Opbrengst zonnepanelen

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonnepanelen zijn een slimme investering als het gaat om de opbrengst en het rendement. In dit artikel vind je meer informatie over de zonnepanelen opbrengst die je kan verwachten, en hoe je dit zelf kan berekenen.

Wil je weten wat jouw dak kan opbrengen? Doe de zonnepanelen dakcheck. In onze offerte berekenen wij de te verwachten opbrengst in vermogen en in euro’s die jij kunt besparen op de energierekening.

Opbrengst per aantal zonnepanelen

Weet je al (ongeveer) hoeveel panelen je op je dak wilt laten leggen en ben je benieuwd hoeveel de installatie op zal wekken? In de tabel hieronder hebben we dit voor je op een rij gezet.

Aantal Opbrengst p/j (€) Opbrengst p/j (kWh) Terugverdientijd*
4 zonnepanelen € 494 1443 kWh 5 – 6 jaar
6 zonnepanelen € 740 2165 kWh 5 – 6 jaar
8 zonnepanelen € 987 2886 kWh 5 jaar
9 zonnepanelen € 1.111 3247 kWh 4 – 5 jaar
10 zonnepanelen € 1.234 3608 kWh 4 – 5 jaar
12 zonnepanelen € 1.481 4330 kWh 4 – 5 jaar
14 zonnepanelen € 1.728 5051 kWh 4 jaar
15 zonnepanelen € 1.851 5412 kWh 4 jaar
16 zonnepanelen € 1.975 5773 kWh 3 – 4 jaar
18 zonnepanelen € 2.221 6494 kWh 3 – 4 jaar
20 zonnepanelen € 2.468 7216 kWh 3 – 4 jaar
24 zonnepanelen € 2.962 8.659 kWh 3 – 4 jaar

Bovenstaande cijfers zijn een gemiddelde waarbij gerekend is met 410 Wp panelen.

*Bij zonnepanelen spreken we eigenlijk niet van een terugverdientijd. Dit komt doordat de investering die je doet rechtstreeks bovenop je woningwaarde komt. Zo hoef je in feite niks terug te verdienen.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Gemiddeld verdienen zonnepanelenbezitters €1.143 per jaar aan hun dak. Echter, elk dak is anders en daarmee ook de opbrengsten die je kunt verwachten. Heeft je dak een goede ligging op het Zuiden, liggen de panelen in een hellingshoek van 36 graden en heb je geen schaduwval op je dak? Dan valt de opbrengst vaak 20% hoger uit dan als je panelen hebt op het Westen. Zodoende kijken wij vaak naar de gemiddelde opbrengst per aantal panelen.

Geschikt dak voor zonnepanelen met hoge opbrengst

Zonnepanelen op een dak die zorgen voor een mooie opbrengst.

Rekenvoorbeeld opbrengst 12 zonnepanelen

De panelen van Zonneplan hebben een piekvermogen van 410 wattpiek (Wp). Als je dit doorrekent naar 12 zonnepanelen dan kom je op een vermogen van 4.920 Wp.

Maximaal vermogen berekenen

Hoeveel stroom levert een zonnepaneel maximaal? Om dit uit te rekenen, moeten we kijken naar het piekvermogen. Dit piekvermogen moet van Wp omgerekend worden naar kilowattuur (kWh), want in Nederland behaal je niet het maximale vermogen. Door de formule Wp maal 0,86 toe te passen kom je uit op het te verwachten kWh. In ons geval is de te verwachten opbrengst aan vermogen (4.920 x 0,86 =) 4.231 kWh.

Gemiddelde opbrengst in euro’s

Als we uitgaan van een huidige kWh-prijs van €0,35 per kWh, dan is de opbrengst €1.481. De prijs van een set van 12 panelen ligt rond de €5.259 tot €7.259 waardoor jouw systeem al rond de 4 jaar is terugverdiend.

Opbrengst zonnepanelen per m2 berekenen

Het vermogen van een zonnepaneel per vierkante meter kun je berekenen door het totale vermogen van het paneel te delen door de afmetingen van het paneel.

Zonneplan werkt met panelen van 410 Wp met een standaardafmeting van 113 cm x 171 cm. Één zonnepaneel heeft een oppervlakte van 1,13 x 1,71 = 1,93 m² en het vermogen per paneel is 410 Wp. Hieruit volgt de volgende berekening om het vermogen per vierkante meter te berekenen:

410 Wp / 1,93 m² = 212,44 Wp per m²

Een zonnepaneel van 410 Wp heeft per m² een vermogen van 212,44 Wp.

Werkelijke opbrengst zonnepanelen

De cijfers uit de berekening zijn gebaseerd op gemiddelden, maar jouw situatie kan natuurlijk verschillen. In onze zonnepanelen offerte kijken we specifiek naar jouw dak en huidige verbruik. Hierdoor kunnen we, met enige voorzichtigheid, jouw werkelijke opbrengst per jaar voorspellen.

Opbrengst zonnepanelen per jaar, maand en dag

Wanneer de zonnepanelen eenmaal op je dak liggen en je de Zonneplan Omvormer gebruikt, kun jij eenvoudig de opbrengst in kWh per jaar, maand, dag en zelfs live gegevens van vandaag bekijken.

In de app staat een overzichtelijke grafiek waarin jij de opbrengst in een gewenste periode ziet. Zo weet je precies wanneer en hoeveel stroom je hebt opgewekt en kun je dit gemakkelijk vergelijken met de dag of maand ervoor.

Een pro tip: gebruik de app om precies te zien op welke momenten je het best je apparaten aan kunt zetten. Zo gebruik jij je eigen opgewekte groene stroom.

Opbrengst zonnepanelen per jaar

De meest gebruikte periode bij het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen, is per jaar. Zoals bij het hierboven genoemde voorbeeld ziet de formule voor de jaaropbrengst van zonnepanelen er als volgt uit:

Voorbeeld jaaropbrengst (12 zonnepanelen) Voorbeeld jaaropbrengst (8 zonnepanelen)
12 zonnepanelen * 410 Wp * 0,88 = 4.330 kWh 8 zonnepanelen * 410 Wp * 0,88 = 2.886 kWh

Toelichting formule. De formule is als volgt opgebouwd: [aantal panelen] * 410 * 0,88 (omdat een zonnepaneel nooit het maximale vermogen behaalt, bijvoorbeeld door weersinvloeden, vermenigvuldigen we het totaal aantal Wp met 0,88).

Opbrengst zonnepanelen per maand

Wil je de opbrengst per maand berekenen? Dan zou je denken dat je hiervoor alleen maar de jaaropbrengst door het aantal maanden (12) hoeft te delen. Dat is een optie, maar geeft wel een vertekend beeld aangezien de opbrengst per seizoen en zelfs per maand verschillend is. De piek van de opbrengsten ligt namelijk in het midden van het jaar, gezien de omstandigheden voor de zonnepanelen dan het meest gunstig zijn. Onderstaande grafiek toont de verdeling van de opbrengst per maand:

Grafiek van de opbrengst van zonnepanelen per maand

Wil je de opbrengst van van een bepaalde maand uitrekenen? Dan is de formule: jaaropbrengst in kWh * percentage opbrengst van die maand. Hieronder 2 voorbeelden:

Voorbeeld maandopbrengst (12 zonnepanelen) Voorbeeld maandopbrengst (8 zonnepanelen)
12 zonnepanelen * 410 Wp * 0,88 = 4.330 kWh * 13% = 563 kWh 8 zonnepanelen * 410 Wp * 0,88 = 2.886 kWh * 13% = 375 kWh

Toelichting formule. De formule is als volgt opgebouwd: [aantal panelen] * 410 * 0,86 (omdat een zonnepaneel nooit het maximale vermogen behaalt, bijvoorbeeld door weersinvloeden, vermenigvuldigen we het totaal aantal Wp met 0,86) * [percentage opbrengst van die maand].

Opbrengst zonnepanelen per dag

Om de opbrengst van zonnepanelen per dag te berekenen, hoef je alleen maar de uitkomst van de maandopbrengst door het aantal dagen in die maand te delen.

Voorbeeld dagopbrengst (12 zonnepanelen) Voorbeeld dagopbrengst (8 zonnepanelen)
12 zonnepanelen * 410 Wp * 0,88 = 4.330 kWh * 13% / 30 dagen = 18,8 kWh 8 zonnepanelen * 410 Wp * 0,88 = 2.886 kWh * 13% / 30 dagen = 12,5 kWh

Toelichting formule. De formule is als volgt opgebouwd: [aantal panelen] * 410 * 0,86 (omdat een zonnepaneel nooit het maximale vermogen behaalt, bijvoorbeeld door weersinvloeden, vermenigvuldigen we het totaal aantal Wp met 0,86) * [percentage opbrengst van die maand] / [aantal dagen in de maand].

Opbrengst per seizoen

Om een goed beeld te krijgen van wat je zonnepanelen opbrengen, raden we aan om naar de opbrengsten van zonnepanelen per seizoen te kijken, omdat de weersinvloeden per seizoen behoorlijk verschillen.   Meer hierover lees je in een van de volgende artikelen:

Verwachte zonnepanelen opbrengst op een bewolkte dag

Zonnepanelen en bewolkte dagen. Een combinatie waar iemand met zonnepanelen op het dak niet heel vrolijk van wordt. Maar kijken we naar de gemiddelde zonnepanelen opbrengst op een bewolkte dag, dan valt het eigenlijk vaak wel mee.

Ook op een bewolkte dag produceren zonnepanelen stroom. Zonnestraling kan namelijk gewoon door (lichte) bewolking dringen. Er is dan sprake van indirect zonlicht dat wordt weerkaatst door de wolken, ook wel diffuus licht genoemd. Ook geleidt de stroom doorgaans beter bij lagere temperaturen, omdat de panelen dan niet te heet worden. Wel is de efficiëntie op een bewolkte dag een stuk lager dan op een zonnige dag.

Opbrengst zonnepanelen vandaag

Tegenwoordig is het steeds vaker mogelijk om live de opbrengsten van je zonnepanelen in te kunnen zien. Voor steeds meer omvormers kan je namelijk een app downloaden waarmee je de opbrengsten kan monitoren. Zo ook bij de omvormers van Zonneplan. De app voor onze omvormers hebben we zelf ontwikkeld en geeft jou de kans om 24/7 de opbrengsten van jouw zonnepanelen in te zien. Zo weet jij precies hoe jouw zonnepanelen het vandaag doen.

App inzicht in opbrengst per dag, maand en jaar

Zonneplan App om o.a. de opbrengsten van zonnepanelen in te zien.

CO2-besparing van zonnepanelen

Hebben we het over de opbrengst, dan denken we al gauw aan geld. Maar we mogen niet vergeten dat zonnepanelen ook voor een CO2-besparing zorgen. Dankzij zonnepanelen gebruik je namelijk schone, groene stroom, in plaats van (vervuilende) grijze stroom. Je bespaart met zonnepanelen dus de CO2 die je anders met het gebruik van normale stroom zou uitstoten.

Dan is er natuurlijk de vraag of de productie van zonnepanelen niet meer CO2 kost dan wat de panelen in hun levensduur opleveren. Het antwoord hierop is ‘nee’. Het CO2-saldo van een paneel is namelijk na tien tot veertien maanden al positief. Op de pagina CO2-uitstoot bij productie van zonnepanelen vind je hier meer informatie over.

Welke factoren beïnvloeden de opbrengst van zonnepanelen?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen. Vandaar dat we vaak ook spreken van “een gemiddelde opbrengst” of “het gemiddelde rendement”. Hieronder lichten we enkele factoren toe die invloed hebben op de opbrengst.

Zonuren / Je locatie

Hoe langer de zon op een dag schijnt, hoe meer je zonnepanelen opwekken. Zo wekken zonnepanelen in een zuidelijk gelegen land, zoals Spanje, meer op dan zonnepanelen in Nederland. Maar ook in Nederland maakt het al verschil of je in het oosten of westen woont. Hoe meer je naar het westen woont, hoe groter de zoninstraling is en hoe meer je zonnepanelen dus opwekken.

overzicht zonuren nederland landkaart

Hellingshoek en oriëntatie

Zonnepanelen op het zuiden hebben in principe de meeste opbrengst. Ook met een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie haal je een goede opbrengst. Daken op het westen of oosten hebben een minder directe zoninslag, maar deze zogenoemde Oost-West opstelling wordt in de toekomst wel interessant naarmate de salderingsregeling verder wordt afgeschaald. De opbrengst van zonnepanelen die op het noorden zijn gericht, is het laagst.

De hellingshoek van de zonnepanelen op het dak is ook bepalend voor de opbrengst. Een optimale hellingshoek in Nederland is 34-38 graden voor een Zuid-opstelling, 10-13 graden voor een Oost-West-opstelling, en 13 graden voor een Oost- of West-opstelling.

Schaduw

Valt er schaduw op de zonnepanelen, bijvoorbeeld door omliggende bomen, je schoorsteen of de dakkapel van de buren? Dan wekken de panelen vanzelfsprekend minder op. In deze situaties kan er wel worden gewerkt met optimizers, om op deze manier de invloed van de schaduw te beperken.

Temperatuur

Hoe warmer het buiten is, hoe warmer een zonnepaneel wordt en hoe meer vermogen het paneel hierdoor verliest. De hoogste opbrengst wordt behaald op het moment dat de zon schijnt, maar het niet te warm is en er een koele wind staat.

Type en kwaliteit

Panelen van verschillende merken leveren verschillende prestaties. Bij Zonneplan werken we uitsluitend met panelen uit de Tier-1 klasse en hanteren we strenge kwaliteitseisen. Hierdoor kunnen we ook op de langere termijn garanties geven over het vermogen van de zonnepanelen met de vermogensgarantie van 30 jaar.

Vermogen

Hoe meer vermogen (Wattpiek) een zonnepaneel heeft, hoe meer opbrengst je binnenhaalt. Bij Zonneplan werken we met zonnepanelen van 410 Wattpiek, die in een jaar gemiddeld 361 kWh per paneel opwekken.

Leeftijd

Zonnepanelen van hoogwaardige kwaliteit leveren na 25 jaar nog zo’n 85% van hun oorspronkelijke vermogen. De opbrengst neemt namelijk elk jaar heel licht af. Dit wordt ook wel degradatie genoemd. Investeer je in panelen van een lagere kwaliteit? Dan zal de degradatie sneller gaan.

Opbrengst van zonnepanelen verhogen met Powerplay

Wist je dat je met zonnepanelen van Zonneplan nóg meer rendement kunt behalen met onze AI-gedreven aansturingsservice: Powerplay? Met Powerplay voor zonnepanelen wordt jouw omvormer automatisch uitgeschakeld bij negatieve uurprijzen. Daarnaast help je zo nu en dan het stroomnet stabiliseren voor Powerplay Bonus. Zo behaal je maximaal rendement met strategisch terugleveren. Zonneplan Powerplay is uitsluitend te gebruiken met zonnepanelen van Zonneplan in combinatie met Zonneplan Energie.

Kosten van zonnepanelen

Nu je alles over de opbrengst weet, is het goed om nog stil te staan bij de kosten. Hoe wordt de prijs voor zonnepanelen opgebouwd? En hoe ziet de prijsontwikkeling eruit? Lees meer over de kosten van zonnepanelen.

Rendement van zonnepanelen

Met opbrengst en de prijs kunnen we het rendement en de terugverdientijd berekenen. In het rekenvoorbeeld werd dit al aangehaald, maar het rendement op je investering is natuurlijk dermate belangrijk voor jou als consument. Het is verstandig om niet meer zonnepanelen op jouw dak te leggen dan dat je eigen verbruik is. Door de huidige salderingsregeling krijg jij voor alle stroom die je extra opwekt slechts de kale energieprijs als vergoeding. Gemiddeld komt dit neer op een bedrag tussen de 4 en 7 cent. Stem altijd jouw huidige verbruik en eventueel je korte termijn plannen (bv. de aanschaf van een elektrische auto) af met onze adviseurs. Hiermee behaal jij het optimale rendement en zijn wij een tevreden klant rijker.

Zonnepanelen kopen bij Zonneplan 

Nu je weet wat je kunt verdienen met zonnepanelen wil je ze het liefst vandaag nog op je dak hebben liggen. Geheel begrijpelijk! Alles begint met het aanvragen van onze dakcheck op de pagina om zonnepanelen te kopen.

Vragen over de opbrengst van zonnepanelen

 • Hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen?

  Er zijn meerdere factoren die de opbrengst van zonnepanelen bepalen. Denk aan de hellingshoek en oriëntatie van het dak, eventuele schaduwval, en zelfs de locatie waar in Nederland je woont. Onze adviseurs houden overal rekening mee bij het berekenen van jouw verwachtte opbrengst: doe de gratis dakcheck (waar je hooguit 60 seconden voor nodig hebt!) en we berekenen wat zonnepanelen op jouw dak opbrengen.

 • Hoeveel levert 1 zonnepaneel op per jaar?

  Door bijvoorbeeld de weersomstandigheden, behaal je in Nederland niet het maximale vermogen van een zonnepaneel. Door de formule wp maal 0,86 toe te passen kom je uit op het te verwachten kWh. Bij een paneel van 410 Wp is de te verwachten opbrengst aan vermogen (410 x 0,86 =) 353 kWh.

 • Wat als de zonnepanelen meer opbrengen dan je verbruikt?

  Het teveel aan geproduceerde stroom lever je terug aan het net. Dit heet terugleveren of de teruglevering. Je vindt jouw teruglevering in kWh op de nota van jouw energieleverancier. Het is goed om de jaaropbrengst van jouw zonnepanelen af te stemmen op jouw (verwachtte) jaarverbruik. Dit vanwege de huidige salderingsregeling.

 • Welke maanden brengen zonnepanelen het meeste op?

  In de maanden mei, juni en juli brengen zonnepanelen doorgaans het meeste op. Deze maanden hebben het hoogste aantal dagelijkse zonuren.

 • Opbrengst zonnepanelen valt tegen, hoe kan dat?

  Een opbrengst die lager is dan je verwacht, kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan schaduw, weersinvloeden (zoals een maand met meer bewolkte dagen dan in voorgaande jaren) of een technisch probleem. Twijfels over de opbrengst? Doe onze storingschecker.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Om je te helpen uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een bepaalde jaarlijkse opbrengst, hebben we een handige tabel opgesteld.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: