Zonnepanelen op oost-west

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Zonnepanelen met een oriëntatie op het zuiden leveren in het algemeen de meeste opbrengsten op. Toch geven zonnepanelen op oost-west ook in veel gevallen een heel gunstig resultaat.

Zonnepanelen in een oost-west opstelling laten plaatsen?

Doe de dakcheck

Een oost-west opstelling kan zowel op een plat als een schuin dak geïnstalleerd worden. In het geval van een plat dak benut je, door de pv panelen dicht op elkaar te plaatsen, de ruimte op het dak optimaal. De oost-west opstelling wordt bij schuine daken voornamelijk gebruikt als er sprake is van meerdere dakvlakken die benut kunnen worden.

Drie voordelen van zonnepanelen op oost west

Eigenlijk kan er bij een opstelling van zonnepanelen richting oost-west van drie grote voordelen gesproken worden. 

Voordeel 1: Meer zonnepanelen op minder m2

Plaats je op een plat dak zonnepanelen op het zuiden, dan is het noodzakelijk om tussen de rijen zonnepanelen voldoende ruimte te houden, dit varieert tussen de 0,5 en 1,2 meter. Alleen op deze manier kan je namelijk schaduwwerking van de ene rij zonnepanelen op de volgende voorkomen. 

Kies je voor een oost-west opstelling dan voorkom je dit. De rijen zonnepanelen worden namelijk met de ruggen (de hoge kant van de helling) tegen elkaar aan geplaatst. Hierdoor kunnen er meerdere zonnepanelen op hetzelfde dakoppervlak geïnstalleerd worden. Deze toename in zonnepanelen weegt weer op tegen de kleine afname in opbrengsten ten opzichte van een oriëntatie op het zuiden. 

Voordeel 2: Lichtere constructie

Doordat de zonnepanelen zo dicht tegen elkaar aan gemonteerd worden, is het voor de wind nauwelijks mogelijk om vat op het systeem te krijgen. Dit zorgt er automatisch voor dat er minder ballast nodig is om de zonnepanelen veilig op het dak te installeren. Dit zorgt er weer voor dat meerdere daken, zonder extra versteviging, al geschikt zijn voor zonnepanelen.

Voordeel 3: Meer consistentie in opbrengsten

Zonnepanelen in een oost-west opstelling hebben, in tegenstelling tot de zuid-oriëntatie, eigenlijk geen piekmoment in hun productie. De piekproductie is namelijk gelijkmatiger verdeeld over de dag, met een ‘s ochtends een piekmoment door de zonnepanelen die gelegen zijn op het oosten en aan het eind van de dag door de zonnepanelen gericht op het westen. 

Met name in combinatie met de afbouw van de salderingsregeling gaat deze verdeling van opbrengsten interessanter worden. Deze afbouw is namelijk in werking gezet om zoveel mogelijk eigen verbruik van energie te stimuleren en gezien je met een oost-west opstelling ook daadwerkelijk het merendeel van je energie gedurende de gebruiksuren opwekt is dit een gunstige keuze.

Is oost west-opstelling voor mij de beste keuze?

Dit is namelijk afhankelijk van iedere afzonderlijke daksituatie. Belangrijk is daarom om goed te kijken naar jouw situatie. Welke type dak heb je? Is er sprake van een hellingshoek? En hoeveel energie, en daarmee zonnepanelen, heb jij nodig om jezelf te voorzien in energie? 

Wil jij hulp in het uitzoeken van een passende opstelling van jouw zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk is. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op oost-west

  • Wat is het rendement van zonnepanelen op oost-west?

    Hoewel een oriëntatie op het zuiden vaak het meeste opbrengen, kan een Oost-West opstelling ook zeker gunstig uitpakken. Deze opstelling spreidt de opbrengsten over een groter deel van de dag. Met name in combinatie met de afbouw van de salderingsregeling gaat deze verdeling van opbrengsten interessanter worden.

  • Offerte aanvragen voor zonnepanelen op oost-west?

    Na het invullen en van versturen van je gegevens via de online zonnescan, neemt een adviseur contact met je op. Samen wordt er gekeken naar wat voor jouw dak op Oost-West de beste oplossing is, of er nog bijzonderheden zijn, en worden er eventuele vragen beantwoord. Na dit gesprek stelt de adviseur een persoonlijke en vrijblijvende offerte op die vervolgens rustig met je wordt doorgenomen.

Deel dit artikel: