Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, kan zonne-energie opslaan om op een later moment te gebruiken, of kan ingezet worden om te handelen met stroom (stroom laten inkopen op goedkope uren en verkopen op dure momenten). Net als zonnepanelen, heeft een thuisbatterij ook een omvormer nodig. Echter is deze omvormer anders dan de omvormer die je wellicht al in huis heeft hangen voor jouw zonnepanelen.
Een thuisbatterij kan op meerdere manieren worden ingezet. Je kunt hem gebruiken om zonne-energie op te slaan voor gebruik op een later moment, of om te laden en ontladen op basis van dynamische stroomprijzen en zo te ‘handelen’ met stroom. In beide gevallen moet de omvormer van de batterij ‘beide kanten op’ kunnen werken, in tegenstelling tot een omvormer voor zonnepanelen.
Een omvormer van een thuisbatterij moet dus twee kanten op werken. Voor het opladen van de batterij moet de omvormer stroom omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom en voor het ontladen van gelijkstroom naar wisselstroom. Dit wordt ook wel een hybride omvormer genoemd.
Zonneplan komt binnenkort met een eigen thuisbatterij. Schrijf je in voor de laatste updates:
Een thuisbatterij wordt vaak genoemd in combinatie met zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen meer stroom opwekken dan er op dat moment in huis verbruikt wordt, kan de ‘overtollige’ stroom worden opgeslagen in de thuisbatterij.
Er zit wel een verschil in een omvormer van een thuisbatterij en een omvormer van zonnepanelen (String omvormer). Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die zonlicht opvangen en omzetten in gelijkstroom. Een omvormer zet vervolgens deze gelijkstroom om in 230 volt wisselstroom. Op dit type stroom werken alle apparaten in en om het huishouden.
Een omvormer van zonnepanelen hoeft dus alleen maar gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Een omvormer van een thuisbatterij moet beide kanten op werken.
Een thuisbatterij is echter vooral rendabel wanneer hij los van de zonnepanelen wordt ingezet. Het is namelijk niet zo dat de thuisbatterij alleen stroom kan opslaan die opgewekt is door jouw zonnepanelen. Een thuisbatterij kan zich ook opladen op momenten dat de stroomprijzen laag zijn. Deze energie kan worden verkocht wanneer de stroomprijzen hoog zijn. Een thuisbatterij is dus erg handig in combinatie met een dynamisch energiecontract. De thuisbatterij op deze manier gebruiken is rendabeler dan de thuisbatterij gebruiken in combinatie met zonnepanelen.
Om geschikt te zijn voor een thuisbatterij, moet een omvormer dus hybride zijn. Gelijkstroom moet omgezet kunnen worden in wisselstroom en andersom. Een aantal bekende merken van hybride omvormers zijn: AEG, GoodWe, Growatt, Huawei, SMA, SolarEdge, Solax, Solis en StorEdge.
Zoals benoemd moet een omvormer voor een thuisbatterij dus twee kanten op kunnen werken. Een micro omvormer is een compact apparaat dat achter elk zonnepaneel wordt geplaatst om de gelijkstroom die de panelen produceren om te zetten naar wisselstroom. Een micro omvormer zit op paneelniveau en werkt niet twee kanten op. Een micro omvormer is dus niet geschikt voor een thuisbatterij.