Opbrengst zonnepanelen

Benieuwd wat zonnepanelen opbrengen in Nederland? Op deze pagina leggen we het uit. Voordat we zo ver zijn een kleine spoiler: een gemiddeld huishouden in Nederland met zonnepanelen bespaart al vanaf dag één op de energierekening. Maar, zonnepanelen brengen meestal niet genoeg op voor uw hele energieverbruik. Toch is de opbrengst van zonnepanelen goed voor een aanzienlijke besparing op uw CO2-uitstoot en uw energierekening.

Rendement zonnepanelen: het vermogen bepaald

Het vermogen, dat zonnepanelen kunnen opbrengen, wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit vermogen is het nominale vermogen onder de Standard Test Conditions. Dat betekent dat er getest wordt wat een zonnepaneel onder de perfecte omstandigheden opbrengt. Om de verwachte opbrengst te berekenen, wordt het vermogen doorgerekend in kilowattuur (kWh). Bij de zonnepanelen van Zonneplan wordt altijd het nominale vermogen (Wp) en de verwachte opbrengst (kWh) gegeven. Zo weet u wat een zonnepaneel maximaal aan vermogen heeft en op hoeveel opgewekte energie u kunt rekenen.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

De zonnepanelen van Zonneplan hebben tegenwoordig een vermogen van 300 Wp. Daarmee wek je in een jaar ongeveer 155 kWh per vierkante meter of 255 kWh per paneel op. Met een gemiddelde installatie van 12 panelen wek je dan ongeveer 3060 kWh per jaar op. Klinkt fantastisch toch? Wilt u weten waar dit getal precies op gebaseerd is? Hieronder laten we de zonnepanelenopbrengst zien in een rekenvoorbeeld:

Zonnepalen opbrengst berekenen
*Het gaat hier om een voorbeeld. Op basis van ligging, uw dak, het aantal panelen en het aantal zonuren kan uw opbrengst afwijken van het voorbeeld.

Zonnepanelenopbrengst in de praktijk

De werkelijke opbrengst van zonnepanelen en het energieverbruik verschilt natuurlijk per huishouden. Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft een energieverbruik rond de 3.500 kWh per jaar. Zonneplan raad altijd aan om het aantal zonnepanelen te installeren waarmee het huishouden net onder dat verbruik opwekt. Waarom zou je niet meer zonnepanelen installeren? Omdat we rekening houden met de salderingsregeling: de stroom die u uit het net gebruikt, wordt weggestreept tegen de zelfopgewekte stroom. Het loont niet om de opgewekte stroom die je niet zelf verbruikt terug te leveren aan de energieleverancier. Hiervoor wordt slechts de kale energieprijs vergoed, dat gemiddeld tussen de 4 en 7 cent ligt. Voordeliger is het dus om niet meer zonnepanelen te installeren dan nodig is. Verwacht u in de toekomst veranderingen in het energieverbruik? Onze adviseurs kijken graag even met u mee wat het beste is in uw situatie.

Zonnepanelen opbrengst

Live opbrengst zonnepanelen

Met eigen ogen zien hoeveel een zonne-installatie opwekt op dit moment? Je ziet het live bij één van onze zonnepaneleninstallaties verspreid over Nederland.

Meer lezen over zonnepanelen?