De Duurzaamheidslening

Een lening aangeboden door de gemeente of provincie

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Door het aanbieden van een stimuleringsregeling maken gemeentes en provincies de aanschaf van zonnepanelen voor inwoners een toegankelijker. De SVn duurzaamheidslening creëert namelijk de mogelijkheid om te investeren in duurzame oplossingen, zonder je eigen spaargeld te gebruiken. Ben jij benieuwd of jouw gemeente of provincie ook een duurzaamheidslening verstrekt? Neem contact op met Zonneplan: 088-020 3000.

Voor wie is de lening?

De duurzaamheidslening is alleen geldig voor inwoners van de desbetreffende gemeente of provincie die de lening aanbiedt. Daarbij kan de gemeente of provincie zelf aanvullende voorwaarden opstellen voor de lening, zoals een leeftijd- of een bouwjaar- en WOZ-waarderestrictie. Benieuwd of jij zonnepanelen kunt kopen? Ga naar de website van het SVn om erachter te komen wat de specifieke voorwaarden zijn in jouw gemeente of provincie. Of neem contact op met Zonneplan, wij kijken graag met je mee.

Leningvoorwaarden

De Duurzaamheidslening is een regionale regeling voor bestaande woningen. De lening wordt onderhands en als jaarannuïteitenlening verstrekt en het geleende bedrag wordt in een bouwkrediet gestort.

Alle informatie over een duurzaamheidslening** op een rijtje:

 • Je kunt lenen van €2.500,- tot €25.000,-.
 • Er geldt een rentetarief van 1,6%.
 • De looptijd is 10 of 15 jaar.
 • Het is mogelijk om op ieder moment boetevrij af te lossen (minimaal €250,-).
 • Profiteren van deze lening kan tot de leeftijd van 75 jaar.
 • Jij kunt deze lening volledig inzetten voor 1 maatregel.

** let op: deze voorwaarden kunnen per gemeente afwijken

Stappenplan aanvragen duurzaamheidslening

 • Stap 1 - Informeren bij jouw gemeente of provincie

  Informeer bij de gemeente of provincie of er een duurzaamheidslening beschikbaar is en of jij hiervoor in aanmerking komt.

 • Stap 2 - Aanvraag lening

  Doe online of per post bij de gemeente of provincie een aanvraag voor de stimuleringslening. Stuur hierbij de Zonneplan offerte mee.

 • Stap 3 - Beoordeling aanvraag

  De gemeente of provincie beoordeelt jouw aanvraag en controleert of er nog voldoende budget beschikbaar is.

 • Stap 4 - Akkoord gemeente

  Gemeente of provincie akkoord? Dan ontvang jij een voorlopige toewijzingsbrief, waarin staat dat je verder kan met de aanvraag bij het SVn.

 • Stap 5 - Online aanvraag SVn

  Start de online aanvraag bij het SVn door het aanvraagformulier in te vullen en alle gegevens van checklist te uploaden.

 • Stap 6 - SVn krediettoets

  Het SVn voert een krediettoets uit. Zorg dat jij een kopie van je ID-kaart, bankoverzichten en loonstrook bij de hand hebt.

 • Stap 7 - Bevestiging per post

  SVn akkoord? Dan ontvang je een bevestiging met declaratieformulieren per post.

 • Stap 8 - Bouwdepot en betaling

  Het bouwdepot wordt direct geopend en vanaf nu betaal jij het afgesproken bedrag maandelijks aan het SVn.

 • Stap 9 - Installatie zonnepanelen van Zonneplan

  Op het moment dat de financiering met het SVn rond is kan jij Zonneplan op de hoogte brengen en kunnen de zonnepanelen geplaatst worden.

Is er in jouw gemeente of provincie geen duurzaamheidslening beschikbaar? Kijk dan naar de andere mogelijke stimuleringsregelingen:

Het verhaal van Andries en Henriëtte

Andries en Henriëtte hebben hun zonnepanelen aangeschaft met behulp van de Duurzaamheidslening. Ze waren net getrouwd dus hadden ze niet het geld om de panelen in één keer te betalen. Ondertussen zijn ze dolblij met de 15 zonnepanelen die geplaatst zijn. Met een beetje geluk leveren ze dit jaar zelfs al extra stroom terug aan het net.
Lees het volledige verhaal op de website van het SVn

duurzaamheidslening svn

Bron: SVn

Lees meer over zonnepanelen leningen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: