Thuisbatterij met omvormer

Aid Henic
Door: Aid Henic

Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, kan zonne-energie opslaan om op een later moment te gebruiken, of kan ingezet worden om te handelen met stroom (stroom laten inkopen op goedkope uren en verkopen op dure momenten). Net als zonnepanelen, heeft een thuisbatterij ook een omvormer nodig. Echter is deze omvormer anders dan de omvormer die je wellicht al in huis hebt hangen voor jouw zonnepanelen.

Hoe werkt een omvormer van een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kan op meerdere manieren worden ingezet. Je kunt hem gebruiken om zonne-energie op te slaan voor gebruik op een later moment, of om te laden en ontladen op basis van dynamische stroomprijzen en zo te ‘handelen’ met stroom. In beide gevallen moet de omvormer van de batterij ‘beide kanten op’ kunnen werken, in tegenstelling tot een omvormer voor zonnepanelen.

Een omvormer van een thuisbatterij moet dus twee kanten op werken. Voor het opladen van de batterij moet de omvormer stroom omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom en voor het ontladen van gelijkstroom naar wisselstroom. Dit wordt ook wel een hybride omvormer genoemd.

Hoe werkt een omvormer met een thuisbatterij en zonnepanelen?

Een thuisbatterij wordt vaak genoemd in combinatie met zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen meer stroom opwekken dan er op dat moment in huis verbruikt wordt, kan de ‘overtollige’ stroom worden opgeslagen in de thuisbatterij.

Er zit wel een verschil in een omvormer van een thuisbatterij en een omvormer van zonnepanelen (String omvormer).  Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die zonlicht opvangen en omzetten in gelijkstroom. Een omvormer zet vervolgens deze gelijkstroom om in 230 volt wisselstroom. Op dit type stroom werken alle apparaten in en om het huishouden.

Een omvormer van zonnepanelen hoeft dus alleen maar gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Een omvormer van een thuisbatterij moet beide kanten op werken.

Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Een thuisbatterij is echter vooral rendabel wanneer hij los van de zonnepanelen wordt ingezet. Het is namelijk niet zo dat de thuisbatterij alleen stroom kan opslaan die opgewekt is door jouw zonnepanelen. Een thuisbatterij kan zich ook opladen op momenten dat de stroomprijzen laag zijn. Deze energie kan worden verkocht wanneer de stroomprijzen hoog zijn. Een thuisbatterij is dus erg handig in combinatie met een dynamisch energiecontract. De thuisbatterij op deze manier gebruiken is rendabeler dan de thuisbatterij gebruiken in combinatie met zonnepanelen. De thuisbatterij van Zonneplan kan dit, en gaat – dankzij Zonneplan Powerplay – nog zelfs een stap verder.

Geschikte omvormers voor een thuisbatterij

Om geschikt te zijn voor een thuisbatterij, moet een omvormer dus hybride zijn. Gelijkstroom moet omgezet kunnen worden in wisselstroom en andersom. Een aantal bekende merken van hybride omvormers zijn: AEG, GoodWe, Growatt, Huawei, SMA, SolarEdge, Solax, Solis en StorEdge.

Is een micro omvormer geschikt voor een thuisbatterij?

Zoals benoemd moet een omvormer voor een thuisbatterij dus twee kanten op kunnen werken. Een micro omvormer is een compact apparaat dat achter elk zonnepaneel wordt geplaatst om de gelijkstroom die de panelen produceren om te zetten naar wisselstroom. Een micro omvormer zit op paneelniveau en werkt niet twee kanten op. Een micro omvormer is dus niet geschikt voor een thuisbatterij.

Hoe duur is een omvormer van een Thuisbatterij?

Om de prijs van de omvormer hoef je je geen zorgen te maken. Deze zit namelijk bij de prijs van onze thuisbatterij in. Ook de installatie van de batterij en de omvormer zitten bij de prijs inbegrepen. Bij Zonneplan hanteren we dus één all-in prijs waar je niet voor verrassingen komt te staan. Maar let op: niet bij alle leveranciers en aanbieders van omvormers zit de prijs van een omvormer inbegrepen bij de thuisaccu. Een 3-fase omvormer (5kW) kost los, in de markt, zo’n 800 tot 1500 euro. Bij Zonneplan kan je een omvormer niet los kopen.

Vragen over een omvormer van een thuisbatterij

  • Hoe groot is een omvormer van een thuisbatterij?

    De afmetingen van een Zonneplan omvormer van een thuisbatterij zijn 600 x 500 x 230mm.

  • Werkt een omvormer van zonnepanelen ook voor een thuisbatterij?

    Zoals benoemd moet een omvormer van een thuisbatterij twee kanten op kunnen werken. Hij moet wisselstroom naar gelijkstroom om kunnen zetten en andersom. Een omvormer van zonnepanelen kan dit niet. Deze omvormer kan namelijk alleen gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Een omvormer van zonnepanelen werkt dus niet voor een thuisbatterij.

  • Zitten er garanties op een omvormer?

    De garantie op een omvormer zit bij Zonneplan bij de garantie op de thuisbatterij in. Vanuit de fabrikant zit er op de omvormer 7 jaar productgarantie.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: