Zonnepanelen op het Oost West

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Zonnepanelen met een oriëntatie op het Zuiden leveren in het algemeen de meeste opbrengsten op. Toch geven zonnepanelen op Oost-West ook in veel gevallen een heel gunstig resultaat.

Zonnepanelen in een Oost-West opstelling laten plaatsen?

Een Oost-West opstelling kan zowel op een plat als een schuin dak geïnstalleerd worden. In het geval van een plat dak benut je, door de pv panelen dicht op elkaar te plaatsen, de ruimte op het dak optimaal. De Oost-West opstelling wordt bij schuine daken voornamelijk gebruikt als er sprake is van meerdere dakvlakken die benut kunnen worden.

Drie voordelen van zonnepanelen op Oost West 

Eigenlijk kan er bij een opstelling van zonnepanelen richting Oost-West van drie grote voordelen gesproken worden. 

Voordeel 1: Meer zonnepanelen op minder m2

Plaats je op een plat dak zonnepanelen op het Zuiden, dan is het noodzakelijk om tussen de rijen zonnepanelen voldoende ruimte te houden, dit varieert tussen de 0,5 en 1,2 meter. Alleen op deze manier kan je namelijk schaduwwerking van de ene rij zonnepanelen op de volgende voorkomen. 

Kies je voor een Oost-West opstelling dan voorkom je dit. De rijen zonnepanelen worden namelijk met de ruggen (de hoge kant van de helling) tegen elkaar aan geplaatst. Hierdoor kunnen er meerdere zonnepanelen op hetzelfde dakoppervlak geïnstalleerd worden. Deze toename in zonnepanelen weegt weer op tegen de kleine afname in opbrengsten ten opzichte van een oriëntatie op het Zuiden. 

Voordeel 2: Lichtere constructie

Doordat de zonnepanelen zo dicht tegen elkaar aan gemonteerd worden, is het voor de wind nauwelijks mogelijk om vat op het systeem te krijgen. Dit zorgt er automatisch voor dat er minder ballast nodig is om de zonnepanelen veilig op het dak te installeren. Dit zorgt er weer voor dat meerdere daken, zonder extra versteviging, al geschikt zijn voor zonnepanelen.

Voordeel 3: Meer consistentie in opbrengsten

Zonnepanelen in een Oost-West opstelling hebben, in tegenstelling tot de zuid-oriëntatie, eigenlijk geen piekmoment in hun productie. De piekproductie is namelijk gelijkmatiger verdeeld over de dag, met een ‘s ochtends een piekmoment door de zonnepanelen die gelegen zijn op het Oosten en aan het eind van de dag door de zonnepanelen gericht op het Westen. 

Met name in combinatie met de afbouw van de salderingsregeling gaat deze verdeling van opbrengsten interessanter worden. Deze afbouw is namelijk in werking gezet om zoveel mogelijk eigen verbruik van energie te stimuleren en gezien je met een Oost-West opstelling ook daadwerkelijk het merendeel van je energie gedurende de gebruiksuren opwekt is dit een gunstige keuze.

Is Oost West-opstelling voor mij de beste keuze?

Dit is namelijk afhankelijk van iedere afzonderlijke daksituatie. Belangrijk is daarom om goed te kijken naar jouw situatie. Welke type dak heb je? Is er sprake van een hellingshoek? En hoeveel energie, en daarmee zonnepanelen, heb jij nodig om jezelf te voorzien in energie? 

Wil jij hulp in het uitzoeken van een passende opstelling van jouw zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk is. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Deel dit artikel: