Zonneplan Nexus thuisbatterij

  • Verlaag automatisch je energierekening
  • Bereid je voor op afschaffing saldering
  • Direct verdienen aan netstabilisatie

Jouw bijdrage aan de energietransitie

of bekijk de demopagina

Zonnepanelen en de thuisbatterij? Een 2-in-1 oplossing!

1. Powerplay modus: automatisch verdienen aan netstabilisatie

De Zonneplan thuisbatterij stabiliseert het energienet door goedkope, groene stroom op te slaan en te verkopen wanneer deze duurder is. Als eigenaar van de thuisbatterij ontvang je daarvoor een vergoeding. In de afgelopen 12 maanden is het rendement opgelopen tot € 1.909, dankzij de Powerplay-aansturingsservice. Lees hier meer over hoe de thuisbatterij geld voor je verdient.

2. Zelfconsumptie modus: je eigen zonnestroom opslaan

De Zonneplan thuisbatterij beschikt over een zelfconsumptie modus die werkt met alle zonnepanelen. Met deze modus sla je je eigen zonnestroom op om zoveel mogelijk zelf te gebruiken, waardoor je minder afhankelijk bent van netstroom. Wil je de thuisbatterij uitsluitend opladen met zonnestroom? Dit kun je eenvoudig zelf instellen via de Zonneplan app. Houd er echter rekening mee dat deze functie tijdens de salderingsregeling een beperkt financieel voordeel biedt.

Nexus thuisbatterij
Klaar voor de toekomst

De Zonneplan Nexus maakt jouw woning klaar voor de toekomst

Met de Zonneplan Nexus kies je voor een toekomstbestendige oplossing. Tot de salderingsregeling stopt profiteer je maximaal van jouw rendement op de onbalansmarkt. Als de regeling stopt dan geniet je daarbovenop van het gebruik en het opslaan van je eigen zonnestroom.

Nu al automatisch verdienen aan netstabilisatie met Powerplay

Powerplay gebruikt real-time energiedata om te bepalen wanneer het slim is om je Zonneplan Nexus thuisbatterij op te laden of te ontladen. Het zorgt ervoor dat de batterij oplaadt met goedkope stroom en ontlaadt wanneer de prijzen hoog zijn, wat extra inkomsten oplevert.
Ook helpt het systeem het elektriciteitsnet te stabiliseren. Dit gebeurt volledig automatisch. Lees hier meer over hoe de thuisbatterij geld voor je verdient.

De gemiddelde klantvergoeding over de afgelopen 12 maanden was € 1.909 voor een 20 kWh thuisbatterij. In de toekomst breiden we uit met aanvullende verdiensten door meerdere energiemarkten toe te voegen.

Bekijk het rendement van de demo installatie >

Nexus thuisbatterij

Na 2027 laad je ook je eigen zonnestroom voor belastingvrij gebruik

In 2027 wordt de salderingsregeling afgeschaft. De thuisbatterij biedt hiervoor een oplossing door jouw stroomoverschot automatisch op te slaan voor later gebruik. Zo blijf je profiteren van je eigen zonnestroom.

  • Voorbereid op de afschaffing van de salderingsregeling.
  • Voorkomt terugleverheffingen of boetes van je energieleverancier.
dak met zonnepanelen
Het begint bij jou thuis

Jouw bijdrage aan de energietransitie

Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij zijn dé oplossing voor een schonere stroommix. De energietransitie heeft een grote uitdaging met een overvol stroomnet en veel momenten zonder opwek van wind en zon. Met opslag aan huis lever jij de oplossing op weg naar 100% groene stroom.

Altijd profiteren van groene stroom
Bij weinig zon of wind slaat de Zonneplan thuisbatterij duurzame, goedkope stroom op. Deze stroom kun je later gebruiken of terugleveren aan het net. Zo profiteer je altijd van duurzame stroom.

Minder belasting van het stroomnet
Door stroom lokaal op te slaan, hoeft deze niet ver te worden getransporteerd. Dit ontlast het net en zorgt voor optimaal gebruik van groene stroom. Dit kan ook met zonnepanelen die niet van Zonneplan komen.

Zonneplan Nexus Thuisbatterij: 20 kwh variant

De thuisbatterij voor nu én de toekomst

Ontdek wat Zonneplan klanten vertellen

Veelgestelde vragen over een thuisbatterij

  • Kan ik onafhankelijk worden met de Zonneplan Nexus thuisbatterij?

    Onafhankelijk worden van het net is in Nederland helemaal niet nodig. Stroomuitval komt nauwelijks voor. Wel lopen de problemen op het net steeds meer op. Gelukkig bieden thuisbatterijen hiervoor een oplossing. Met opslag in huis hoeft het net minder stroom te transporteren. Met de Zonneplan Nexus zet jij je in voor een stabieler stroomnet en verdien je hier aan.

    Wie volledig onafhankelijk wil zijn van het stroomnet staat voor een grote uitdaging. Er zijn nog veel momenten zonder zonnestroom. Helemaal in de winter leveren zonnepanelen zeer weinig op en thuisbatterijen hebben over het algemeen niet de capaciteit om seizoenen te overbruggen. Onafhankelijk worden van het stroomnet zou een gemiddeld huishouden in Nederland niet redden. De Nexus thuisbatterij gaat dan ook verder dan alleen jouw zonnestroom laden. Onafhankelijk worden van het stroomnet is nu dus niet mogelijk met de Zonneplan Nexus.

  • Voor hoe lang kan de thuisbatterij stroom opslaan?

    De Zonneplan Nexus thuisbatterij heeft minimaal 10 kWh capaciteit. Afhankelijk van jouw verbruik in huis kan dit voldoende zijn voor één dag tot vier dagen aan stroomopslag. Echter wordt de capaciteit van de batterij ingezet voor het maximale rendement. In de meeste gevallen is terugleveren bij zeer hoge stroomprijzen veel lucratiever en beter voor het stroomnet. Zo verdien je geld met terugleveren tegen de hoogste prijs en zorg je dat gascentrales minder vaak nodig zijn.

  • Wat moet ik zelf nog doen voor het hoogste rendement?

    De thuisbatterij wordt volledig automatisch aangestuurd, je hoeft hier niets voor te doen. Wanneer de batterij eenmaal is geïnstalleerd kan je real-time in de app de opbrengsten volgen. Met Zonneplan Powerplay wordt real-time de onbalansmarkt geanalyseerd om te bepalen wanneer de batterij moet laden en ontladen. Je kan zelf het rendement realtime in de gaten houden en wordt uitbetaald via de Zonneplan energierekening.

  • Moet ik hiervoor een dynamisch energiecontract van Zonneplan afnemen?

    Dat klopt, je hebt een dynamisch energiecontract van Zonneplan nodig. Alleen op die manier kunnen wij jouw batterij inzetten voor maximaal rendement wat vervolgens naar jou wordt uitbetaald. Jouw thuisbatterij handelt namelijk in stroom, de winsten die je hiermee behaalt keren we uit via je energierekening. Wanneer je bij een andere energieleverancier aangesloten bent kunnen wij geen rendement voor jou realiseren. Je kan op ieder moment wel je energiecontract bij Zonneplan opzeggen. Je behaalt dan niet meer de hoge Powerplay-vergoeding. De batterij wordt dan alleen ingezet voor maximale zelfconsumptie. Dit heeft dus alleen zin als je zonnepanelen hebt, maar levert geen hoog rendement op.

  • Slaat de batterij mijn zonnestroom op als de zon schijnt?

    Powerplay kijkt niet naar de opwek van je eigen zonnestroom. In het geval dat je thuisbatterij aan het opladen is en de zon schijnt, dan wordt wel jouw eigen zonnestroom opgeslagen. Je ontvangt daarnaast ook de verdiensten van laadactie, omdat je met de laadactie wel hebt voorkomen dat je zonnepanelen de onbalans op het net erger maken.

    Wanneer je de zelfconsumptie modus gebruikt slaat de thuisbatterij wél actief je zonnestroom op. De zelfconsumptiemodus is nog in een beta-versie en wordt nog verder doorontwikkeld.

  • Waarom werkt de thuisbatterij zowel met als zonder zonnepanelen?

    De Zonneplan Nexus thuisbatterij behaalt voornamelijk rendement uit netstabilisatie. Je eigen zonnestroom speelt hierbij geen rol. Het hoge rendement wordt dus ook niet gegenereerd door eigen zonnestroom op te slaan. Wel ben je met de Nexus voorbereid op de toekomst, zodat je ook na het afschaffen van de salderingsregeling het maximale uit jou zonnepanelen haalt. Op het moment levert het nog weinig op om je eigen zonnestroom op te slaan. Zonneplan Powerplay houdt automatisch rekening met de productie van zonnestroom en kiest altijd de meest winstgevende strategie voor jou.

  • Wat betekent het voor de opbrengst als de salderingsregeling stopt?

    De salderingsregeling, gericht op energiebelasting, is nog niet afgeschaft. Energiebelasting wordt geheven op het verbruiken van energie. Een thuisbatterij slaat energie op en levert deze later terug, wat betekent dat er technisch gezien geen sprake is van energieverbruik. Zelfs als de salderingsregeling afgeschaft wordt, verwacht Zonneplan niet dat klanten energiebelasting moeten betalen over de energie die opgeslagen wordt in een thuisbatterij. Er wordt een alternatieve regeling voor thuisbatterijen verwacht. Conversieverliezen in de batterij zijn minimaal en beïnvloeden het jaarrendement niet significant.

  • Ik heb al een omvormer voor mijn zonnepanelen. Moet er dan ook nog een omvormer bij de batterij?

    Ja, we plaatsen de thuisbatterij altijd met omvormer. Dit heeft onder andere te maken met:

    • De snelheid van de omvormer. De momenten met onbalans zijn vaak korte momenten. Je wilt dan direct maximaal kunnen laden. Bij jouw zonnepanelensysteem is het vermogen van je omvormer bepaalt op basis van jouw zonnepanelen. De meeste omvormers hebben daarom een vermogen van 3 tot 6 kW. De omvormer van de thuisbatterij heeft een hoger vermogen van 10 kW, zodat je maximaal kunt profiteren van de momenten met onbalans.
    • Bi-directioneel omvormen. Omdat je jouw batterij zowel wilt laden als ontladen moet jouw omvormer zowel van wisselspanning op het net, naar gelijkspanning in de accu als van gelijkspanning naar wisselspanning kunnen omvormen. De omvormer van zonnepanelen werkt vaak alleen van gelijkspanning vanuit je zonnepanelen naar wisselspanning op het net.

    We koppelen de thuisbatterij ook niet direct aan jouw zonnepanelensysteem. De batterij met bijbehorende omvormer wordt altijd aangesloten op jouw meterkast.  Ook daarom plaatsen wij dus altijd onze eigen omvormer bij de thuisbatterij.

Lees meer over...

Nieuws over thuisbatterijen

Reactie op Radar: besparen met de thuisbatterij
Besparen

Reactie op Radar: besparen met de thuisbatterij

Bij Radar worden thuisbatterijen besproken. Ze zouden volgens experts niet uit kunnen en geen verstandige investering zijn.

Zonneplan en Liander ronden ‘congestiepilot’ af: ‘Positieve impact, zonder comfortverlies voor huishoudens’
Thuisbatterij

Zonneplan en Liander ronden ‘congestiepilot’ af: ‘Positieve impact, zonder comfortverlies voor huishoudens’

Zonneplan en Liander hebben hun gezamenlijke pilot om netcongestie te verminderen afgerond. Lees hier over de uitkomsten!

Goed besluit minister: “Zo snel mogelijk randvoorwaarden creëren voor thuisbatterijen”
Thuisbatterij

Goed besluit minister: “Zo snel mogelijk randvoorwaarden creëren voor thuisbatterijen”

Minister wil zo snel mogelijk randvoorwaarden creëren rondom aansturing van thuisbatterijen. Zonneplan vind dit een goed idee en praat mee.

TenneT aanpassing onbalans. Wat kan jij verwachten met de Nexus thuisbatterij?
Thuisbatterij

TenneT aanpassing onbalans. Wat kan jij verwachten met de Nexus thuisbatterij?

Vanaf 3 december past de landelijke netbeheerder TenneT tijdelijk het balanssignaal aan. Wat voor gevolgen heeft dit voor de thuisbatterij? We leggen het uit.

Zonneplan en Liander starten pilot tegen netcongestie: automatische aansturing thuisbatterijen en zonnepanelen
Thuisbatterij

Zonneplan en Liander starten pilot tegen netcongestie: automatische aansturing thuisbatterijen en zonnepanelen

Zonneplan en Liander starten een pilot om netcongestie tegen te gaan met slimme aansturing van thuisbatterijen en zonnepanelen. Lees er hier alles over!

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen
Thuisbatterij

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen

Al meer dan 1600 Arnhemmers vroegen inmiddels een Zonneplan thuisbatterij aan. Daarmee slaan zij straks stroom op wanneer daar een overschot van is. Een overschot van hun eigen zonnepanelen of op het net.

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’
Thuisbatterij

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’

Eigen zonnestroom opslaan in een thuisbatterij? Twee op de drie zonnepanelenbezitters hebben daar wel oren naar! Lees alles over ons onderzoek.

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde
Thuisbatterij

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde

Vooral op zonnige dagen zijn thuisbatterijen onmisbaar om het net te ontlasten. Lees hier hoe dit zit!

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden
Energieopslag

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden

In hoeverre is het verwachte rendement van de Zonneplan thuisbatterij realistisch? Je leest het hier!

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?
Energieopslag

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?

In hoeverre kun je met een thuisbatterij volledig leven op de stroom van je zonnepanelen? Wij zochten het uit!

De thuisbatterij voor nu én de toekomst

Een revolutie in volautomatische stroomoptimalisatie, niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook essentieel in het slagen van de energietransitie.