Zonneplan Nexus thuisbatterij

 • Gem. binnen 5 jaar terugverdiend
 • Belastingvrij zonnestroom opslaan
 • Direct verdienen aan netstabilisatie

Bekijk de mogelijkheden

Hoe werkt de Zonneplan Nexus thuisbatterij?

Nieuwsgierig geworden over de aansturing van de thuisbatterij van Zonneplan? Dankzij de aansturing met Zonneplan Powerplay wordt de thuisbatterij ingezet voor stroomoptimalisatie, zowel in jouw huis als op het elektriciteitsnet. Zo levert de thuisbatterij jou rendement op én draag je bij aan een stabieler stroomnet. Hoe dat werkt leggen we uit.

De thuisbatterij genereert inkomsten op 4 verschillende manieren

Wat de beste laadstrategie voor jouw thuisbatterij is, kan iedere seconde verschillen. Het AI-algoritme van Zonneplan Powerplay berekent automatisch wat het beste moment is om de batterij op te laden en te ontladen. Zo behaalt de batterij een rendement dat vele malen hoger ligt dan bij alle andere thuisbatterijen.

1. Verplaatsen van groene stroom
2. Voorkomen van onbalans
3. Opslaan van eigen zonnestroom
4. Oplossen van netcongestie in de wijk

De beste laadstrategie door Nederlands #1 aansturing

De juiste aansturing van jouw thuisbatterij is van cruciaal belang. Het bepaalt namelijk hoeveel rendement jij behaalt. De Zonneplan Nexus thuisbatterij wordt daarom aangestuurd door Zonneplan Powerplay; de onverslagen #1 aansturing in Nederland. Jij hoeft niets te doen. Op basis van real-time data bepaalt Powerplay volautomatisch de beste laadstrategie met maar één doel: revolutionair rendement voor jou.De thuisbatterij genereert zo inkomsten op 4 verschillende manieren.

 

#1 Verplaatsen van groene stroom naar ‘s avonds

De handel op energiemarkten, zoals day-ahead en intraday, draait om het verplaatsen van grote volumes energie. Overdag is er een overschot aan duurzame zonnestroom, terwijl er ‘s avonds een tekort is. Met jouw thuisbatterij wordt duurzame wind- en zonne-energie opgeslagen en verplaatst naar momenten met een tekort aan groene stroom.

 

Voor het verplaatsen van grote hoeveelheden groen opgewekte stroom is een grote capaciteit van de thuisbatterij essentieel. Daarom heeft de Zonneplan Nexus thuisbatterij een hoge accucapaciteit tot 20 kWh.

#2 Voorkomen van onbalans op het stroomnet

Landelijke netbeheerder Tennet is dagelijks actief met het stabiliseren van het energienet om zo de juiste netfrequentie en systeembalans op het Nederlandse net te garanderen. Ontstaan er acute landelijke problemen dan worden deze korte overschotten of tekorten weg gewerkt met de inzet van veel vermogen. Misschien de meest lastig te begrijpen energiemarkt, maar hier liggen de grote verdiensten en dus het hoge rendement van de Zonneplan Nexus thuisbatterij.


Er moet snel geschakeld worden om de balans te herstellen. De reden dat ons systeem is uitgerust met een krachtige omvormer met een ultieme laadsnelheid van 10 kW.

Zonneplan 10 kWh thuisbatterij

#3 Opslaan van eigen zonnestroom

Met de huidige salderingsregeling is alleen zonnestroom opslaan financieel niet interessant, maar uiteraard is de Zonneplan Nexus thuisbatterij klaar voor het afschaffen van de salderen. Zo maak jij straks volledig belastingvrij gebruik van jouw eigen zonne-stroom. Let wel op: deze batterij is ook geschikt als je geen zonnepanelen hebt voor de andere op deze pagina beschreven functies.


Sommige gebruikers willen nu ook al laden op eigen zonnestroom, ondanks de salderingsregeling. Dit kan eenvoudig worden ingesteld via de Zonneplan app.

#4 Verdienen aan lokale netcongestie

Partijen als Stedin en Liander zijn verantwoordelijk voor het in balans houden van de hoeveelheid energie op het lokale stroomnet. Overbelasting van het stroomnet zorgt ervoor dat zonnepanelensystemen uitgeschakeld worden. Hiermee gaat groene stroom verloren. Zonde vinden wij. Zonneplan is volop in ontwikkeling om lokale partijen te ondersteunen bij het handhaven van balans.


De thuisbatterij is er technisch klaar voor en op dit moment lopen er op verschillende plekken in Nederland initiatieven, waarbij de eerste pilots waarschijnlijk in Q3 gaan starten.

Maandelijks verrekend op jouw energiefactuur

Als particulier heb je geen toegang tot energiemarkten zoals die van onbalans en netcongestie. Energiemaatschappijen hebben dat wel. Dat is de reden dat je voor jouw thuisbatterij een energiecontract nodig hebt van Zonneplan Energie. De vergoedingen van de thuisbatterij worden zo maandelijks verrekend op je energiefactuur. Lees alles over dynamische energie van Zonneplan.

Zonneplan thuisbatterij uitgelegd

Hoe werkt een thuisbatterij?

De thuisbatterij van Zonneplan stuurt automatisch aan op maximaal rendement voor jou én het milieu. Meer weten? Erwin van Bright legt het in 9 minuten aan je uit.

Play
Video preview

Stel je eigen Zonneplan thuisbatterij samen

Wat levert een thuisbatterij op?

Rendement Zonneplan Nexus thuisbatterij

Het rendement wat je realiseert met de Zonneplan thuisbatterij wordt iedere maand via je energierekening van Zonneplan Energie uitbetaald. De 15 kWh thuisbatterij van Zonneplan heeft in 2023 een jaarrendement van € 1.616 gerealiseerd met de aansturing van Zonneplan Powerplay. Dit rendement is voornamelijk gerealiseerd met deelnames aan netstabilisatie. Uiteraard kan dit per dag verschillen. We raden je aan om het rendement over het hele jaar te bekijken.

Gerealiseerd rendement 2023

Ontdek wat Zonneplan klanten vertellen

Veelgestelde vragen

Zonneplan Nexus live Q&A

Jochem en Jort beantwoorden al jouw vragen over de Zonneplan Nexus thuisbatterij!

Play
Video preview
 • Kan ik onafhankelijk worden met de Zonneplan Nexus thuisbatterij?

  Onafhankelijk worden van het net is in Nederland helemaal niet nodig. Stroomuitval komt nauwelijks voor. Wel lopen de problemen op het net steeds meer op. Gelukkig bieden thuisbatterijen hiervoor een oplossing. Met opslag in huis hoeft het net minder stroom te transporteren. Met de Zonneplan Nexus zet jij je in voor een stabieler stroomnet en verdien je hier aan.

  Wie volledig onafhankelijk wil zijn van het stroomnet staat voor een grote uitdaging. Er zijn nog veel momenten zonder zonnestroom. Helemaal in de winter leveren zonnepanelen zeer weinig op en thuisbatterijen hebben over het algemeen niet de capaciteit om seizoenen te overbruggen. Onafhankelijk worden van het stroomnet zou een gemiddeld huishouden in Nederland niet redden. De Nexus thuisbatterij gaat dan ook verder dan alleen jouw zonnestroom laden. Onafhankelijk worden van het stroomnet is nu dus niet mogelijk met de Zonneplan Nexus.

 • Wat moet ik zelf nog doen voor het hoogste rendement?

  De thuisbatterij wordt volledig automatisch aangestuurd, je hoeft hier niets voor te doen. Wanneer de batterij eenmaal is geïnstalleerd kan je real-time in de app de opbrengsten volgen. Met Zonneplan Powerplay wordt real-time alle energiemarkten geanalyseerd om te bepalen wanneer de batterij moet laden en ontladen. Je kan zelf het rendement realtime in de gaten houden en wordt uitbetaald via de Zonneplan energierekening.

 • Moet ik hiervoor een dynamisch energiecontract van Zonneplan afnemen?

  Dat klopt, je hebt een dynamisch energiecontract van Zonneplan nodig. Alleen op die manier kunnen wij jouw batterij inzetten voor maximaal rendement wat vervolgens naar jou wordt uitbetaald. Jouw thuisbatterij handelt namelijk in stroom, de winsten die je hiermee behaalt keren we uit via je energierekening. Wanneer je bij een andere energieleverancier aangesloten bent kunnen wij geen rendement voor jou realiseren. Je kan op ieder moment wel je energiecontract bij Zonneplan opzeggen. Je behaalt dan niet meer de hoge Powerplay-vergoeding. De batterij wordt dan alleen ingezet voor maximale zelfconsumptie. Dit heeft dus alleen zin als je zonnepanelen hebt, maar levert geen hoog rendement op.

 • Waarom werkt de thuisbatterij zowel met als zonder zonnepanelen?

  De Zonneplan Nexus thuisbatterij behaalt voornamelijk rendement uit netstabilisatie. Je eigen zonnestroom speelt hierbij geen rol. Het hoge rendement wordt dus ook niet gegenereerd door eigen zonnestroom op te slaan. Wel ben je met de Nexus voorbereid op de toekomst, zodat je ook na het afschaffen van de salderingsregeling het maximale uit jou zonnepanelen haalt. Op het moment levert het nog weinig op om je eigen zonnestroom op te slaan. Zonneplan Powerplay houdt automatisch rekening met de productie van zonnestroom en kiest altijd de meest winstgevende strategie voor jou. Lees alles over jouw eigen zonnestroom opslaan.

 • Laadt de batterij op tijdens uren met een negatieve stroomprijs?

  Absoluut! Geld toekrijgen voor stroom is natuurlijk ideaal. Een negatieve energieprijs op de day-aheadmarkt betekent alleen niet dat dit de meest gunstige prijzen zijn om jouw batterij op te laden. De aansturing met Zonneplan Powerplay houdt rekening met verschillende energiemarkten. De uurprijs van de day-aheadmarkt kan negatief zijn wanneer er veel wind- en/of zonnestroom is voorspeld. Wanneer de zon en wind uitblijven schieten de stroomprijzen op kortere termijnmarkten omhoog. Zo kan een negatieve uurprijs toch een goed moment zijn om stroom terug te leveren, omdat er op de onbalansmarkt veel geld te verdienen valt. Powerplay analyseert real-time alle energiemarkten voor het maximale rendement voor jou.

 • Voor hoe lang kan de batterij stroom opslaan?

  De Zonneplan Nexus thuisbatterij heeft minimaal 10 kWh capaciteit. Afhankelijk van jouw verbruik in huis kan dit voldoende zijn voor één dag tot vier dagen aan stroomopslag. Echter wordt de capaciteit van de batterij ingezet voor het maximale rendement. Het komt daardoor zelden voor dat de batterij de volledige 10 kWh levert voor jou eigen verbruik. In de meeste gevallen is terugleveren bij zeer hoge stroomprijzen veel lucratiever en beter voor het stroomnet. Zo verdien je geld met terugleveren tegen de hoogste prijs en zorg je dat gascentrales minder vaak nodig zijn.

 • Als de batterij ontlaadt maar mijn wasmachine is aan het draaien, waar gaat dan de stroom van de batterij naartoe?

  Elektrotechnisch gezien gaat de stroom eerst naar de wasmachine, zodat deze niet het net hoeft te gebruiken. Je ontvangt wel de verdiensten voor de ontlaadactie van de thuisbatterij, omdat er onbalans op het net voorkomen is.

Lees meer over...

Nieuws over thuisbatterijen

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen
Thuisbatterij

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen

Al meer dan 1600 Arnhemmers vroegen inmiddels een Zonneplan thuisbatterij aan. Daarmee slaan zij straks stroom op wanneer daar een overschot van is. Een overschot van hun eigen zonnepanelen of op het net.

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’
Thuisbatterij

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’

Eigen zonnestroom opslaan in een thuisbatterij? Twee op de drie zonnepanelenbezitters hebben daar wel oren naar! Lees alles over ons onderzoek.

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde
Thuisbatterij

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde

Vooral op zonnige dagen zijn thuisbatterijen onmisbaar om het net te ontlasten. Lees hier hoe dit zit!

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden
Energieopslag

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden

In hoeverre is het verwachte rendement van de Zonneplan thuisbatterij realistisch? Je leest het hier!

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?
Energieopslag

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?

In hoeverre kun je met een thuisbatterij volledig leven op de stroom van je zonnepanelen? Wij zochten het uit!

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws
Energieopslag

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws

Volgens RTL Nieuws verdien je een thuisbatterij ‘onmogelijk’ terug. Dat klopt natuurlijk niet. Lees hier op welke onjuiste aannames RTL Nieuws zich baseert!

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen
Energieopslag

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen

De Zonneplan Nexus: thuisbatterij met revolutionair rendement!
Energieopslag

De Zonneplan Nexus: thuisbatterij met revolutionair rendement!

Woensdag 17 januari lanceren wij onze thuisbatterij: Nexus! Ontdek hier wat deze slim aangestuurde thuisbatterij jou kan opleveren.

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij
Energieopslag

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij

Wij vroegen 2000 Nederlanders in hoeverre zij van plan zijn een thuisbatterij te kopen en zo ja: wanneer? Je leest hier de uitkomsten!

Ruim helft van Nederland voor subsidie thuisbatterij
Energieopslag

Ruim helft van Nederland voor subsidie thuisbatterij

Thuisbatterijen worden de komende jaren steeds interessanter, maar zijn nog wel prijzig. Moet de aanschaf van thuisaccu’s gesubsidieerd worden? Zo denkt Nederland erover!

Revolutionair rendement, voor voorlopers

Een revolutie in volautomatische stroomoptimalisatie, niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook essentieel in het slagen van de energietransitie.