Energie besparen in een huurwoning

Je wilt energie besparen maar bent benieuwd naar de mogelijkheden in een huurwoning. In dit artikel geven we je handige tips om energie te besparen, leggen we uit wat de verantwoordelijkheden van je verhuurder zijn en leggen we uit hoe je je rechten als huurder kunt gebruiken. Daarnaast zullen we kijken naar energiebesparende maatregelen die je kunt nemen en hoe deze de huurprijs kunnen beïnvloeden.

Energiebesparende maatregelen in huurwoningen

Het besparen van energie in een huurwoning begint vaak met het begrijpen van de verantwoordelijkheden van je verhuurder. Over het algemeen zijn verhuurders verantwoordelijk voor grote energiebesparende maatregelen, zoals het installeren van dubbel glas, het plaatsen van zonnepanelen of het aanbrengen van dakisolatie. Deze maatregelen kunnen een aanzienlijk effect hebben op de energie-efficiëntie van je woning en kunnen leiden tot lagere energierekeningen.

Je kunt je verhuurder overtuigen om te investeren in deze verbeteringen door te wijzen op de voordelen, zoals een verbeterde energieprestatie van de woning, wat kan leiden tot een hogere huurprijs. Daarnaast kun je als huurder het ‘initiatiefrecht’ inroepen, een krachtig middel dat we later in dit artikel zullen bespreken.

Grote energiebesparende maatregelen

Grote maatregelen zoals het installeren van zonnepanelen, het isoleren van je dak, muren en vloeren of het vervangen van een verouderde CV-ketel door een energiezuiniger model, kunnen allemaal een aanzienlijke invloed hebben op de energie-efficiëntie van je woning. Deze maatregelen vergen vaak een grotere investering en vereisen meestal toestemming van je verhuurder. Daarom is het belangrijk om open te communiceren met je verhuurder over je plannen en samen te werken om je woning energiezuiniger te maken.

Kleine energiebesparende maatregelen

besparen in huurwoning

Naast grote energiebesparende maatregelen, zijn er ook talloze kleinere stappen die je kunt nemen om energie te besparen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om oude gloeilampen te vervangen door spaarlampen of LED-lampen, een kleine aanpassing die een aanzienlijke impact kan hebben op je energieverbruik. Het aanbrengen van tochtstrips rond deuren en ramen kan ook helpen om de warmte beter in je woning te houden, wat vooral in de koudere maanden een merkbaar verschil kan maken. Het uitschakelen van apparaten, in plaats van ze op stand-by te laten staan, kan ook veel energie besparen en is een eenvoudige gewoonte die je jezelf gemakkelijk kunt aanleren.

Invloed energieprestatie op huurprijs

De energieprestatie van je woning kan een belangrijke factor zijn bij het bepalen van de huurprijs. Hoe hoger de energieprestatie van een woning, hoe hoger de huurprijs mag zijn. Dit komt omdat een energiezuinige woning kan leiden tot lagere energiekosten voor jou als huurder, waardoor je uiteindelijk mogelijk minder betaalt, ondanks een hogere huurprijs. Het is echter belangrijk om te zorgen voor een evenwicht tussen de huurprijs en de verwachte energiekosten. Je wilt er zeker van zijn dat de besparingen op je energierekening opwegen tegen een eventuele stijging van de huur.

Mag ik mijn huurwoning zelf isoleren?

Het kan verleidelijk zijn om zelf aan de slag te gaan en je woning te isoleren, maar je mag dit niet zomaar doen. Voor grote aanpassingen aan je woning heb je de toestemming van je verhuurder nodig. Het is daarom essentieel om open en eerlijk te communiceren met je verhuurder en je plannen voor het verbeteren van de woning te bespreken.

Het initiatiefrecht

Als huurder heb je het recht om verbeteringen aan je woning voor te stellen. Dit recht wordt het ‘initiatiefrecht’ genoemd. Met dit recht kun je je verhuurder vragen om isolatie aan te brengen, dubbel glas te installeren of andere energiebesparende maatregelen te nemen. Om gebruik te maken van dit recht, dien je een schriftelijk voorstel in bij je verhuurder. Je verhuurder is dan verplicht om binnen drie maanden te reageren. Als je verhuurder weigert of niet reageert, kun je naar de Huurcommissie stappen.

Kom je er niet uit met je verhuurder?

Als je er niet uitkomt met je verhuurder, is er hulp beschikbaar. Organisaties zoals de Woonbond en het Juridisch Loket kunnen je advies geven over je rechten en je helpen bij het nemen van eventuele juridische stappen. Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat en dat er hulp beschikbaar is om je bij dit proces te ondersteunen.

Energiebesparende tips voor in een huurwoning

Hier zijn enkele praktische tips om energie te besparen in je huurwoning:

  • Zet je apparaten volledig uit in plaats van ze op stand-by te laten. Dit geldt voor televisies, computers en andere apparaten die vaak onnodig aan blijven.
  • Vervang oude gloeilampen door spaarlampen of LED-lampen. Dit is een eenvoudige manier om energie te besparen en tegelijkertijd de lichtkwaliteit in je woning te verbeteren.
  • Gebruik een waslijn in plaats van een droger. Drogers zijn een van de grootste energieverbruikers in het huishouden, dus overweeg om je was op een waslijn te laten drogen als het weer dat toelaat.
  • Zorg dat je woning goed geïsoleerd is. Dit kan betekenen dat je tochtstrips aanbrengt rond deuren en ramen of dat je met je verhuurder praat over grotere isolatiemaatregelen.
  • Houd de temperatuur in je woning in de gaten. Stel je thermostaat in op een comfortabele, maar niet te hoge temperatuur en gebruik een deken als je het koud hebt in plaats van de verwarming hoger te zetten.
  • Gebruik energiezuinige apparaten. Als je de kans krijgt om nieuwe apparaten te kopen, kies dan voor energiezuinige modellen. Ze kunnen wat duurder zijn, maar op de lange termijn besparen ze je geld op je energierekening.

Voor meer energiebesparende tips, bekijk onze uitgebreide lijst met 35+ bespaartips voor in huis.

Lees meer over...

Veelgestelde vragen over verduurzamen voor huurders

  • Wie betaalt de kosten voor energiebesparende maatregelen, de huurder of verhuurder?

    Over het algemeen betaalt de verhuurder voor energiebesparende maatregelen. Het kan echter zijn dat de verhuurder deze kosten doorberekent in de huurprijs.

  • Zijn er subsidies voor energiezuinidge maatregelen voor huurwoningen?

    Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Het is het beste om contact op te nemen met jouw gemeente voor meer informatie.

  • Mag ik als huurder zonnepanelen nemen?

    Ja, maar alleen met toestemming van de verhuurder.

  • Kan mijn gemeente helpen met energiebesparende maatregelen?

    Ja, veel gemeenten hebben programma’s en subsidies om energiebesparing te bevorderen. Het is het beste om contact op te nemen met de gemeente voor meer informatie.

Meer energie besparen?

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie.