Ook besparen met zonnepanelen?

  • Bespaar €1.143 per jaar
  • Geen spaargeld nodig
  • Eenvoudige en heldere informatie

Ontvang gratis offerte

Binnen 60 seconden geregeld!

Besparen met zonnepanelen

Stroom opwekken met zonnepanelen zorgt direct voor besparing op jouw energierekening. Per jaar komt dit neer op gemiddeld €1.143,-. Wil jij weten hoeveel besparing jouw dak kan opleveren? Onze adviseurs maken een persoonlijk en vrijblijvend dakplan. Binnen tien minuten weet jij hoeveel panelen er op jouw dak passen, wat je gaat besparen dankzij de zonnepanelen en hoe snel je de panelen terugverdient. Dus waar wacht je nog op? Vul hierboven jouw postcode in en laat jouw dak checken.

Ontdek binnen 10 minuten jouw besparing

Bij Zonneplan doen we er alles aan om jou zo snel mogelijk te voorzien van het beste advies. Met slimme software kunnen we van afstand jouw dak tot op de centimeter nauwkeurig inmeten. Zo hoeven we niet langs te komen, maar krijg jij toch een perfect dakplan. Omdat investeren in zonnepanelen niet iets is wat je elke dag doet, nemen we de mogelijkheden altijd met je door. Als alles duidelijk is, zorgen onze adviseurs ervoor dat ze razendsnel een persoonlijk Zonneplan voor je klaar hebben. Dit is vaak al in tien minuten geregeld.

Doe de gratis dakcheck

Gemiddeld €1.143 besparen met zonnepanelen

De gemiddeld besparing van €1.143,- is een bedrag gebaseerd op onze gegevens van het afgelopen jaar. Een gemiddelde installatie uit op 12 zonnepanelen. De combinatie van de gemiddelde opbrengst van deze panelen met de gemiddelde elektriciteitsprijs resulteert in een besparing van €1.143,-.

Elk dak is uniek. De specifieke besparing per dak zal daarom niet standaard €1.143,- bedragen, maar variëren per dak-oriëntatie. Ligt jouw dak bijvoorbeeld op het zuiden, dan zullen jouw panelen meer instraling van de zon hebben, meer stroom opwekken en daarom meer opbrengen dan panelen die gericht zijn op het oosten.

Ben je benieuwd naar een inschatting van de gemiddelde opbrengst voor jouw dak?

Oriëntatie van jouw dak ten opzichte van de zon   Gemiddelde besparing met 12 panelen
Noord  € 697,-
Oost  € 1.046,-
Zuid  € 1395,-
West  € 1.116,-

Besparing berekenen

Stap 1: Bereken de energieproductie

De nieuwste zonnepanelen van Zonneplan produceren 410 wattpiek. Bij 10 zonnepanelen is de totale capaciteit dan 4100 Wp of 4,1 kWp.

De daadwerkelijke energieproductie is afhankelijk van oriëntatie en hellingshoek. Een vuistregel om je opbrengst in kWh te berekenen is 1 wattpiek x 0,86. Bij een set van 10 zonnepanelen is het sommetje dan: 4100Wp x 0,86 = 3.526 kWh opbrengst.

Stap 2: Neem de jaarlijkse elektriciteitskosten

Kijk naar je energierekening om te bepalen hoeveel je momenteel per kWh betaalt. Voor het voorbeeld gebruiken we € 0,35 per kWh (Dit betaalde de gemiddelde Nederlander per kWh in september 2023 volgens het CBS).

Stap 3: Bereken de jaarlijkse besparing

Vermenigvuldig de jaarlijkse energieproductie van je zonnepanelen met de prijs per kWh.

Voorbeeld: Als je 3526 kWh per jaar produceert, is je besparing per jaar: 3526 kWh x €0,35 = € 1.234,10.

besparing met zonnepanelen per jaar

De besparing van zonnepanelen kan mee- of tegenvallen afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • De elektriciteitsprijs kan stijgen of dalen.
  • Eventuele heffingen van energiebedrijven.
  • Je energieverbruik. Wanneer de salderingsregeling ooit verdwijnt, wordt het interessanter om je zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Bij een hoog zelfverbruik bespaar je dan dus meer aan energiekosten dan bij een laag zelfverbruik. Bijvoorbeeld wanneer je van gas naar inductie koken gaat, of elektrisch gaat rijden met een laadpaal thuis.
  • Als je zonnepanelen kapot gaan, valt de winst lager uit. Deze kans is echter wel heel klein.

Effect van besparen op je energierekening?

Met zonnepanelen gemiddeld €1.143,- per jaar besparen op jouw energiekosten. Hoe werkt dat?

Met zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op. Door de omvormer kan je deze stroom gebruiken voor allerlei apparaten in en rondom jouw huis. Denk bijvoorbeeld aan het aanzetten van lampen of het aanzetten van de waterkoker. Verbruik je hiermee minder stroom dan dat je opwerkt? Dan houdt je groene stroom over. Dit overschot levert je geld op. Je levert deze stroom namelijk terug aan het net en ontvangt hiervoor een vergoeding. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de zon niet schijnt en je toch stroom nodig hebt. Dan ga je gebruik maken van grijze energie. Deze stroom kost geld. De stroom die je afneemt bij jouw energieleverancier wordt weggestreept tegen de stroom die je teruglevert. Dit wordt ook wel de salderingsregeling genoemd.

Wat wordt mijn besparing met zonnepanelen?

Hoeveel ga ik besparen? Eén van de meest belangrijke vragen bij het aanschaffen van zonnepanelen. In elk Zonneplan, onze offerte, wordt een geschatte besparing gegeven op basis van de voorgestelde zonnepaneleninstallatie. Maar waar baseren we deze berekening precies op? Graag nemen we je mee in hoe we de minimale besparing uiterst nauwkeurig berekenen. In het kort waar we op letten:

Zoninstraling

In de berekening wordt allereerst rekening gehouden met het aantal zonuren en de mate van instraling op de plek van de woning. Deze data wordt verzameld door het Joint Research Centre van de Europese Unie. Met deze data kunnen we per locatie precies zien waar de meeste zonuren de afgelopen jaren zijn geweest. Daarnaast zien we ook waar de zonstraling het hoogst is.

Systeemverlies

Om een zo nauwkeurig mogelijke berekening te kunnen geven van de besparing wordt rekening gehouden met een klein percentage systeemverlies. Onder ‘systeemverlies’ valt bijvoorbeeld de stroom die verloren gaat als de temperatuur extreem warm of koud is. Ook gaat er in het kabeltraject en bij de omvormer altijd een klein beetje stroom verloren.

Hellingshoek van het dak

Zonnepanelen worden altijd onder een bepaalde hoek geplaatst. Dit is nodig voor een goede instraling en zodat het regenwater het eventuele vuil op de panelen goed af kan spoelen. De meest gunstige hellingshoek is rond de 35 graden. Bij afwijking hiervan treedt een minimaal instralingsverlies op. Als jouw dak niet helemaal optimaal ligt qua hellingshoek, nemen we dat dus mee in onze berekening.

Ligging ten opzichte van het zuiden

Een dak dat pal op het zuiden ligt, heeft de beste instraling en zal voor de hoogste opbrengst zorgen. Bij elke afwijking van het zuiden treedt er een percentage instralingsverlies op. Ligt jouw dak niet (helemaal) op het zuiden? Geen paniek, daken met een ligging op oost en west zijn in principe ook geschikt voor zonnepanelen.

Potentie van jouw dak

De zoninstraling, het systeemverlies, de hellingshoek van het dak en de ligging ten opzichte van het zuiden beïnvloeden de opbrengst van jouw zonnepanelen. Daarom gebruiken wij al deze data om jouw besparing te berekenen. Op deze manier kunnen wij jou voorzien van een realistisch en eerlijk beeld van wat zonnepanelen je op gaan leveren.

Benieuwd naar wat jij potentieel met jouw dak kan besparen? Vraag dan je persoonlijke Zonneplan aan.

Doe de gratis dakcheck