Thuisbatterij capaciteit

Aid Henic
Door: Aid Henic

In dit artikel wordt de capaciteit van thuisbatterijen onder de loep genomen. Ben je geïnteresseerd in thuisbatterijen? Dan is het goed om een thuisbatterij met de juiste capaciteit te kiezen. Deze zijn verkrijgbaar vanaf 2 kWh, maar je hebt ook modellen met een grotere capaciteit van 10 of 20 kWh. Zonneplan legt je uit waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste capaciteit voor je thuisaccu.

Schrijf je in voor updates over de thuisbatterij van Zonneplan

Zonneplan komt binnenkort met een eigen thuisbatterij. Schrijf je in voor de laatste updates:


De beste thuisbatterij capaciteiten om te kiezen

We zijn van mening dat een thuisbatterij van 10 kWh de beste optie is. Waardoor dit komt? Momenteel is 10 kW een grens waar veel omvormers op zitten. Daardoor kun je met een batterij niet sneller laden en ontladen, omdat je dan nog steeds 10 kW met de omvormer doet. Als het ware wordt de batterij ‘afgeremd’ door de omvormer.

Kijkend naar de prijs/opbrengst vergelijking, is een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh momenteel dus de beste optie.

Welke thuisbatterij capaciteiten zijn er?

Er zijn diverse thuisbatterijen beschikbaar. De capaciteit wordt gemeten in kilowattuur (kWh). De meest voorkomende capaciteiten zijn:

  • Thuisbatterij 5 kWh: een 5 kWh thuisbatterij is een goede instapoptie voor kleine huishoudens met een lager energieverbruik. Het kan een handige back-up zijn tijdens stroomuitval en helpt om de basis elektrische behoeften te dekken.
  • Thuisbatterij 10 kWh: zoals eerder besproken de beste optie. Met een capaciteit van 10 kWh biedt deze batterij meer opslagruimte voor zonne-energie, wat ideaal is voor middelgrote huishoudens. Maar nog beter: met een batterij van 10 kWh wordt het bij interessant om te kijken naar het ‘handelen in stroom’, wat meer rendement geeft dan de batterij te gebruiken als opslagruimte voor zonne-energie.
  • Thuisbatterij 20 kWh: de 20 kWh thuisbatterij is geschikt voor grotere huishoudens of kleine bedrijven met een hoger energieverbruik. Met deze capaciteit kun je een aanzienlijke hoeveelheid zonne-energie opslaan en gebruiken tijdens piekuren of stroomuitval. Het nadeel is wel dat de meeste omvormers een grens van 10 kW hebben, waardoor een accu van 20 kWh niet op volle kracht benut kan worden.

Grotere capaciteiten waar soms over gesproken of geschreven wordt, zijn thuisaccu’s van bijvoorbeeld 50 of 100 kWh. Deze batterijen zijn alleen interessant voor grote bedrijven. De prijzen waar je dan aan moet denken, lopen al snel op naar boven de € 50.000 per batterij.

Prijs thuisbatterij op basis van de capaciteit

De prijs van thuisbatterijen varieert aanzienlijk afhankelijk van hun capaciteit.

  • Een batterij van 3 kWh kost ongeveer € 2000 tot € 4000
  • Een batterij van 10 kWh kost ongeveer € 5000 tot € 8000
  • Een batterij van 14 kWh kost ongeveer € 10.000

Thuisbatterij capaciteit berekenen: welke capaciteit heb ik nodig?

Wil je een thuisbatterij om daarmee zonne-energie op te slaan, en te gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt? Dan is het berekenen van de juiste batterijcapaciteit de eerste stap. Kijk daarvoor naar je energieverbruik. Het is raadzaam om je dagelijkse verbruik te analyseren en een batterij te kiezen die voldoet aan je energiebehoeften, vooral tijdens de piekuren.

Een meer rendabele manier om de thuisbatterij in te zetten, is door te ‘handelen in stroom’. Met een dynamisch energiecontract ‘koop’ je stroom in op momenten dat stroom goedkoop is, en op dure uren ‘verkoop’ je de stroom. In theorie en in de praktijk blijkt dit rendabeler dan het laden en ontladen van zonne-stroom.

Het bepalen welke capaciteit batterij je nodig hebt, om het ‘handelen in stroom’ te kunnen doen, is eigenlijk vrij eenvoudig. Op de meeste omvormers zit een grens van 10 kW, waardoor een thuisbatterij met een vermogen van 10 kWh de beste optie is. Je kan een hogere capaciteit kiezen, maar omdat je omvormer ‘maar’ 10 kW aankan, heb je aan die hogere capaciteit weinig; de batterij kan niet sneller laden en ontladen.

Welke capaciteit heeft een batterij nodig om rendabel te zijn?

De rendabiliteit van een batterij hangt af van het balanceren tussen laden en ontladen. Het is economisch gezien voordeliger om te laden tijdens daluren en te ontladen tijdens piekuren, in plaats van direct laden met zonnestroom. In de praktijk blijkt een thuisaccu met een capaciteit van 10 kWh het meest rendabel.

Waar moet je nog meer op letten naast de capaciteit van een thuisbatterij?

Bij het kiezen van een thuisbatterij is de capaciteit zeker een cruciale factor, maar er zijn andere aspecten die net zo belangrijk zijn om te overwegen om ervoor te zorgen dat je een weloverwogen keuze maakt. Hieronder zijn enkele van deze belangrijke overwegingen uitgelicht:

  • De prijs: de kosten van de thuisbatterij zijn vaak een van de eerste overwegingen. Het is aan te raden om verschillende prijsopties te vergelijken en ook de garantie en de verwachte levensduur van de batterij in overweging te nemen bij het maken van je keuze.
  • De levensduur van de batterij: de levensduur van een batterij is een andere belangrijke factor om in gedachten te houden. De meeste thuisbatterijen hebben een levensduur van tussen de 10 en 15 jaar, afhankelijk van het merk en het gebruik. Het is essentieel om een batterij te kiezen met een langere levensduur om de beste waarde uit je investering te halen. Controleer de garantie en wat deze dekt om toekomstige problemen te voorkomen.
  • De installatiekosten: de installatiekosten kunnen ook variëren, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de tarieven van de installateur. Het is aan te raden om vooraf offertes te verkrijgen van verschillende partijen om een duidelijk beeld te krijgen van de totale kosten die gepaard gaan met de installatie van je thuisbatterij.
  • De compatibiliteit met zonnepanelen: als je van plan bent om je thuisbatterij te gebruiken in combinatie met je zonne-energiesysteem, is het belangrijk om een batterij te kiezen die compatibel is met je huidige systeem. Niet alle batterijen werken naadloos samen met alle zonne-energiesystemen, dus het is belangrijk om dit van tevoren te controleren. Zoek naar batterijen die gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd met je bestaande zonne-energie-installatie om het meeste uit je groene energieopslagsysteem te halen.
Deel dit artikel: