Upgrade naar 3-fasen aansluiting

Een 3-fasen aansluiting is de sleutel tot een efficiënter en toekomstbestendig huis. Of je nu je elektrische auto sneller wilt opladen of overstapt op elektrisch koken, deze upgrade biedt de benodigde stroomcapaciteit. Ontdek hier de voordelen, de kosten van een 3-fasen aansluiting en hoe je deze upgrade kunt realiseren.

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

1-fase, 3-fasen? Wat houdt het eigenlijk in?

Een 1-fase aansluiting heeft één stroomkabel en levert stroom voor een gemiddeld huishouden met gebruikelijke apparaten zoals tv’s, koelkast en een waterkoker. Een 3-fasen aansluiting heeft drie stroomkabels en kan meer stroom verwerken, wat nodig is voor grotere apparaten zoals elektrisch verwarmen of koken, maar ook voor het laden van elektrische auto of een thuisbatterij. Deze aansluiting maakt het huis klaar voor (toekomstige) grotere energiebehoeften en zorgt voor efficiënter stroomgebruik.

De voordelen van een ophoging naar een 3-fasen

Er zijn 3 grote voordelen aan het ophogen naar een 3-fasen aansluiting ten opzichte van een 1-fase aansluiting.

  • Klaar voor de toekomst
    De elektrificatie is in volle gang. We gebruiken steeds minder gas en steeds meer (duurzame) stroom. Met een 3-fasen aansluiting ben je goed voorbereid:

    • Ruimte voor meer apparatuur. Met steeds meer elektrische apparaten wordt de stroomvraag steeds groter. Met een zwaardere aansluiting zoals de 3-fasen voorkom je overbelastingen en heb je een betrouwbare stroomvoorziening.
    • Ruimte voor zwaardere apparatuur. Stel je gaat over op elektrisch koken, elektrisch verwarmen en misschien wel elektrisch rijden. Dit vraagt om hogere vermogenscapaciteit. Zo is je auto sneller klaar voor vertrek en je thuisbatterij sneller geladen met stroom van het net.
  • Hogere woningwaarde
    De voordelen voor jezelf gelden ook voor toekomstige eigenaren van jouw woning. Een 3-fasen aansluiting geeft mogelijkheden voor elektrificatie en dus een groot voordeel bij de verkoop van jouw huis.
  • Nu nog beschikbaar
    De wachttijd bij netbeheerders loopt op en de periode wordt alleen maar langer. Vraag nu al een 3-fasen aansluiting aan om toekomstige problemen of vertragingen te voorkomen. Zonde als je een elektrische auto voor de deur hebt staan, maar nog wel een jaar moet wachten op de ophoging van jouw aansluiting.

De stappen: Hoe verzwaar ik mijn aansluiting naar 3-fasen?

Overweeg je jouw aansluiting te verzwaren naar 3-fasen? Volg dan deze stappen:

  1. Beoordeling van jouw meterkast: Laat een elektricien jouw huidige elektrische installatie beoordelen om te bepalen of en welke aanpassingen er nodig zijn. Doe je een aanvraag voor de Nexus thuisbatterij dan doen wij deze controle voor jou. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent.
  2. Aanvraag bij jouw netbeheerder: Vraag de verzwaring aan bij jouw netbeheerder. Dit kan meestal online of telefonisch. Weten wie jouw netbeheerder is? Je vindt het hier. Jouw netbeheerder stuurt jou een offerte met de bijbehorende kosten. Na goedkeuring en betaling plant de netbeheerder een afspraak met jou in.
  3. Bezoek netbeheerder: Jouw netbeheerder komt meestal binnen 3 tot 7 weken bij je langs, maar vanwege drukte bij verschillende netbeheerders kan dit soms oplopen tot enkele maanden.

 

Zonneplan monteur die een veilige installatie plaatst in de meterkast

Hoeveel kost een 3-fasen aansluiting?

De totale kosten van jouw ophoging zijn afhankelijk van de situatie in jouw meterkast; gaat het alleen om de verzwaring zelf of moet jouw groepenkast nog geschikt gemaakt worden?

  • Eenmalige verzwaring van 1-fase naar 3-fasen De kosten van de verzwaring verschillen per netbeheerder. Jouw regio bepaalt wie jouw netbeheerder is. Houd rekening met een bedrag van ongeveer 250 tot 450 euro incl. btw.
  • Hoofdschakelaar Een 3-fasen aansluiting vraagt ook om een 3-fasen hoofdschakelaar. Deze moet in de meeste gevallen nog bijgeplaatst worden door een elektricien. Dit kost rond de 200 tot 300 euro incl. btw. Deze hoofdschakelaar moet vóór het bezoek van de netbeheerder al geplaatst zijn.
  • Groepenkast Wil je ook gelijk je groepenkast updaten? Of misschien is jouw groepenkast überhaupt niet in lijn met de huidige veiligheidsrichtlijnen? Laat dan je groepenkast vernieuwen. Houd rekening met een bedrag van € 600 tot € 900 excl. btw.

! Goed om te weten ! Laat je Zonneplan je meterkast in orde maken voor de plaatsing van jouw thuisbatterij. De kosten van de aanpassing in jouw groepenkast worden dan ook meegenomen in de btw-teruggave. Je betaalt over de plaatsing van een hoofdschakelaar of een vernieuwing van je groepenkast dus geen btw. Dit geldt niet voor de verzwaring vanuit de netbeheerder.

Zonneplan thuisbatterij: Waarom is een 3-fasen aansluiting noodzakelijk?

De Zonneplan Nexus thuisbatterij haalt het meeste rendement op de onbalansmarkt. Hier wordt stroom verhandeld op kwartierbasis. Op deze momenten wil je zo snel mogelijk laden of ontladen om maximaal te profiteren van deze gunstige prijzen. Daarom wil je een thuisbatterij die daadwerkelijk op hoog vermogen kan laden en ontladen. Daarom heeft het systeem een krachtig omvormer van 10 kW. Een belangrijke voorwaarde is dat jouw aansluiting dit hoge vermogen ook aankan. Dit is dan ook de reden dat een 3-fasen aansluiting noodzakelijk is om maximaal rendement te halen met jouw Zonneplan Nexus thuisbatterij.

Om je een idee te geven.

  • Stel je hebt een 1 fase-aansluiting (1×25 ampère) waarop alleen een thuisbatterij is aangesloten en dus verder geen andere apparaten is huis. Met een omvormer van maximaal 5,75 kW kun je in een kwartier maximaal 1,44 kWh laden.
  • Stel je hebt een 3-fasen aansluiting (3×25 ampère) waarop alleen een thuisbatterij is aangesloten en dus verder geen andere apparaten is huis. Met een omvormer van maximaal 17,25 kW kun je in een kwartier maximaal 4,32 kWh laden.

Zonneplan Nexus thuisbatterij geïnstalleerd in kelder

Zonneplan maakt jouw meterkast in orde

Schaf jouw thuisbatterij aan bij Zonneplan. Dan vragen we je enkele foto’s te maken van jouw groepenkast en (slimme) meter. Zo controleren wij de geschiktheid van jouw meterkast en laten we je weten wat er nodig is om jouw groepenkast in orde te maken. Wat controleren we dan precies?

  1. Aansluitwaarde van je woning
    Heb je de benodigde 3-fasen aansluiting?
  2. Hoofdschakelaar
    Heb je de 3-fasen hoofdschakelaar die nodig is voor de ophoging naar 3-fasen?
  3. Geschikte groepenkast
    Is er voldoende ruimte in jouw groepenkast en is deze conform de huidige veiligheidsrichtlijnen?
  4. Een (geschikte) slimme meter
    De batterij heeft een krachtig vermogen. Om overbelasting van jouw aansluiting te voorkomen heeft het systeem Dynamic Load Balancing (DLB). Het laadvermogen van de thuisbatterij wordt automatisch afgestemd op jouw energiebehoeften in huis. Hiervoor is live monitoring van jouw verbruik noodzakelijk via een (geschikte) slimme meter.

Over wat voor aantallen hebben we het dan?

  • ongeveer 80% van de meterkasten is direct geschikt voor installatie van de thuisbatterij.
  • ongeveer 50% van de ongeschikte meterkasten heeft alleen een 3-fasen hoofdschakelaar nodig
  • bij ongeveer 33% van de ongeschikte meterkasten wordt de gehele groepenkast vernieuwd.

Uiteraard kun je zelf bepalen of je de werkzaamheden door Zonneplan laat uitvoeren of dat je zelf iemand inschakelt. Zie je het helemaal niet zitten? Dan kun je altijd kosteloos annuleren.

Deel dit artikel: