Zonneplan Nexus thuisbatterij

 • Binnen 5 jaar terugverdiend
 • Draag bij aan de energietransitie
 • Ook mogelijk met zonnepanelen

Bekijk de mogelijkheden

Dit kost een thuisbatterij

De prijs van een Zonneplan Nexus thuisbatterij varieert van € 5.990 tot € 7.990 euro excl. btw. Als particulier is het in veel gevallen mogelijk om 21% btw terug te vragen.

Wist je dat een thuisbatterij niet alleen bespaart op jouw energierekening, maar dat het ook veel geld kan opleveren, ook zonder zonnepanelen? Op deze pagina lees je alles over de kosten, de prijsopbouw, het rendement, de terugverdientijd en andere financiële voordelen van thuisbatterijen.

Afbeelding van 3 Nexus thuisbatterijen: de 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh, naast elkaar
De prijs van diverse thuisaccu’s

Wat kosten de verschillende batterijen?

De Zonneplan Nexus thuisbatterij is beschikbaar in verschillende capaciteiten; 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh.

Zonneplan Nexus 10 kWh

Kosten excl. btw: € 5.990
Opbrengst p/j: € 950
Terugverdientijd: 6,3 jaar
CO2 vermindering p/j: 550 kg

Configureer jouw thuisbatterij >

Nexus thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh

Zonneplan Nexus 15 kWh

Kosten excl. btw: € 6.990
Opbrengst p/j: € 1.350
Terugverdientijd: 5,2 jaar
CO2 vermindering p/j: 1.000 kg

Configureer jouw thuisbatterij >

Nexus thuisbatterij met een capaciteit van 15 kWh

Zonneplan Nexus 20 kWh

Kosten excl. btw: € 7.990
Opbrengst p/j: € 1.600
Terugverdientijd: 5 jaar
CO2 vermindering p/j: 1.850 kg

Configureer jouw thuisbatterij >

Nexus thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh

Wat bepaalt de prijs van een thuisbatterij?

Bij de aankoop en installatie van een thuisbatterij komt meer kijken dan dat je misschien denkt. Een weloverwogen keuze en een professionele installatie zijn essentieel voor een maximale en veilige werking van het systeem. Wat bepaalt dan de prijs van een thuisbatterij?

Soort batterij

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen, ieder met z’n eigen eigenschappen en prijskaartje. Kies altijd voor een batterij met een lange levensduur om vervangingskosten in de toekomst te voorkomen. De reden waarom Zonneplan kiest voor lithium-ijzerfosfaat.

Opslagcapaciteit

Hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe duurder de batterij. Wel vergroot dit ook jouw (financiële) voordeel. Focus daarom niet alleen op de aanschafprijs, maar ook op het rendement van jouw thuisbatterij.

Aansturing

Laad je jouw thuisbatterij alleen met zonnestroom, of stuur je hem slim aan op basis van energieprijzen? Een slimmer systeem kost vaak meer, maar levert ook aanzienlijk meer op. Het verschil in opbrengst kan zelf oplopen tot meer dan € 1500 per jaar wanneer je kiest voor aansturing op de energieprijzen van verschillende energiemarkten, zoals met Zonneplan Powerplay.

Installatie

Net als bij iedere elektrische installatie is een correcte aansluiting belangrijk. Zo voorkom je stroomuitval of gevaarlijke situaties. De kosten van installatie van een thuisbatterij liggen tussen de € 850 en € 1.450. Bij Zonneplan zit, zoals je van ons gewend bent, installatie altijd bij de prijs in.

Dynamic Load Balancing (DLB)

Het laadvermogen van de thuisbatterij wordt automatisch afgestemd op jouw energiebehoeften in huis. Zo wordt stroomuitval voorkomen. Deze slimme uitbreiding garandeert een zorgeloze opbrengst.

zonneplan medewerkers

Optionele kosten aanpassing meterkast

Is jouw meterkast geschikt?

Is jouw huidige meterkast geschikt voor de aansluiting van de thuisbatterij? Zo niet, dan moet je rekening houden met enkele extra kosten.

Aansluitwaarde ophogen 


Met een 3-fasen aansluiting kun je meer verdienen, omdat jouw thuisbatterij sneller kan laden en ontladen. Niet alleen jouw aansluitwaarde, maar ook de omvormer van jouw thuisbatterijsysteem kan een beperkende factor zijn voor jouw laadsnelheid. Met een 1-fase aansluiting ligt de max. laadsnelheid op 5 kW (ont)laden. Een batterij met een capaciteit van 5kWh is dan in 1 uur vol. Bij een 3-fasen (max. 17 kW) gebeurt dit theoretisch binnen 18 minuten. In de praktijk ligt het vermogen van een omvormer max. rond de 10 kW. Veel potentie voor hoge verdiensten dus. Houd wel rekening met eventuele kosten richting jouw netbeheerder voor de ophoging van jouw aansluiting naar 3-fasen (circa € 300).

Groepenkast aanpassen


Ook jouw groepenkast moet in orde zijn; een 4-polige hoofdschakelaar, voldoende aardlekschakelaars, maar ook de ruimte voor een nieuw aardlekautomaat. Alleen een hoofdschakelaar plaatsen kost circa € 200. Plaats je een nieuwe 3-fasen groepenkast dan moet je rekening houden met € 600 tot € 900 excl. btw.

Zonneplan thuisbatterij monteur
Wat levert een thuisbatterij op?

Wat levert een thuisbatterij op?

Een thuisbatterij koop je niet om mooi aan de muur te hangen. Die koop je om je zonne-energie op te kunnen slaan of om een flink rendement te behalen. Maar over welk rendement hebben we het dan? En hoe zit het met andere financiële voordelen?

Jouw aansturing bepaalt de opbrengst

Wat de investering in een thuisbatterij oplevert, hangt af van de aansturing van jouw thuisbatterij. De eerste grafiek hieronder laat je zien wat het behaalde rendement van 2023 is. Je ziet het rendement van Zonneplan Powerplay in vergelijking met uitsluitend eigen zonnestroom opslaan i.c.m. een dynamisch energiecontract en uitsluitend sturen op dynamische uurtarieven, zowel met als zonder zonnepanelen.

Wat doen deze opbrengsten met de terugverdientijd van jouw investering? Deze grafiek geeft jou een indicatie.

Rendement van een thuisbatterij op zonnestroom, op uurprijzen of met de zonneplan powerplay.

Rendement van de Zonneplan Nexus thuisbatterij

De Zonneplan Nexus thuisbatterij is beschikbaar in drie varianten; 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh opslagcapaciteit. Hoe hoger de capaciteit, hoe hoger het bepaalde rendement in 2023.

Benieuwd naar jouw rendement?

Veelgestelde vragen over kosten van een thuisbatterij

Zonneplan Nexus live Q&A

Jochem en Jort beantwoorden al jouw vragen over de Zonneplan Nexus thuisbatterij!

Play
Video preview
 • Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen?

  Een thuisbatterij alleen voor laden met zonnepanelen verschilt zelf niet direct van andere thuisbatterijen in kosten. Wel kun je financieel voordeel halen door jouw zonnepanelensysteem en thuisbatterij te combineren, waarbij één hybride omvormer zowel de thuisbatterij als de zonnepanelen bedient. Dit heeft als voordeel dat stroom minder vaak omgezet hoeft te worden van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC), wat energieverlies vermindert. Het nadeel is dat deze complexere omvormers duurder en groter zijn. Dit verhoogt de terugverdientijd.

  
Verdien meer dan alleen met zonnestroom
  Laad je op meer dan zonne-energie en ga je ook voor laden op dynamische uurtarieven of de onbalansmarkt? Dan verhoogt dit het rendement en verkort het de terugverdientijd van jouw thuisbatterij. De Zonneplan Nexus thuisbatterij kan dit. Voor 10 kWh betaal je € 5.990 excl. btw, voor 15 kWh is dat € 6.990 excl. btw en voor 20 kWh betaal je € 7.990 excl. btw.

 • Is er een subsidie voor de thuisbatterij?

  Er zijn in Nederland (voor particulieren) helaas nog geen thuisbatterij subsidies en financiële regelingen beschikbaar die de initiële investering kunnen verminderen.

 • Wat is de verwachte levensduur van een thuisbatterij

  Zonneplan geeft op thuisbatterijen zeven jaar productgarantie voor 6000 cycli, waarbij een cyclus staat voor één keer volledig ontladen en opladen. Na zeven jaar heeft de batterij nog 70% van de oorspronkelijke capaciteit. De verwachting is dat de batterijen meer dan tien jaar meegaan.

 • Is de btw-teruggave mogelijk bij de batterij?

  Ja, dat is zeker mogelijk. Bij Zonneplan kunnen we vaak de btw terugvragen op de aanschaf van een batterij via de Kleine-ondernemersregeling (KOR). Met de batterij koop en verkoop je stroom, waardoor je een btw-belaste vergoeding van ons ontvangt. Je moet je hiervoor aanmelden bij de Belastingdienst als (kleine) ondernemer. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren en maakt de investering in een duurzamer huis nog aantrekkelijker.

 • Waar vind ik meer informatie over thuisbatterijen?

  Meer lezen? In ons kenniscentrum vind je alle informatie over thuisbatterijen: lees alles wat je moet weten over een thuisbatterij.

Lees meer over...

Revolutionair rendement, voor voorlopers

Een revolutie in volautomatische stroomoptimalisatie, niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook essentieel in het slagen van de energietransitie. Profiteer van revolutionair rendement, voor voorlopers.