huis? Check dan nu alvast jouw (nieuwe) dak Check mijn (nieuwe) dak

 • CO2-uitstoot van zonnepanelen

  Zonnepanelen: onderdeel van het probleem of juist een bijdrage aan de oplossing?

  Op het moment gebruiken we veel grijze stroom en produceren we veel CO2-uitstoot. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoeveel stroom je gebruikt voor jouw koelkast, jouw koffiezetapparaat of jouw wasmachine. Je haalt hiervoor stroom uit het net en dan is de kans groot dat deze stroom afkomstig is van de verbranding van fossiele brandstoffen. Daar komt CO2 bij vrij, wat negatieve gevolgen heeft voor het klimaat (milieucentraal, 2019).

  Gelukkig kunnen we hier zelf wat aan doen, bijvoorbeeld met groene stroom opgewekt door zonnepanelen. Groene stroom wordt namelijk opgewekt uit duurzame energiebronnen en veroorzaakt weinig tot geen CO2-vervuiling. Het gebruik van groene stroom haalt niet de huidige CO2 uit de lucht, maar produceert ook geen extra CO2. Je bespaart dus de CO2 die je anders aan normale stroom zou uitstoten.

  Kost de productie van zonnepanelen niet meer CO2 dan ze leveren?

  Dit klopt niet, want na anderhalf tot drie jaar is het CO2-saldo van een paneel al positief. Om een zonnepaneel te maken, te vervoeren en te installeren is namelijk maar een periode van tien tot veertien maanden nodig om de CO2-uitstoot te neutraliseren. Na deze periode vermindert jouw netto CO2-uitstoot direct. (https://www.platendt.nl/nieuws/vier-misvattingen-over-zonne-energie)

  Extra CO2-compensatie

  1. Heb jij een groene tuin met één of meerdere bomen? Dan ben jij al aan het compenseren! Bomen nemen namelijk CO2 op. Eén boom haalt gemiddeld 24kg CO2 per jaar uit de lucht. Naast bomen planten in eigen tuin zijn er ook verschillende organisaties die het planten van bomen voor jou regelen: zij investeren met jouw geld in het planten van bomen en bossen over de hele wereld.
  2. Jij kunt ook CO2 compenseren door het betalen van een bedrag. Een gemiddeld huishouden (jaarlijks verbruik: 1500m3 en 3300kWh stroom) kan compenseren door tussen de 25 en 40 euro voor gas en tussen de 20 en 25 euro voor stroom te betalen (milieucentraal)

  Tips voor CO2-besparen

  Om klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk dat we de CO2-uitstoot verminderen. Er zijn verschillende manieren waarop je CO2 kunt besparen.

  Jij kunt jouw CO2-uitstoot verminderen door:

  • Minder energie te gebruiken in huis;
  • Minder met de boot, auto of het vliegtuig te reizen;
  • Te kiezen voor duurzame energie;
  • Zonnepanelen op je dak te plaatsen.
 • Bestaat er een subsidie voor zonnepanelen?

  Ja, er bestaan verschillende subsidies voor zonnepanelen. In veel gevallen worden deze subsidies verstrekt vanuit de gemeente of provincie en beschreven als een ‘stimuleringsregeling’. Over het algemeen kunnen we spreken van drie lokale subsidies:

  • duurzaamheidslening: de gemeente of provincie maakt investeren in duurzame oplossingen mogelijk, zonder dat je je eigen spaargeld hoeft te gebruiken.
  • energiebespaarlening: deze lening kan ingezet worden voor de financiering van alle aanpassingen in of aan jouw huis die bijdragen aan energiebesparing. Voorwaarde is dat maximaal 75% van het geleende bedrag voor het financieren van zonnepanelen gebruikt mag worden.
  • stimuleringslening: een lening waarmee onderhoud, renovatie en/of restauratie om of aan een woning gefinancierd kan worden.

  Ben jij benieuwd of jouw gemeente of provincie ook met een stimuleringsregeling werkt? Bekijk de SVn kaart voor de actieve regelingen of neem contact op met Zonneplan: 0288-020 3000.

 • Wat is 'het Zonneplan'?

  Verschillende mensen hebben verschillende wensen. Daarom hebben wij er bij Zonneplan voor gekozen om onze klant altijd een persoonlijke afgestemde offerte aan te bieden, opgesteld door één van onze adviseurs. Hoe doen zij dit?

  1. Een Zonneplan start met een gesprek tussen de klant en zijn of haar persoonlijke adviseur. In dit gesprek worden de wensen, behoeften, daksituatie en jaarlijks verbruik besproken. Aan de hand van het verbruik wat iemand op jaarbasis heeft, het verbruik in kilowatturen, kan de adviseur namelijk inschatten hoeveel zonnepanelen deze klant nodig heeft.
  2. Op basis van het gesprek stelt de adviseur een persoonlijk advies op: het Zonneplan. Hierin geven wij de klant een totaalplaatje van hoeveel zonnepanelen iemand nodig heeft en welke omvormer het meest geschikt is.
Deel dit artikel: