Hoeveel stroom verbruik je met elektrisch koken?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Elektrisch koken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege de efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid. Maar hoeveel stroom verbruik je eigenlijk tijdens het koken? In dit artikel gaan we dieper in op het stroomverbruik van elektrisch koken en hoe je het energieverbruik kunt verminderen.

Hoeveel kWh verbruik je met elektrisch koken?

Het energieverbruik van elektrisch koken hangt af van het vermogen van de kookplaat en de duur van het koken. Over het algemeen verbruikt een elektrische kookplaat tussen de 0,5 en 2,5 kWh per uur. Bijvoorbeeld, een enkele kookzone met een vermogen van 1,5 kW verbruikt ongeveer 0,2 kWh voor het koken van pasta gedurende 15 minuten. Het totale energieverbruik hangt af van het aantal kookzones dat gebruikt wordt en hoe lang deze gebruikt worden.

Besparen met Zonneplan Energie

Energie besparen? Dan hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Naast het vermogen van de kookplaat en de duur van het koken zijn er nog andere factoren die het energieverbruik tijdens het koken beïnvloeden. Een belangrijke factor is de grootte van de pan en of deze goed op de kookzone past. Een te kleine of te grote pan kan leiden tot onnodig energieverlies. Ook de bodem van de pan is belangrijk. Een pan met een dikke, vlakke bodem zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en bespaart energie.

Energieverbruik tijdens elektrisch koken verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik tijdens het elektrisch koken te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld de juiste pan voor de kookzone, zodat er geen warmte verloren gaat. Gebruik ook een deksel op de pan, zodat de warmte binnen blijft en het kookproces versneld wordt. Verder kan je tijdens het koken de kookplaat op een lagere stand zetten zodra het water kookt. Ook kan je tijdens het koken de kookplaat kort uitzetten om te profiteren van de restwarmte.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor elektrisch koken?

Een enkele kookzone met een vermogen van 1,5 kW verbruikt ongeveer 0,2 kWh gedurende 15 minuten. Wanneer we ervan uitgaan dat je gemiddeld 30 minuten kookt op twee kookzones is je dagelijkse verbruik 0,8 kWh. Per jaar kom je dan uit op 292 kWh.

Berekening
Jaarlijks verbruik van 292 kWh/opbrengst 1 zonnepaneel 352* kWh = 0,83.
* In Nederland wekt een zonnepaneel van 400 kWh gemiddeld jaarlijks 352 kWh stroom op. Dit komt omdat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.

Wanneer je elektrisch wilt koken op je eigen zonnestroom en je dagelijks gedurende 30 minuten twee kookzones gebruikt heb je hiervoor één zonnepaneel nodig. Wanneer je meer of minder gebruik maakt van elektrisch koken, zal deze berekening uiteraard afwijken.

Ontdek dynamische energietarieven

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik tijdens elektrisch koken

 • Is elektrisch koken duurder dan koken op gas?

  Elektrisch koken is over het algemeen duurder dan koken op gas. Dit komt omdat elektriciteit duurder is dan gas en omdat elektrische kookplaten meer vermogen nodig hebben om dezelfde warmte te produceren als gas.

 • Hoeveel stroom verbruik ik als ik water kook?

  Het energieverbruik van het koken van water hangt af van het vermogen van de kookplaat en de duur van het koken. Over het algemeen verbruikt een elektrische kookplaat tussen de 0,5 en 2,5 kWh per uur.

 • Verbruikt een inductiekookplaat minder stroom dan een keramische kookplaat?

  a, een inductiekookplaat verbruikt minder stroom dan een keramische kookplaat. Dit komt doordat bij inductiekoken de warmte direct in de pan wordt gegenereerd door middel van elektromagnetische velden, terwijl bij keramisch koken de warmte wordt gegenereerd door middel van verwarmingselementen onder het glas. Hierdoor gaat er bij inductiekoken minder warmte verloren en is het energieverbruik lager.

 • Helpt het om een pan op een kleinere kookzone te zetten om energie te besparen?

  Ja, het kan helpen om een pan op een kleinere kookzone te zetten om energie te besparen. Hierdoor wordt er minder warmte gegenereerd en gaat er minder energie verloren.

 • Hoe kan ik het energieverbruik tijdens het koken nog meer verminderen?

  Naast het gebruik van de juiste pan en het gebruik van een deksel op de pan, kan je ook investeren in een energiezuinige kookplaat. Kies bijvoorbeeld voor een kookplaat met een timerfunctie en een boosterfunctie om de kooktijd te verkorten. Verder kan je overwegen om maaltijden te bereiden in een slowcooker of oven, omdat deze over het algemeen minder energie verbruiken dan een kookplaat.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.