Thuisbatterij subsidie

In 2023 nog geen subsidies voor particulieren

Aid Henic
Door: Aid Henic

In Nederland zijn er voor particulieren geen subsidies voor thuisaccu’s. Lees op deze pagina meer over de actuele stand van zaken en ontwikkelingen omtrent subsidies voor thuisbatterijen in Nederland. Van huidige regelingen voor particulieren tot zakelijke mogelijkheden.

Zijn er subsidies voor thuisbatterijen (particulieren)?

Helaas loopt Nederland wat achter als het gaat om financiële ondersteuning voor thuisbatterijen. Op dit moment is er voor particulieren geen directe subsidie voor thuisaccu’s beschikbaar. Maar er is hoop. Er klinken steeds meer geluiden om thuisbatterijen landelijk te financieren. Partijen als GroenLinks dringen er bijvoorbeeld op aan om accu’s toe te voegen aan de SDE++ regeling. Voor nu is het vooral een kwestie van afwachten en de politieke ontwikkelingen in de gaten houden.

Terwijl er in Nederland nog geen financiële ondersteuning voor thuisbatterijen is, hebben sommige van onze Europese buren al stappen gezet in deze richting. In buurlanden als Duitsland en België zijn bijvoorbeeld al diverse stimuleringsmaatregelen in werking getreden om de aanschaf en implementatie van energieopslagsystemen bij huishoudens te bevorderen.

In Duitsland, een pionier op het gebied van hernieuwbare energie, bestaat er een specifieke subsidie voor thuisbatterijen die in combinatie met zonnepanelen worden geïnstalleerd. Deze regeling heeft als doel om de integratie van zonne-energie in het elektriciteitsnet te vergemakkelijken en het gebruik van duurzaam opgewekte stroom te optimaliseren.

België daarentegen heeft een regionaal systeem waarbij de gewesten zelf besluiten over eventuele subsidies. Zo kunnen in sommige regio’s huishoudens aanspraak maken op subsidies bij de aanschaf van een thuisbatterij.

Netbeheerders pleiten voor subsidie

Het zijn niet alleen politieke partijen die pleiten voor een subsidie thuisbatterij Nederland. Ook netbeheerders zien het belang in van thuisbatterijen. Ze spelen immers een cruciale rol bij het in balans houden van het energienet, zeker nu meer mensen overstappen op zonne-energie. Door huishoudens te stimuleren met een thuisbatterij subsidie, hopen netbeheerders de transitie naar duurzame energie verder te versnellen.

Thuisbatterij kopen zonder subsidie

Ook al is er momenteel geen directe subsidie voor thuisbatterijen voor particulieren, het kan toch interessant zijn om er een aan te schaffen. Een thuisbatterij stelt je in staat om te handelen met energie (energie op goedkope uren ‘in te kopen’ en op dure uren te verkopen – mogelijk met een dynamisch energiecontract), of om de opgewekte energie van je zonnepanelen op te slaan en te gebruiken wanneer je die nodig hebt, in plaats van deze terug te leveren aan het net.

Loont een thuisbatterij kopen zonder subsidie?

Dat hangt af van je situatie en energiebehoefte. Zeker, een subsidie zou het financieel aantrekkelijker maken. Maar zelfs zonder subsidie kan een thuisbatterij op de lange termijn voordelig uitpakken. Het maximaliseert je zelfverbruik van zonne-energie, vermindert je afhankelijkheid van het net en kan je beschermen tegen stroomstoringen.

Thuisbatterij subsidies zakelijk

Voor zakelijke gebruikers zijn er wel enkele mogelijkheden, zoals de EIA (Energie-investeringsaftrek). Deze regeling biedt fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie, waaronder thuisbatterijen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Schrijf je in voor updates over de thuisbatterij van Zonneplan

Zonneplan komt binnenkort met een eigen thuisbatterij. Schrijf je in voor de laatste updates:


Veelgestelde vragen over thuisbatterij subsidies

  • Is er een thuisbatterij subsidie voor particulieren in 2023?

    Op dit moment is er geen directe subsidie voor particulieren, maar er wordt wel gelobbyd om dit in de toekomst te veranderen.

  • Kan ik zakelijk profiteren van een batterij zonnepanelen subsidie?

    Ja, zakelijke gebruikers kunnen gebruik maken van fiscale voordelen zoals de EIA bij de aanschaf van een thuisbatterij.

  • Waarom zou ik een thuisbatterij aanschaffen zonder subsidie?

    Een thuisbatterij verhoogt je zelfverbruik van zonne-energie, vermindert afhankelijkheid van het net en kan beschermen tegen stroomstoringen.

Deel dit artikel:

Alles over Thuisbatterij