Zonneplan Nexus thuisbatterij

  • Binnen 5 jaar terugverdiend
  • Draag bij aan de energietransitie
  • Ook mogelijk met zonnepanelen

Bekijk de mogelijkheden

Kan een thuisbatterij zonder zonnepanelen?

Een thuisbatterij wordt vaak geassocieerd met de opslag van zonne-energie. Maar wist je dat een thuisbatterij niet in combinatie met zonnepanelen hoeft te werken? Er zijn zelfs manieren van aansturing voor een thuisbatterij die los van zonnepanelen-installaties werken, en zo zelfs meer opleveren. We leggen het je uit.

 

Een thuisbatterij zonder zonnepanelen: hoe werkt dit?

Een thuisbatterij kan energie opslaan uit het elektriciteitsnet tijdens daluren, wanneer de energieprijzen lager zijn. Deze opgeslagen energie kan vervolgens worden gebruikt tijdens piekuren, wanneer de energieprijzen hoger zijn. Dit principe, bekend als ‘handelen met stroom’, stelt huishoudens in staat om te profiteren van schommelende energieprijzen. Dit werkt los van zonnepanelen. Met systemen zoals de Zonneplan Nexus thuisbatterij in combinatie met Powerplay (waarbij de thuisbatterij handelt op onder andere de onbalansmarkt), kunnen gebruikers niet alleen hun energiekosten verlagen maar ook bijdragen aan de stabilisatie van het energienet.

Thuisbatterij met of zonder zonnepanelen: wat levert meer op?

De opbrengst van een thuisaccu is afhankelijk van de manier waarop de batterij wordt ingezet. Wordt hij ingezet om enkel stroom van je zonnepanelen op te slaan en deze stroom ‘s avonds te gebruiken? Of gaat de batterij handelen in stroom? Een berekening van Zonneplan laat zien dat het rendement (in 2023) als volgt is:

  • Een 15 kWh batterij die laadt op zonnestroom: opbrengst van € 73 euro per jaar
  • Een 15 kWh batterij die laadt op dynamische uurprijzen: opbrengst van € 670 per jaar.
  • Een 15 kWh batterij in combinatie met Zonneplan Powerplay: opbrengst van € 1616 per jaar.

Kan ik bij Zonneplan ook een batterij i.c.m. zonnepanelen kopen?

Zeker! Zonneplan biedt een geïntegreerde oplossing met de Zonneplan Nexus thuisbatterij en zonnepanelen. Deze combinatie biedt het beste van twee werelden. Je kunt niet een thuisbatterij en zonnepanelen in één keer kopen bij Zonneplan omdat dit verschillende processen zijn, maar je kunt het wel los van elkaar doen.

Offerte voor zonnepanelen aanvragen >

Thuisbatterij configureren >

Meer informatie over hoe een thuisbatterij werkt

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe een thuisbatterij precies werkt en wat de voordelen kunnen zijn voor uw huishouden? Lees er meer over op de pagina ‘Hoe werkt een thuisbatterij?’. Hier vind je uitgebreide uitleg over de werking van thuisbatterijen, inclusief technische details en voordelen van de integratie met zonne-energie.

Lees meer over...

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy