Energie besparen

Ben jij ook klaar met je veel te hoge energierekening? Je kunt vandaag al starten met energie besparen door kleine aanpassingen in je dagelijks leven. Of het nu gaat om het vervangen van gloeilampen voor LED-lampen, aanpakken van sluipverbruik of je wasdroger minder (of op de juiste momenten) aan te zetten; er zijn meerdere manieren waarop je je energierekening aanzienlijk kunt verlagen.

energie besparen door thermostaat te programmeren

35+ tips om energie te besparen

Van geheime grootmoeders tips tot slimme oplossingen. Energie besparen kan op vele manieren. Met kleine maatregelen kun je al veel energie besparen. Maar ook de aanschaf van zonnepanelen, je huis isoleren of stroom op de goedkoopste momenten gebruiken met een dynamisch energiecontract zijn manieren om flink te besparen op je energierekening.

We hebben 35+ energie bespaar tips voor je op een rij gezet.

Stroom besparen

Door kleine wijzigingen door te voeren, kun je zonder veel moeite al stroom besparen. Denk aan het uitschakelen van apparaten die je niet gebruikt, radiatoren in ongebruikte kamers lager draaien, of de was op te hangen in plaats van te drogen in de wasdroger. Lees hier de 20 beste tips om stroom te besparen.

De grootste stroomverbruikers in huis

Als je weet welke apparaten in huis de grootste stroomverbruikers zijn, kun je ook maatregelen nemen om je verbruik te verminderen. Verwarming en koeling vergt verreweg de meeste energie. Maar ook waterverwarmers, koelkasten, diepvriezers, wasmachines en drogers staan hoog aan het lijstje. Wist je dat als je een wasdroger één keer per week gebruikt, je ongeveer tussen de 130 en 234 kWh per jaar aan stroom verbruikt. Stel dat de stroomprijs €0,38 per kWh is, bespaar je al gauw tussen de €49,40 en €99,92 per jaar.

Energie besparen

Zoveel stroom verbruiken jouw apparaten

Je stroomverbruik wordt beïnvloed door meerdere factoren. Waaronder het aantal bewoners, gebruiksgewoonten en de energiezuinigheid van je apparaten in huis. Benieuwd naar hoeveel stroom jouw apparaten thuis verbruiken? Lees meer over het stroomverbruik van:

Gas besparen

De energierekening bestaat voor de meeste mensen voor een groot gedeelte uit kosten voor gas. Gas verwarmt je huis, zorgt ervoor dat je warm kunt douchen en – mits je nog een gasfornuis hebt – verwarmt het je avondmaal. Gas is een stuk duurder dan stroom, en ook nog eens schadelijk voor het klimaat. Des te beter om te besparen op gas. Weet je niet waar je moet beginnen met gas besparen? Lees hier de 20 handigste tips.

Sluipverbruik

Sluipverbruik: de stille energievreter. Vaak een verborgen boosdoener op de maandelijkse energierekening. Dus: een goede kans om energie te besparen. Voor je kookplaat en je oven geldt natuurlijk dat je deze aanzet wanneer je ze nodig hebt om te koken. Het gros van de elektrische apparaten in je huis staat echter standaard aan, in stand-by modus. Denk aan je tv, de bijbehorende tv-ontvanger, de radio, een speakersetje, maar bijvoorbeeld ook de espressoautomaat. Het écht uitzetten van deze apparaten levert je zeker geen honderden euro’s op, maar meerdere tientjes kun je op deze manier makkelijk besparen.

Lees meer over sluipverbruik en hoe je dit kunt verminderen.

Isolatie

Een goed geïsoleerde woning verbruikt jaarlijks gemiddeld 2 keer zoveel gas als een slecht geïsoleerde woning. Bij een slechte isolatie ontsnapt de warmte door de naden en kieren naar buiten, waardoor je blijft stoken om je huis warm te houden. Door te isoleren bespaar je veel geld, verminder je CO2-uitstoot en – mocht je het vaak koud hebben – tocht het ook nog eens een stuk minder in huis. Met een goed geïsoleerd huis valt er heel wat te besparen.

Energie besparende producten

Er zijn al veel energiebesparende producten op de markt die een grote bijdrage kunnen leveren aan energie besparen in huis. Zo leveren 12 zonnepanelen gemiddeld al 4.330 kWh per jaar op. Dat komt neer op een opbrengst van €1.481 per jaar.

Waar je ook mee bespaart op je energierekening is de Zonneplan thuisbatterij. Deze batterij wordt volautomatisch aangestuurd en behaalt maximaal rendement door op te laden en te ontladen met de beste laadstrategie. Zo verdien je met de 20 kWh batterij tot wel €1600 rendement per jaar.

Ook kleine producten als waterbesparende douchekoppen, tochtbanden of brievenbusborstels dragen bij aan de besparing op je energierekening.

12 zonnepanelen

Energie besparen met een dynamisch energiecontract

Wil je echt flink besparen op je energierekening? Met een dynamisch energiecontract krijg je stroom en gas voor de inkoopprijs. De prijs van stroom is een kwestie van vraag en aanbod. Deze prijs is het laagst wanneer er volop zonne- of windenergie wordt opgewekt. Je bespaart dus niet alleen op je energierekening, maar draagt ook bij aan een groenere wereld. Met een dynamisch energiecontract bespaar je tot wel 28% op je energierekening.

Energie bespaar tips per onderwerp

 • Energie besparen tijdens het koken

  Of je nu op gas, keramisch of op inductie kookt: het bereiden van jouw avondmaaltje kan waarschijnlijk een stuk efficiënter. Kook je bijvoorbeeld pasta of aardappelen? Waarom zou je je kookplaat dan energie laten slurpen tot het moment dat je de pan van het ‘vuur’ haalt? Wanneer het water eenmaal borrelt, blijft het nog makkelijk een aantal minuten doorkoken. Benut die ‘gratis energie’ en zet de kookplaat een paar minuten eerder uit. Je spaghetti wordt heus wel gaar!

  Hetzelfde geldt voor de oven, maar dan andersom. Het duurt vaak wel tien minuten (en bij sommige ovens langer) om ‘m voor te verwarmen. Al die tijd verbruikt het apparaat energie, terwijl je je ovenschotel of je pizza allang in had kunnen doen. Ook op 100 of 120 graden bakt deze immers echt wel. En je kunt de oven bovendien ook makkelijk een paar minuten eerder uitzetten. Hij koelt immers dusdanig langzaam af, dat je gerecht nog gewoon doorgaart. Daardoor verbruikt je oven minder stroom en kun je ook nog eens eerder aan tafel!

  Lees meer over energie besparen in de keuken.

 • Energie besparen met je verwarming

  Wanneer je nog een gewone cv-ketel hebt en dus bijvoorbeeld geen warmtepomp, zal gas het grootste gedeelte van je energierekening bepalen. Volgens Milieu Centraal bestaat de energierekening van een gemiddeld huishouden voor iets minder dan tweederde uit gas en iets meer dan een derde uit stroom. Van al het gas dat je gebruikt, gaat ongeveer tachtig procent op aan het verwarmen van je woning. Daar valt dus de nodige winst te behalen.

  Uit onderzoek van Klimaatstichting HIER blijkt dat Nederlanders de thermostaat gemiddeld op 20 graden Celsius zetten. Het feit dat inwoners van de provincie Flevoland 18,3 graden genoeg vinden, geeft aan dat dit niet per se nodig is. Een dikkere trui en warme sokken kunnen als alternatief fungeren en leveren daarmee een fikse energiebesparing op. De stelregel is namelijk: je verbruikt zo’n zeven procent minder gas bij elke graad die je je verwarming lager zet. 19 graden in plaats van 20 scheelt een doorsnee huishouden al zo’n 55 euro per jaar.

  Dit zijn gratis manieren om per direct minder gas te gaan verbruiken. Afhankelijk van de situatie is het mogelijk ook een optie om te investeren in isolatie. Hoe minder warmte er het huis uitgaat, hoe minder je ook hoeft bij te stoken. Denk daarbij niet alleen aan dubbel glas of het isoleren van de spouwmuren. Ook een ogenschijnlijk simpele ingreep als het plaatsen van radiatorfolie achter je radiatoren kan een hoop schelen. Daarmee voorkom je dat de warmte die aan de achterzijde van de radiator vrijkomt via de buitenmuur de ruimte verlaat. Voor een paar tientjes ben je hiermee klaar en zorg je ervoor dat de warmte juist wordt gereflecteerd.

 • Energie besparen tijdens het douchen

  De overige twintig procent van je gasverbruik gaat op aan warm water, hoofdzakelijk douchen. De doorsnee Nederlander doucht negen minuten. Daarmee verbruik je gemiddeld 0,36 m3 gas. Stel dat je je dagelijkse douchebeurt inkort van negen naar vijf minuten en we rekenen met een prijs van 79 cent per m3 (volgens Milieu Centraal het gemiddelde), dan resulteert dit in een jaarlijkse besparing van zo’n 46 euro per gezinslid. Daarnaast kun je natuurlijk overwegen om net wat minder warm te douchen of is het wellicht een optie om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Lees meer over het gasverbruik tijdens het douchen.

 • Energie besparen in een huurwoning

  In een huurwoning is het ook gewoon mogelijk om energiebesparende maatregelen te nemen. Lees meer hierover in ons artikel over energie besparen in een huurwoning.

Lees meer over...

Meer energie besparen?

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie.