Ook verdienen door zonnepanelen te kopen?

 • Verdien gemiddeld €1.143 per jaar
 • Geen spaargeld nodig
 • Eenvoudige en heldere informatie

Ontvang gratis offerte

Binnen 60 seconden geregeld!

Zonnepanelen kopen

Het kopen van zonnepanelen is al jaren een slimme investering. Naast de bijdrage aan een duurzamere toekomst en het verhogen van de woningwaarde, verlaag je direct jouw energierekening. Maar hoe begin je met het kopen van zonnepanelen? Er zijn zoveel producten. Er zijn zoveel aanbieders. En is het voor jou eigenlijk interessant? We vertellen je graag waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen.

 

Direct persoonlijk advies? Ontvang een gratis offerte >

man koopt zonnepanelen via Zonneplan
Met alle Zonneplan extra’s

Wat levert zonnepanelen kopen op?

Het opwekken van je eigen zonne-energie. Wat levert het nou eigenlijk op? Met 12 zonnepanelen kun je rekenen op een opbrengst van €1.395 per jaar, wat goed is voor een terugverdientijd van 5 jaar.

 • Jij verlaagt direct jouw energierekening al gauw met duizend euro per jaar.
 • Je krijgt 100% groene stroom
 • De waarde van jouw woning stijgt direct
 • En het is een investering met een mooi rendement. Binnen enkele jaren terugverdiend.

Direct persoonlijk advies? Ontvang een gratis offerte >

zonnepanelen gekocht voor op een plat en schuin dak
De top 6 belangrijkste punten

Belangrijk bij het kopen van zonnepanelen

Dé slimme tips voor het kopen van zonnepanelen zijn:

Soort zonnepanelen

Alle zonnepanelen werken op dezelfde manier, toch zijn er verschillende soorten. De bekendste soorten: polykristallijn, monokristallijn en dunne film. Het verschil kan hem zitten in kleur, afmeting en vermogen per paneel. Lees meer over alle soorten zonnepanelen.

Kwaliteit van de zonnepanelen

Belangrijk bij het kopen van zonnepanelen is de kwaliteit van de zonnepanelen. Om de beste kwaliteit te garanderen werkt Zonneplan alleen met A-merken die worden getest bij de TUV. Zo kies je het beste merk zonnepanelen.

Soort systeem; serie of parallel

Moeilijke termen misschien, maar heel kort door de bocht is de vraag of jouw zonnepanelen mogelijk schaduw krijgen. Is er schaduw? Kies dan voor (gedeeltelijk) parallelschakeling. Ligt jouw dak vol in de zon? Kies dan voor een serieschakeling. Lees meer over het soort systeem en de schakeling.

Vermogen

Hoe hoger het vermogen per zonnepaneel, hoe hoger de opbrengst. Een hoger vermogen is alleen niet standaard het beste advies. Het is goed om te kijken naar de prijs en de afmetingen per paneel.

Installatie

Na het kopen van zonnepanelen moeten deze geïnstalleerd worden. Zorg dat je altijd werkt met een gecertificeerde installateur. Zonneplan doet dit door iedere installateur in ons eigen opleidingscentrum op te leiden.

Garantie en service

Na het kopen van zonnepanelen kan het voorkomen dat er iets niet goed werkt. Daarom is het noodzakelijk om goed te vergelijken op garanties. Benieuwd hoe Zonneplan zich hier onderscheid? Lees meer over de Zonneplan garanties.

Jouw eigen zonne-energie

Hoeveel zonnepanelen moet ik kopen?

Jouw (toekomstige) stroomverbruik is belangrijk bij het bepalen van het aantal zonnepanelen op jouw dak. Kijk dus eens goed naar jouw energierekening en het daarop vermeldde stroomverbruik, maar denk ook alvast na over jouw stroomverbruik in de toekomst.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig >

Ontvang een persoonlijk plan op maat

Zonnepanelen kopen: wat kost het?

Naast opbrengst en besparing vormt de prijs van zonnepanelen ook een belangrijk onderdeel van jouw keuze om zonnepanelen te kopen.

Sommige daksituaties hebben specifieke producten, zoals omvormers of optimizers, nodig. Bekijk de prijsranges of doe een dakcheck, dan kijkt één van onze persoonlijk adviseurs goed naar wat jouw dak nodig heeft.

Naar de prijzen van zonnepanelen >

zonnepanelen kopen voor op een dak

Is mijn dak geschikt?

Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van meerdere punten. Zo zijn de hellingshoek, oriëntatie van het dakvlak en de hoeveelheid schaduw op het dak bepalend voor een goede opbrengst. Direct weten of jouw dak geschikt is? Doe een aanvraag en onze adviseurs kijken naar de mogelijkheden.

Ontdek of jouw dak geschikt is >

Zonneplan servicemedewerker
Lease, huren, lening; wat zijn de opties?

Is er een alternatief voor zonnepanelen kopen?

Jouw zonnepanelen financieren met eigen vermogen zorgt ervoor dat je direct profiteert van de opbrengsten van jouw zonnepanelen, maar er zijn ook financieringsopties beschikbaar voor als je jouw spaargeld liever niet gebruikt.

Zonnepanelen lening

Wanneer je jouw spaargeld liever besteedt aan iets anders dan zonnepanelen, dan is een lening een slimme manier om toch zonnepanelen te kunnen kopen. En vaak ga je er maandelijks zelfs op vooruit. Dat klinkt niet logisch misschien, maar het bedrag dat jij bespaart met het opwekken van je eigen zonne-energie is vaak hoger dan de kosten van een lening. Voor duurzame maatregelen zijn er verschillende leningen.

Zonnepanelen huren of leasen

Het huren of leasen van zonnepanelen klinkt soms erg aantrekkelijk. Je hoeft immers geen investering te doen voor de aanschaf van jouw zonnepanelen. Toch kun je beter geld lenen en zonnepanelen kopen, dan de zonnepanelen huren volgens de Consumentenbond. Lenen geeft je meer financieel voordeel.

Zonnepanelen hypotheek

Het is vaak mogelijk om jouw zonnepanelen op te nemen in jouw hypotheek. Dit geldt zowel wanneer je een nieuwe hypotheek aangaat als wanneer jij je bestaande hypotheek ophoogt met een bouwdepot.

Zonnepanelen subsidie

Helaas zijn er op dit moment geen subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel geldt sinds 2023 het 0% btw-tarief voor de aankoop van zonnepanelen. Dit betekent dat wanneer jouw adres een woonfunctie heeft jij 0% btw betaalt over jouw zonnepaneleninstallatie.

Beter voor iedereen

Zonnepanelen kopen in 2023

Van nog geen duizend naar bijna twee miljoen: huizen met zonnepanelen zijn de afgelopen tien jaar de standaard geworden. En in die tien jaar is er enorm veel veranderd. We hebben het allang niet meer over het design of het aantal Wattpiek van zo’n paneel. Producttechnisch zijn de verschillen namelijk nog maar klein. Het verschil wordt anno 2023 gemaakt door de techniek erachter: van live monitoring tot automatisch kunnen laden op zonnestroom. Daarom in deze video van Bright, in samenwerking met Zonneplan, 5 tips voor de aanschaf van zonnepanelen in 2023. Of lees het in onze blog.

Nieuws over zonnepanelen

Dak niet geschikt voor zonnepanelen, wat nu?
Zonnepanelen

Dak niet geschikt voor zonnepanelen, wat nu?

Lees het volledige artikel
De terugleverheffing bij zonnepanelen: wat jij moet weten
Zonnepanelen

De terugleverheffing bij zonnepanelen: wat jij moet weten

Hebben zonnepanelen nog wel zin en hoe haal je het maximale uit deze investering? Wij geven je alle informatie!

Lees het volledige artikel
Zonnepanelenonderzoek 2023: Drenthe blijft koploper, Zuid-Holland maakt opmars
Zonnepanelen

Zonnepanelenonderzoek 2023: Drenthe blijft koploper, Zuid-Holland maakt opmars

Ook in 2022 beschikken inwoners van Drenthe het vaakst over zonnepanelen! Benieuwd hoe jouw gemeente scoort? Lees hier ons onderzoek en bekijk het op de kaart!

Lees het volledige artikel
Voor het eerst meer dan 50 procent écht groene stroom
Energie

Voor het eerst meer dan 50 procent écht groene stroom

Mei 2023 was de eerste maand met meer dan 50 procent wind- en zonnestroom. Lees hier alles!

Lees het volledige artikel
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?
Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Ontdek hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn.

Lees het volledige artikel
Te veel zonnepanelen op je dak: is dat erg?
Zonnepanelen

Te veel zonnepanelen op je dak: is dat erg?

Wat zijn de voor- en nadelen van het laten plaatsen van extra zonnepanelen?

Lees het volledige artikel
Grootste zonneweides in Groningen, meeste zonnedaken in Noord-Brabant
Zonnepanelen

Grootste zonneweides in Groningen, meeste zonnedaken in Noord-Brabant

Welke gemeente kent de meeste zonneparken? En waar vind je de grootste bedrijfsdaken vol zonnepanelen? Zonneplan zocht het uit!

Lees het volledige artikel
Deze winter 12 procent minder wind- en zonne-energie dan vorig jaar
Energie

Deze winter 12 procent minder wind- en zonne-energie dan vorig jaar

In de winter van 2023 werd er 12 procent minder wind- en zonnestroom opgewekt dan het jaar ervoor. Hoe dat kan lees je hier!

Lees het volledige artikel
Hebben zonnepanelen zin als je overdag (vaak) niet thuis bent?
Zonnepanelen

Hebben zonnepanelen zin als je overdag (vaak) niet thuis bent?

Het antwoord is: ja, maar het is wel beter om zoveel mogelijk stroom uit je zonnepanelen direct te gebruiken. We leggen het je graag uit.

Lees het volledige artikel
Zonnepanelen kopen in 2023: waar moet je op letten?
Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen in 2023: waar moet je op letten?

Er komt best veel kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Erwin van Bright geeft je, in samenwerking met Zonneplan, 5 handige tips.

Lees het volledige artikel

Lees meer over...

Vragen over zonnepanelen kopen

 • Waarom zonnepanelen kopen?

  Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

 • Waar moet je op letten bij zonnepanelen?

  Let tijdens het kopen van zonnepanelen op de verhouding tussen de opbrengst van jouw zonnepanelen en jouw energieverbruik. Hoe beter dit op elkaar aansluit, hoe beter jij je investering benut. Extra zonnepanelen kopen zonder dat je de energie gebruikt die ze opleveren is financieel namelijk niet aantrekkelijk.

 • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

  Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Ook een dak vol zonnepanelen?

Wij zien ons advies als een samenwerking met onze klanten. Het doel: maximaal gebruik maken van eigen opgewekte stroom. Zo is jouw energie zo groen en zo goedkoop mogelijk.