Zonneplan 20 kWh thuisbatterij

  • Binnen 4,5 jaar terugverdiend
  • Draag bij aan de energietransitie
  • Ook mogelijk met zonnepanelen

Bekijk de mogelijkheden

20 kWh thuisbatterij

De capaciteit van een thuisbatterij wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Hoe groter het aantal kilowattuur, hoe hoger de capaciteit van de thuisbatterij. Een thuisbatterij van 20 kWh kan gebruikt worden om zonne-energie op te slaan, maar ook om op te laden tijdens daluren en de te ontladen tijdens piekuren. De Zonneplan Nexus thuisbatterij van 20 kWh kan dit ook.

Ben jij benieuwd waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste capaciteit voor je thuisbatterij? Op deze pagina lichten we toe of een thuisbatterij van 20 kWh een goede optie voor jou is en welke alternatieven er zijn.

Veelgestelde vraag

Is 20 kWh veel voor een thuisbatterij?

Een thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh is geschikt voor huishoudens die relatief gezien veel stroom verbruiken. Zo kan de batterij voor verschillende doeleinden gebruikt worden, namelijk het opslaan van zonne-energie of het ‘handelen in stroom’. Bij het handelen in stroom is de aansturing van de thuisaccu van groot belang voor het behalen van het maximale rendement. De Zonneplan Nexus van 20 kWh kan worden aangestuurd door Zonneplan Powerplay, het zelfontwikkelde, AI-gedreven energieplatform.

De meeste omvormers hebben een vermogensgrens van 10 kW. Dit betekent dat een thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh in twee uur geladen of ontladen is. De thuisbatterij van Zonneplan laadt niet tot hij helemaal vol is. De Nexus bepaalt elk kwartier, of zelfs vaker, of hij gaat laden of ontladen. De aansturing van Powerplay kijkt dan naar de beste optie voor dat moment.

Ontdek de 20 kWh Zonneplan Nexus thuisbatterij

Welke alternatieven zijn er?

Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar met allerlei verschillende capaciteiten. Naast een thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh, zijn de 5 kWh, 10 kWh en 15 kWh varianten de meest besproken opties. De Zonneplan Nexus is beschikbaar met capaciteiten van 10, 15 of 20 kWh. De 20 kWh variant van de Nexus heeft een geschatte terugverdientijd van 4,5 jaar. Bij de 15 kWh variant is dit zo’n 4,7 jaar en bij de 10 kWh variant wordt de terugverdientijd geschat op 5,5 jaar. Let op: dit is alleen het geval als de Nexus wordt aangestuurd door Zonneplan Powerplay.

Er zijn ook thuisbatterijen beschikbaar met een capaciteit van 50 of zelfs 100 kWh. Dit soort accu’s zijn voor huishoudens niet zo interessant, omdat de investering van zo’n batterij veel geld kost en het rendement vaak ook stukken lager ligt dan van een batterij van 20 kWh.

Waar moet je op letten?

Wat zijn de voor- en nadelen van een 20 kWh thuisbatterij?

Wil jij te weten komen wat de voor- en nadelen zijn van een 20 kWh thuisbatterij? Wij hebben de voor- en nadelen van een thuisaccu met een capaciteit van 20 kWh op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Hoog rendement: met een thuisbatterij van 20 kWh kun je zoals eerder benoemd zonne-energie opslaan of handelen in stroom. Over het algemeen ligt het rendement van een thuisbatterij die handelt in stroom in combinatie met een dynamisch energiecontract hoger. De 20 kWh variant van de Zonneplan Nexus levert, door aansturing van Zonneplan Powerplay, revolutionair rendement voor voorlopers.
  • Ideaal voor huishoudens met hoog energieverbruik: een thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh is zeer geschikt voor huishoudens die veel stroom gebruiken.
  • Gebruik zelf de allergoedkoopste stroom: een thuisbatterij kan geladen worden met eigen opgewekte zonne-energie, maar dit kan ook met goedkope netstroom van een dynamisch contract. Zo kun je zelf de allergoedkoopste stroom gebruiken.

Nadelen

  • Duurder dan batterijen van 5, 10 of 15 kWh: een thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh kan meer stroom opslaan dan varianten met een lagere capaciteit. Dit maakt een batterij van 20 kWh wel duurder.
  • Volledig zelfvoorzienend is vaak niet haalbaar: in de Nederlandse winters schijnt er weinig zon en leveren je zonnepanelen te weinig energie om de batterij helemaal vol te laden. Een volgeladen thuisbatterij van 20 kWh heeft de capaciteit om een gemiddeld huishouden voor 2 dagen aan stroom te voorzien. Het is daarmee ook niet mogelijk om de overtollige opgewekte stroom van de zomer, op te slaan voor gebruik in de winter. In de wintermaanden ben je nog steeds afhankelijk van je energieleverancier.

Wat kost een thuisbatterij van 20 kWh?

De prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van verschillende factoren: batterijcapaciteit, technologie, kwaliteit, installatiekosten en onderhoud en garantie. Een thuisaccu met een capaciteit van 20 kWh kost in de markt €7000 tot €15000. Let op: bij het aanschaffen van een thuisbatterij kunnen naast de aanschaf- en installatiekosten andere kosten bijkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verzwaren van je meterkast.

Ben je benieuwd naar de prijs en opbrengst van een Zonneplan Nexus thuisbatterij van 20 kWh? Dat hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Zonneplan Nexus 20 kWh

Kosten excl. btw: € 7.990
Opbrengst p/j: € 1.820
Terugverdientijd: 4,5 jaar
CO2 vermindering p/j: 1.850 kg

Configureer jouw thuisbatterij >

Nexus thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh

Waar moet je op letten bij het kiezen van een 20 kWh thuisaccu?

Bij het kiezen van de juiste thuisbatterij zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Wij hebben voor jou uitgezocht waar jij op moet letten bij de aankoop van een thuisbatterij met een capaciteit van 20 kilowattuur.

Type

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen. Elke soort thuisbatterij heeft zo zijn voor- en nadelen. Voorbeelden van deze soorten zijn: lithium-ijzerfosfaat, lithium-ion, zoutwater– en loodzuurbatterijen. Veel 20 kWh thuisbatterijen zijn lithium-ijzerfosfaat batterijen. Deze batterijen zijn namelijk het meest efficiënt en betrouwbaar.

Levensduur

Het overgrote deel van de thuisbatterijen gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. Dit staat ongeveer gelijk aan 5.000 tot 7.000 laadcycli. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de levensduur van een accu. Voorbeelden van deze factoren zijn: gebruiksintensiteit, werktemperatuur en laadcycli.

Garantie

Garantie is een belangrijk onderdeel bij aankoop van een thuisbatterij. Zoals je bovenstaand kunt lezen gaat een thuisbatterij zo’n 10 tot 15 jaar mee. De meeste aanbieders bieden een garantie van 10 jaar of 6000 laadcycli.

Formaat

Een thuisbatterij die een grotere hoeveelheid stroom moet opslaan is vaak ook groter. Het precieze formaat van een thuisbatterij van 20 kWh verschilt per merk. De afmetingen van de Zonneplan thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh zijn 54 x 35 x 87 cm (B x D x H).

Nieuws over de thuisbatterij

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen
Thuisbatterij

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen

Al meer dan 1600 Arnhemmers vroegen inmiddels een Zonneplan thuisbatterij aan. Daarmee slaan zij straks stroom op wanneer daar een overschot van is. Een overschot van hun eigen zonnepanelen of op het net.

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’
Thuisbatterij

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’

Eigen zonnestroom opslaan in een thuisbatterij? Twee op de drie zonnepanelenbezitters hebben daar wel oren naar! Lees alles over ons onderzoek.

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde
Thuisbatterij

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde

Vooral op zonnige dagen zijn thuisbatterijen onmisbaar om het net te ontlasten. Lees hier hoe dit zit!

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden
Energieopslag

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden

In hoeverre is het verwachte rendement van de Zonneplan thuisbatterij realistisch? Je leest het hier!

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?
Energieopslag

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?

In hoeverre kun je met een thuisbatterij volledig leven op de stroom van je zonnepanelen? Wij zochten het uit!

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws
Energieopslag

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws

Volgens RTL Nieuws verdien je een thuisbatterij ‘onmogelijk’ terug. Dat klopt natuurlijk niet. Lees hier op welke onjuiste aannames RTL Nieuws zich baseert!

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen
Energieopslag

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen

De Zonneplan Nexus: thuisbatterij met revolutionair rendement!
Energieopslag

De Zonneplan Nexus: thuisbatterij met revolutionair rendement!

Woensdag 17 januari lanceren wij onze thuisbatterij: Nexus! Ontdek hier wat deze slim aangestuurde thuisbatterij jou kan opleveren.

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij
Energieopslag

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij

Wij vroegen 2000 Nederlanders in hoeverre zij van plan zijn een thuisbatterij te kopen en zo ja: wanneer? Je leest hier de uitkomsten!

Ruim helft van Nederland voor subsidie thuisbatterij
Energieopslag

Ruim helft van Nederland voor subsidie thuisbatterij

Thuisbatterijen worden de komende jaren steeds interessanter, maar zijn nog wel prijzig. Moet de aanschaf van thuisaccu’s gesubsidieerd worden? Zo denkt Nederland erover!

Revolutionair rendement

Een revolutie in volautomatische stroomoptimalisatie, niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook essentieel in het slagen van de energietransitie. Profiteer van revolutionair rendement, voor voorlopers.