Opbrengst zonnepanelen

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Robin Hultink
Door: Robin Hultink

Zonnepanelen zijn een slimme investering als het gaat om de opbrengst en het rendement. In onze offerte berekenen wij de te verwachten opbrengst in vermogen en in euro’s die jij kunt besparen op de energierekening. Wil je weten wat jouw dak kan opbrengen? Doe de dakcheck.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Gemiddeld verdienen zonnepanelenbezitters €1.143 per jaar aan hun dak. Echter, elk dak is anders en daarmee ook de opbrengsten die je kunt verwachten. Heeft je dak een goede ligging op het Zuiden, liggen de panelen in een hellingshoek van 36 graden en heb je geen schaduwval op je dak? Dan valt de opbrengst vaak 20% hoger uit dan als je pv panelen hebt op het Westen. Zodoende kijken wij vaak naar de gemiddelde opbrengst per aantal panelen.

Geschikt dak voor zonnepanelen met hoge opbrengst

Rekenvoorbeeld opbrengst 12 zonnepanelen

De panelen van Zonneplan hebben een piekvermogen van 400 wattpiek (Wp). Als je dit doorrekent naar 12 zonnepanelen dan kom je op een vermogen van 4.800 Wp.

Maximaal vermogen berekenen

Dit piekvermogen moet van wp omgerekend worden naar kilowattuur (kWh), want in Nederland behaal je niet het maximale vermogen. Door de formule wp maal 0,86 toe te passen kom je uit op het te verwachten kWh. In ons geval is de te verwachten opbrengst aan vermogen (4.800 x 0,86 =) 4.128 kWh.

Gemiddelde opbrengst in euro’s

Als we uitgaan van een huidig kWh-prijs van €0,338 per kWh, dan is de opbrengst in euro’s €1.395,- De prijs van een set van 12 panelen ligt gemiddeld rond de €8.200,- (inclusief btw) waardoor jij jouw systeem al rond de 5 jaar is terugverdiend.

Werkelijke opbrengst zonnepanelen

De cijfers uit de berekening zijn gebaseerd op gemiddelden, maar jouw situatie kan natuurlijk verschillen. In onze zonnepanelen offerte kijken we specifiek naar jouw dak en huidige verbruik. Hierdoor kunnen we, met enige voorzichtigheid, jouw werkelijke opbrengst per jaar voorspellen.

Opbrengst per dag, maand en jaar

Wanneer de zonnepanelen eenmaal op je dak liggen en je de Zonneplan Omvormer gebruikt, kun jij eenvoudig de opbrengst in kWh per jaar, maand, dag en zelfs real time gegevens van vandaag bekijken. 

In de app staat een overzichtelijke grafiek waarin jij de opbrengst in een gewenste periode ziet. Zo weet je precies wanneer en hoeveel stroom je hebt opgewekt en kun je dit gemakkelijk vergelijken met de dag of maand ervoor.

Een pro tip: gebruik de app om precies te zien op welke momenten je het best je apparaten aan kunt zetten. Zo gebruik jij je eigen opgewekte groene stroom.

App inzicht in opbrengst per dag, maand en jaar

Kosten van zonnepanelen

Nu je alles over de opbrengst weet, is het goed om nog stil te staan bij de kosten. Hoe wordt de prijs voor zonnepanelen opgebouwd? En hoe ziet de prijsontwikkeling eruit? Lees snel meer over de kosten van pv panelen

Rendement van zonnepanelen

Met opbrengst en de prijs kunnen we het rendement en de terugverdientijd berekenen. In het rekenvoorbeeld werd dit al aangehaald, maar het rendement op je investering is natuurlijk dermate belangrijk voor jou als consument. 

Het is verstandig om niet meer zonnepanelen op jouw dak te leggen dan dat je eigen verbruik is. Door de huidige salderingsregeling krijg jij voor alle stroom die je extra opwekt slechts de kale energieprijs als vergoeding. Gemiddeld komt dit neer op een bedrag tussen de 4 en 7 cent. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling zelfs langzaamaan afgebouwd waardoor jij je eigen energie slim moet gebruiken.

Stem daarom altijd jouw huidige verbruik en eventueel je korte termijn plannen (bv. de aanschaf van een elektrische auto) af met onze adviseurs. Hiermee behaal jij het optimale rendement en zijn wij een tevreden klant rijker.

Zonnepanelen kopen bij Zonneplan

Nu je weet wat je kunt verdienen met zonnepanelen wil je ze het liefst vandaag nog op je dak hebben liggen. Geheel begrijpelijk! Alles begint met het aanvragen van onze dakcheck op de pagina om zonnepanelen te kopen.

Vragen over zonnepanelen kopen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Deel dit artikel: