Opbrengst zonnepanelen

Hoe goed doen zonnepanelen het in Nederland?

Robin Hultink
Door: Robin Hultink

Wist jij dat een Nederlands huishouden met zonnepanelen al vanaf dag één bespaart op de energierekening? De werkelijke opbrengst van zonnepanelen en het energieverbruik verschilt alleen wel per huishouden. Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft een energieverbruik van rond de 3.500 kWh per jaar. Vaak kunnen er niet genoeg zonnepanelen gelegd worden om dit gehele verbruik te compenseren, maar is de gemiddelde opbrengst die hieruit voortkomt wel goed voor een behoorlijke besparing op jouw CO2-uitstoot en jouw energierekening.

dak met zonnepanelen en blauwe lucht

Zonnepanelen en de energierekening

Voordat de opbrengst van zonnepanelen berekend kan worden, is het belangrijk duidelijkheid te hebben over verschillende termen die gebruikt worden. Allereerst wordt er vaak gesproken over Wattpiek (Wp). Dit is de term voor het nominale vermogen van zonnepanelen. Dit is het vermogen dat naar voren is gekomen bij het testen van de zonnepanelen onder Standaard Test Condities. Dus eigenlijk is Wp de opbrengst van een zonnepaneel onder perfecte omstandigheden.

Naast Wp kom je waarschijnlijk ook regelmatig de term kilowattuur (kWh) tegen. Dit is een term die op jouw energierekening wordt gebruikt om jouw elektriciteitsverbruik te beschrijven. Kijken we naar apparaten in huis, dan zijn de grootste verbruikers de koelkast (520 kWh/jaar), wasdroger (300 kWh/jaar), de vaatwasser (240 kWh/jaar) en de wasmachine (130 kWh/jaar). De prijs van een kWh is opgebouwd uit de prijs van de stroom, btw, heffingen van de overheid en netbeheerkosten. De prijs kan per energieleverancier en energiecontract variëren.

Rendement zonnepanelen berekenen

Bij Zonneplan geven wij altijd het nominale vermogen (Wp) en de verwachte opbrengst (kWh). Zonnepanelen van Zonneplan hebben tegenwoordig een vermogen van 370 Wp. Daarmee wek je in een jaar ongeveer 162 kWh per vierkante meter of 296 kWh per paneel op. Met een gemiddelde installatie van 12 panelen wek je dan ongeveer 3552 kWh per jaar op. Dit is een prachtig rendement.

Zonneplan: zonnepanelen opbrengst in praktijk

Is het verstandig om zoveel mogelijk zonnepanelen op je dak te laten installeren? In de eerste instantie lijkt dit de beste keuze, maar als we rekening houden met de huidige salderingsregeling, is dit niet het geval. De extra investering die je door de extra zonnepanelen zal doen, weegt namelijk niet op tegen de teruglevering van de zonnestroom die je over hebt van jouw extra zonnepanelen.

Hoe zit dit? Brengen jouw zonnepanelen meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan lever jij de energie die over is terug aan jouw energieleverancier. Hiervoor ontvang je slechts de kale energieprijs als vergoeding. Gemiddeld komt dit neer op een bedrag tussen de 4 en 7 cent.

Wij raden onze klanten daarom altijd aan om voor het aantal zonnepanelen te gaan dat qua opbrengst net onder het verbruik van het huishouden ligt. Het kan natuurlijk ook zijn dat jouw energieverbruik in de toekomst gaat veranderen. In dit geval is het verstandig om dit met één van onze persoonlijke adviseurs te bespreken. Zij kijken graag met je mee wat voor jou de juiste hoeveelheid zonnepanelen is.

Ben je geïnteresseerd geraakt in het aanschaffen van zonnepanelen? Vraag dan vandaag nog onze zonnepanelen offerte aan.