Vraag en antwoord

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u ons bereiken van maandag tot en met donderdag van 08:30 tot 20:30, op vrijdag van 08:30 tot 18:00 en op zaterdag van 10:00 tot 17:00 met een van onze adviseurs bellen op het telefoonnummer 088-0203000. E-mailen mag ook: info@zonneplan.nl.

Is mijn huis geschikt?

Een huis voorzien van zonnepanelen is niet altijd mogelijk. De belangrijkste vragen staan hieronder. Deze vragen moet u allemaal met ja kunnen beantwoorden.

  • Bent u eigenaar van uw huis en dak?
  • Uw huis maakt geen deel uit van een beschermd stads- of dorpsaangezicht? (check dit hier)
  • Ligt uw dak tussen oost en west? (hoe verder naar het zuiden hoe beter)
  • Heeft uw dak overdag veel direct zonlicht? (weinig last van schaduw)
  • Heeft u minimaal 15 m2 ruimte vrij op uw schuine dak? (circa 8 zonnepanelen)
  • Is de dakconstructie stabiel genoeg?

Moet mijn dak op locatie opgemeten worden?

Zonneplan voert de metingen van uw dak op afstand uit, met behulp van luchtfoto's. Deze foto's geven een nauwkeurigere weergave van uw situatie, omdat ze de situatie over verschillende jaren en in verschillende seizoenen weergeven. Wanneer er op locatie gekeken wordt, is dit slechts een moment opname. Zonneplan kan op basis van de luchtfoto's uw dak tot op de centimeter nauwkeurig opmeten. Wanneer er toch twijfels zijn over de situatie, kan Zonneplan alsnog een schouwing uitvoeren.


Wie komt mijn zonnepanelen installeren?

Zonneplan beschikt over een landelijk dekkend netwerk van erkende installateurs. We streven ernaar om lokale installateurs in te zetten, zo kan bij eventuele problemen snel actie worden ondernomen en ondervindt u als klant zo min mogelijk hinder. De installateurs hebben allemaal ruime ervaring met het plaatsen van zonnepanelen en zullen de installatie professioneel en verzorgd uitvoeren. Alle installateurs zijn VCA gecertificeerd.

Hoe werkt het met terug leveren?

Op zonnige dagen wanneer u zelf niet thuis bent, is het goed mogelijk dat u de energie die u zelf opwekt niet direct gebruikt. Er ontstaat dan een energie-overschot. Doordat uw zonnepanelen gekoppeld zijn aan uw meterkast wordt dit overschot wordt automatisch terug geleverd aan het vaste elektriciteitsnet. In Nederland geldt het principe dat terug geleverde energie mag worden afgetrokken van het verbruik. Dit tegen elkaar wegstrepen wordt salderen genoemd. Bij veel energiemaatschappijen geldt het limiet dat de terug geleverde stroom niet meer mag zijn dan de afgenomen stroom. Wordt er meer terug geleverd dan afgenomen, dan geldt dat de vergoeding voor dit overschot een stuk lager is. De vergoeding moet echter wel minimaal 70% van de commodityprijs zijn, dit is ca. € 0,06. Aangezien deze vergoeding lager is dan de kostprijs voor uw zelfgeproduceerde energie, adviseert Zonneplan om niet meer stroom op te wekken dan u zelf verbruikt.

Rekenvoorbeeld

Zonnepanelen
Eigen opwekking
Eigen energieverbruik
Af te rekenen
6
1200 kilowattuur
2000 kilowattuur
800 kilowattuur
12
2400 kilowattuur
3500 kilowattuur
1100 kilowattuur
18
3800 kilowattuur
5000 kilowattuur
1200 kilowattuur


Verschil tussen polykristallijne en mono-kristallijne zonnepanelen

Het enige wezenlijke verschil tussen poly- en monokristallijne panelen is dat de zwarte monokristallijne zonnepanelen een iets hogere efficiëntie hebben dan de blauwe polykristallijne zonnepanelen. Dit houdt in dat de zwarte zonnepanelen in principe in staat zijn om meer opbrengst per vierkante meter te halen uit zonne-instralinEchter, dit is alleen het geval op niet te warme zonnige dagen, oftewel dagen met hoge zonne-instraling. Op de overige dagen, warme zonnige dagen en bewolkte dagen, zullen de polykristallijne beter presteren. Aangezien we in Nederland vrij weinig dagen hebben met volle zonne-instraling zien we dat de verschillen in opbrengst tussen poly- en mono-kristallijne panelen over het jaar gemeten klein zijn. Vandaar dat ons advies is: gaat u voor de beste verhouding tussen opbrengst en geïnvesteerd vermogen, dan gaat u voor polykristallijne zonnepanelen. Gaat u voor een goede opbrengst maar vindt u het uiterlijk ook belangrijk, dan moet u gaan voor de volledig zwarte monokristallijne zonnepanelen.


Zijn mijn zonnepanelen helemaal zelfvoorzienend?

In Nederland loont het zich nog niet om een zonnepanelensysteem te installeren wat niet aan het vaste elektriciteitsnet is gekoppeld. De moeilijkheid zit hem in het opslaan van energie. Omdat zonnepanelen ’s nachts geen energie opwekken en in de winter en op bewolkte dagen een stuk lagere opbrengst hebben is het noodzakelijk om een ‘backup’ systeem te hebben. Dit zou een accusysteem kunnen zijn. De accucapaciteit die nodig is om de periodes met te weinig eigen productie te overbruggen is echter op dit moment nog een zeer hoge investering. Vandaar dat in Nederland het bestaande elektriciteitsnet hiervoor gebruikt wordt. Wanneer u zelf geen energie opwekt en toch behoefte heeft aan energie kunt u dit gewoon uit het net betrekken, precies zoals in de situatie voordat u zonnepanelen installeerde.

Bij welke energiemaatschappij moet ik aangesloten zijn?

In Nederland geldt de salderingsregeling. Bij wet is geregeld dat u als afnemer dezelfde prijs inclusief belastingen en transportkosten voor terug geleverde energie ontvangt, als die betaalt wordt voor de energie die u van de energiemaatschappij afneemt. In de elektriciteitswet staat verder dat het terug leveren van zelf opgewekte energie tot 5000 kilowattuur zonder meer mogelijk moet zijn. Dit is landelijke wetgeving en alle energiemaatschappijen moeten zich hier aan houden. De ervaring leert echter dat niet alle energiemaatschappijen alles goed hebben geregeld. Het kan dan zo zijn dat bij uw jaarlijkse afrekening de opgewekte energie niet wordt meegenomen omdat de systemen van energiemaatschappijen dit niet goed verwerken. Zonneplan heeft ruime ervaring met energiemaatschappijen en weet precies wat zelf energie opwekken met zonnepanelen voor uw situatie betekent. Vraag uw persoonlijke Zonneplan aan en onze adviseurs staan u graag te woord.

Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?

In principe hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Er zitten geen bewegende delen in en vervuiling is geen probleem doordat ze schuin worden geplaatst. De hellingshoek zorgt ervoor dat bij iedere regenbui de zonnepanelen weer mooi schoonspoelen. Voor objecten die dicht bij een drukke weg of zware industrie staan, kan het nuttig zijn om af en toe de panelen schoon te maken met kalkvrij water. Dit hoeft echter alleen wanneer de opbrengst substantieel terugloopt in bijvoorbeeld lange droge periodes. Kijk voor meer informatie over onderhoud: zonnepanelen onderhouden.

Kost het produceren van zonnepanelen niet meer energie dan de besparing?

Het fabriceren en vervoeren van zonnepanelen kost immers ook de nodige energie. Vaak is dit zelfs energie die opgewekt wordt in kolencentrales of kerncentrales. De energie die nodig is voor productie van zonnepanelen wordt echter in anderhalf tot drie jaar opgewekt door diezelfde panelen. Aangezien de zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan is er nog ruim voldoende tijd om duurzaam energie te produceren en zo dus de CO2 uitstoot drastisch te verminderen!

Zonnepanelen met de zon mee laten draaien?

Het lijkt een logische gedachte om uw zonnepanelen met de zon mee te laten draaien door middel van een draai- en kantelbare installatie. Zo staan de zonnepanelen altijd precies op het zuiden en in de juiste hellingshoek. In de praktijk valt dit echter tegen. Ook al is dit een leuke en interessante redenatie, het loont zich niet. Vooral met de huidige prijzen, kunt u voor de extra kosten van zo'n beweegbare opstelling, beter gewoon een extra paneel kopen. Zo heeft u ook de gewenste extra opbrengst. Daarnaast doet u met een beweegbare installatie een groot voordeel van zonnepanelen teniet: ze hebben nauwelijks onderhoud nodig.

Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op via 088-0203000 of info@zonneplan.nl.