We maken de aansturing van onze Nexus thuisbatterij flexibeler. Behalve overdag eigen zonnestroom opslaan en helpen onbalans op het net te verminderen, kan de batterij nu ook stroom in- en verkopen op basis van de prijzen op de day-ahead- en intraday-markt. De software bepaalt automatisch elke seconde de beste strategie. Hiermee zetten we in op stabielere verdiensten voor batterij-eigenaren.
“Een klassieke thuisbatterij fungeert vooral als nachtbuffer voor je zonnepanelen,” zegt Jochem van Vuren, Managing Director van Zonneplan. “Onze versie doet dat nog steeds, maar schakelt als eerste thuisbatterij in de markt voortaan tussen drie marktkansen: eigen verbruik, het helpen balanceren van het stroomnet én het slim in- en verkopen van stroom. Dat spreidt de inkomsten, verkort de terugverdientijd en ontlast tegelijk het steeds drukkere stroomnet.”
Door de aansturingsupdate van de Zonneplan Nexus thuisbatterij profiteren batterij-eigenaren van stabielere verdiensten
De slimme software kijkt elke seconde naar drie prijssignalen. Het onbalanssignaal geeft aan of er acuut een overschot of tekort op het net is, waarop batterijen kunnen anticiperen. Op de day-aheadmarkt ontstaan de uurprijzen al een dag van tevoren, terwijl er op de intraday-markt ook op de dag zelf nog voor het verloop van de dag stroom ingekocht of verkocht kan worden. Als er in de toekomst andere flexibiliteitsmarkten beschikbaar worden, kunnen we de aansturing bovendien op afstand updaten. Dankzij deze slimme strategie profiteert de klant van stabielere opbrengsten, een toekomstbestendige batterij en volledig automatische aansturing.
Daarnaast kan een deel van de accucapaciteit worden ingezet voor het ondersteunen van de stroomvraag in huis. Daardoor verbruiken batterij-eigenaren een groter deel van hun zelfopgewekte zonnestroom. Door deze diverse mogelijkheden is het financiële voordeel voor de eigenaar minder afhankelijk van grillige prijspieken en spelen we bovendien alvast in op het eindigen van de salderingsregeling vanaf 2027.
“De markt beweegt snel en toekomstige beloningen zijn nooit gegarandeerd”, benadrukt Van Vuren. “Juist daarom hebben we onze software zo opgezet dat zij flexibel kan schakelen wanneer het speelveld verandert. Daarmee bouwen we verder aan een robuust, toekomstbestendig model voor onze klanten én voor het elektriciteitssysteem.”