Zonneplan Nexus thuisbatterij

 • Gem. in 5 jaar terugverdiend
 • Mogelijk met én zonder zonnepanelen
 • Wees voorbereid op de toekomst

Bekijk de mogelijkheden

Thuisbatterij kopen

Jouw koopgids voor maximaal rendement

Of je nu zelfopgewekte zonne-energie wilt opslaan of simpelweg geld wilt verdienen, het kopen van een thuisbatterij is een volgende stap in jouw energietransitie. Wat is voor jou de beste thuisbatterij? Ontdek in deze koopgids de stappen die je moet nemen in het kopen van jouw thuisbatterij.

 1. Een thuisbatterij; wat kun je ermee?
 2. Hoe verdien je met jouw thuisbatterij?
 3. Waar moet je op letten bij het kopen van een thuisbatterij?
 4. Wat komt er kijken bij de installatie van een thuisbatterij?
 5. Het kopen van een thuisbatterij; wat kost het?
 6. Hoe gaat het kopen van een thuisbatterij in z’n werk?
Afbeelding van 3 Nexus thuisbatterijen: de 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh, naast elkaar
De voordelen van een thuisbatterij kopen

Dit kun je met een thuisbatterij

Zonnestroom opslaan

Het gebruiken van jouw eigen zonnestroom heeft voordelen:

 • Je maakt maximaal gebruik van groene energie;
 • Je bent minder afhankelijk van jouw energiemaatschappij.

Maar wist je dat je veel meer kunt verdienen met een thuisbatterij? Zelfs zonder zonnepanelen.

Geld verdienen op de energiemarkt

Koop energie in op de momenten met veel groene, goedkope stroom en verkoop deze stroom op de dure, grijze momenten.

 • Zo help je Nederland maximaal gebruik maken van groene stroom.
 • Je behaalt een rendement tot wel 20% per jaar.
 • Ook zonder zonnepanelen.
Nexus thuisbatterij in een garage, met een grafiekje van de stroommix uit de Zonneplan app

Hoe verdien je met jouw thuisbatterij?

Wat maakt het kopen van jouw thuisbatterij nou zo interessant, zelfs zonder zonnepanelen? Erwin van Bright legt haarfijn aan je uit hoe je met de Zonneplan Nexus thuisbatterij maximaal rendement kunt halen.

Het rendement van 2023

Je zelfopgewekte zonnestroom opslaan klinkt als maximaal profiteren. Toch kun jij nog veel meer verdienen met jouw thuisbatterij. Hoe? Laat je batterij automatisch laden en ontladen bij de meest gunstig energieprijzen, zoals bij dynamische uurprijzen of bij onbalans. Dit maakt een thuisbatterij voor iedereen interessant, ook zonder zonnepanelen.

Met Zonneplan Powerplay krijg jij toegang tot verschillende energiemarkten waar je als particulier normaal geen toegang tot hebt. Jouw thuisbatterij bepaalt volautomatisch de beste laadstrategie met één doel: revolutionair rendement voor jou.

Rendement van een thuisbatterij op zonnestroom, op uurprijzen of met de zonneplan powerplay.

De Zonneplan Nexus thuisbatterij

5 tips voor het kopen van jouw thuisbatterij

Hier moet je op letten bij het kopen van een thuisbatterij

 

Een thuisbatterij koop je niet om als accessoire aan de muur te hangen. Die koop je om zonne-energie op te slaan of om een flink rendement mee te behalen. Maar hoe zorg je dat jouw batterij dit optimaal voor jou gaat doen? Wij geven je 5 tips.

 

1. De aansturing

Wat is jouw doel met de thuisbatterij? Alleen zonnestroom opslaan? Laden met een dynamisch energiecontract? Of wil je geld verdienen met jouw thuisbatterij door te laden op de onbalansmarkt. De aansturing bepaalt jouw verdiensten. Kies dus bewust de juiste aansturingsmogelijkheden van jouw thuisbatterij.

vrouw stuurt Zonneplan Nexus thuisbatterij aan via de app

2. De capaciteit

De capaciteit van een thuisbatterij, uitgedrukt in kilowattuur (kWh), bepaalt hoeveel energie de batterij kan opslaan. Thuisbatterijen variëren meestal van 3 kWh tot meer dan 20 kWh. Jouw doel bepaalt wat de beste capaciteit voor jouw thuisbatterij is. Wil je alleen jouw zelf opgewekte zonne-energie opslaan? Reken dan met 1 tot 1,5 kWh batterijcapaciteit per 1 kWp zonnepanelen. Bij 4 kWp aan zonnepanelen is 4 tot 6 kWh batterijcapaciteit ideaal.

Wil je liever verdienen aan jouw thuisbatterij? Laad jouw thuisbatterij dan ook op dynamische energieprijzen of onbalansprijzen. Kijk dan naar het gewenste financiële rendement om de opslagcapaciteit van jouw batterij te bepalen. Hoe groter de capaciteit van jouw batterij; hoe meer jij kunt verdienen.

de binnenkant van een Zonneplan Nexus thuisbatterij

3. Het vermogen van de omvormer

Het vermogen van de thuisbatterij, uitgedrukt in kilowatt (kW), wordt bepaald door de omvormer. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller stroom kan worden opgeslagen of afgegeven. Vooral de vraag en het aanbod van energie tijdens de piekmomenten zijn van belang voor het bepalen van jouw vermogen. Levert jouw zonnepanelensysteem een vermogen van 4 kW (max. uitgansspanning van jouw omvormer), maar kan jouw thuisbatterij slechts 2 kW laden. Dan heb je dus 2 kW die terug het net in gaat. Zo laat je groene stroom liggen.

Wil je verdienen aan jouw thuisbatterij op bijvoorbeeld de onbalansmarkt. Dan wil je op de gunstigste momenten van de dag direct op vol vermogen jouw batterij ontladen of laden. Hier verdien je immers op. Hoe hoger de laadsnelheid, hoe meer jij kunt profiteren.

de omvormer van een zonneplan nexus thuisbatterij

4. All-in-one oplossing of losse omvormer

Een thuisbatterij bestaat altijd uit een batterij en een omvormer. Kies je voor een all-in-one oplossing dan worden beide apparaten geïntegreerd in één kast. Dit oogt netter, maar het zorgt ook voor een groter apparaat. Deze behuizing beperkt bovendien de warmteafvoer van de thuisbatterij wat het rendement van de batterij negatief kan beïnvloeden. Om dit te voorkomen wordt er vaak een ventilator ingebouwd, maar dit betekent ook meer geluid. Wat voor jou de beste keuze is, is een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur.

Nexus thuisbatterij met een capaciteit van 15 kWh

5. De inzichten via de app

Een goede app maakt het makkelijk om jouw thuisbatterij te beheren. Of misschien gebeurt alles wel volautomatisch. Zoek naar een app die duidelijke informatie biedt over jouw energiegebruik en opslag, en die jou helpt om de thuisbatterij efficiënt te gebruiken. Tip: bekijk voor het downloaden de reviews in de app stores.

Thuisbatterij kopen en installeren

Bij de aankoop van een batterij komt meer kijken dan dat je in eerste instantie misschien denkt. Een weloverwogen keuze en een professionele installatie zijn essentieel voor een maximale én veilige werking. Waar moet je dan op letten bij het kopen van een thuisbatterij? We geven je vier tips.

Let op het formaat en gewicht

Je kunt het formaat van een thuisbatterij vergelijken met een cv-ketel. De afmetingen liggen rond de 60 cm breed en 70 cm hoog. Deze hoogte is afhankelijk van de opslagcapaciteit. Het is belangrijk dat de batterij zijn warmte goed kwijt kan, dus houd ook altijd een vrije ventilatieruimte van 50 cm rondom aan. Afhankelijk van het model, bevestig je sommige batterijen aan de muur, terwijl je andere op de grond plaatst. Zorg in beide gevallen voor een stevige bevestiging en solide ondergrond. Een batterij weegt namelijk al gauw 100 tot 200 kilogram, afhankelijk van de opslagcapaciteit.

Let op de juiste plaatsing

De temperatuur in huis kan licht impact hebben op het rendement van de batterij. Thuisbatterijen presteren het best in een omgeving met kamertemperatuur. Bij temperaturen rond de nul graden kan het rendement iets teruglopen, maar dit heeft een marginale impact.

Kies de juiste installateur

Je wilt zorgeloos van je opbrengsten kunnen genieten. Bezuinig dus niet op de veiligheid. Met een gespecialiseerd en erkend installateur kies je voor de juiste aansluiting. Deze professionals zijn VCA-gecertificeerd en werken volgens de normen van NEN-1010 en NEN-3140.

Controleer de garantie en service

Garanties geven je zekerheid over de werking van jouw systeem en beschermen je tegen extra kosten. Bij de thuisbatterij geldt vaak een garantie voor enkele jaren, maar met een maximum op het aantal laadcycli. Bij optimale aansturing van jouw thuisbatterij kan deze restrictie eerder bereikt worden. Kijk altijd goed naar de fabrieksgaranties, verstopte abonnementskosten en kleine lettertjes.

zonneplan medewerkers

Het kopen van een thuisbatterij in 2024

Wat kost een thuisbatterij in 2024?

Het financiële plaatje is een cruciaal onderdeel bij de keuze van jouw thuisbatterij. Jouw keuzes bepalen het rendement dat je gaat behalen op de lange termijn.

 

Hoe komen de kosten van jouw thuisbatterij tot stand? Lees meer over de kosten >

De kosten worden bepaald door:

 • 1. Het product

  De kosten van jouw thuisbatterij worden bepaald door technische eigenschappen van de batterij en de omvormer. Denk aan:

  • het soort thuisbatterij;
  • de opslagcapaciteit;
  • het laadvermogen van de omvormer;
  • de kwaliteit van de batterij;
  • de aangeboden garanties en;
  • eventuele services of abonnementsvormen.
 • 2. De installatie

  De installatie van de thuisbatterij bestaat niet alleen uit het plaatsen van de thuisbatterij en de omvormer. Ook de groepenkast en jouw hoofdaansluiting moeten in orde zijn om jouw batterij correct te installeren. Dit komt hier mogelijk bij kijken:

  • installatie thuisbatterij en omvormer;
  • aanpassen van jouw groepenkast;
  • verzwaren van jouw hoofdaansluiting;
  • graafwerkzaamheden.
Geregeld van A tot Zonneplan

Hoe koop ik een thuisbatterij bij Zonneplan

1. Thuisbatterij configureren
Kies de thuisbatterij die het beste bij jouw situatie past. Heb je vragen? Laat je dan persoonlijk adviseren door een adviseur.

2. Voorbereiden installatiedag
Geef aan ons jouw wensen door voor de plaatsing van de thuisbatterij en wij controleren de mogelijkheden. Zijn er nog aanpassingen in je meterkast nodig? Dan laten we je dit direct weten. Zo kan je netbeheerder bijvoorbeeld alvast jouw aansluiting komen verzwaren. Regel ook alvast jouw energiecontract bij Zonneplan Energie en jouw btw-teruggave.

3. Installatie
We komen de thuisbatterij bij je installeren. Is alles aangesloten? Dan start je direct met het behalen van rendement. Hiervoor werkt de thuisbatterij naadloos samen met Zonneplan Energie.

4. Continue aansturing
Jouw thuisbatterij bepaalt volautomatisch de beste laadstrategie. Jij hoeft dus niets te doen. Je verdiensten krijg je maandelijks uitbetaald via jouw stroomcontract van Zonneplan Energie.

Nexus thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh

Veelgestelde vragen over de thuisbatterij

Zonneplan Nexus live Q&A

Jochem en Jort beantwoorden al jouw vragen over de Zonneplan Nexus thuisbatterij!

Play
Video preview
 • Is een thuisbatterij kopen interessant zonder zonnepanelen?

  Het aanschaffen van een thuisaccu is zeker ook interessant wanneer je geen zonnepanelen hebt. Je zet de batterij dan volledig in om geld te verdienen op de energiemarkt. Koop energie in op de momenten met veel groene, goedkope stroom en verkoop deze stroom op de dure, grijze momenten.  Zo help je Nederland maximaal gebruik maken van groene stroom en behaal je een rendement tot wel 20% per jaar. Dit gaat volledig automatisch via Zonneplan Powerplay.

 • Zijn er subsidies of financieringsmogelijkheden?

  Er zijn geen subsidies voor thuisbatterijen, maar je kunt wel een lening aanvragen. Zonneplan maakt het je hierbij gemakkelijk. Tijdens je aanvraag voor de Zonneplan Nexus thuisbatterij is het namelijk mogelijk om meteen een lening aan te vragen.

 • Wat is de verwachte levensduur van een thuisbatterij?

  We geven op onze thuisbatterijen zeven jaar productgarantie voor 6000 cycli, waarbij een cyclus staat voor één keer volledig ontladen en opladen. Na zeven jaar heeft de batterij nog 70% van de oorspronkelijke capaciteit. De verwachting is dat de batterijen meer dan tien jaar meegaan.

 • Welke capaciteit moet ik hebben en waarom?

  Er worden drie varianten aangeboden: 10, 15, en 20 kilowattuur. De twintig kilowattuur variant heeft de beste terugverdientijd. Als de ruimte en de mogelijkheid voor de investering er is, wordt deze aanbevolen. Het verschil in grootte betekent niet dat je een extra kamer nodig hebt; het is meer een extra pack dat erbovenop komt.

Lees meer over...

Nieuws over de thuisbatterij

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen
Thuisbatterij

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen

Al meer dan 1600 Arnhemmers vroegen inmiddels een Zonneplan thuisbatterij aan. Daarmee slaan zij straks stroom op wanneer daar een overschot van is. Een overschot van hun eigen zonnepanelen of op het net.

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’
Thuisbatterij

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’

Eigen zonnestroom opslaan in een thuisbatterij? Twee op de drie zonnepanelenbezitters hebben daar wel oren naar! Lees alles over ons onderzoek.

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde
Thuisbatterij

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde

Vooral op zonnige dagen zijn thuisbatterijen onmisbaar om het net te ontlasten. Lees hier hoe dit zit!

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden
Energieopslag

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden

In hoeverre is het verwachte rendement van de Zonneplan thuisbatterij realistisch? Je leest het hier!

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?
Energieopslag

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?

In hoeverre kun je met een thuisbatterij volledig leven op de stroom van je zonnepanelen? Wij zochten het uit!

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws
Energieopslag

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws

Volgens RTL Nieuws verdien je een thuisbatterij ‘onmogelijk’ terug. Dat klopt natuurlijk niet. Lees hier op welke onjuiste aannames RTL Nieuws zich baseert!

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen
Energieopslag

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen

De Zonneplan Nexus: thuisbatterij met revolutionair rendement!
Energieopslag

De Zonneplan Nexus: thuisbatterij met revolutionair rendement!

Woensdag 17 januari lanceren wij onze thuisbatterij: Nexus! Ontdek hier wat deze slim aangestuurde thuisbatterij jou kan opleveren.

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij
Energieopslag

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij

Wij vroegen 2000 Nederlanders in hoeverre zij van plan zijn een thuisbatterij te kopen en zo ja: wanneer? Je leest hier de uitkomsten!

Ruim helft van Nederland voor subsidie thuisbatterij
Energieopslag

Ruim helft van Nederland voor subsidie thuisbatterij

Thuisbatterijen worden de komende jaren steeds interessanter, maar zijn nog wel prijzig. Moet de aanschaf van thuisaccu’s gesubsidieerd worden? Zo denkt Nederland erover!

Revolutionair rendement, voor voorlopers

Een revolutie in volautomatische stroomoptimalisatie, niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook essentieel in het slagen van de energietransitie. Profiteer van revolutionair rendement, voor voorlopers.