Al meer dan 133.000 huishoudens zijn overgestapt naar een dynamisch energiecontract en dat is ook niet gek. In de huidige energiemarkt biedt een dynamisch energiecontract gemiddeld genomen de laagste stroom- en gastarieven. Ook historisch gezien zien we dat een dynamisch contract op uurprijzen gemiddeld voordeliger is.
Elk bedrijf dat dynamische energie levert, koopt hun stroom en gas van dezelfde inkoopmarkt. De kosten hiervan, plus de belastingen, worden uiteindelijk aan jou, de consument, doorberekend. Het prijsverschil tussen de verschillende dynamische energieleveranciers zit in de handling fee, ook wel inkoopvergoeding genoemd. En de vaste maandkosten (vastrecht). Een vast bedrag per maand dat je betaalt voor de service.
De tabel is gerangschikt op basis van de handling fee.
Zonneplan heeft een 9.2 van 10 uit maar liefst 22.080+ beoordelingen.
De app is gratis te downloaden, ook als je nog geen klant bent.
Het kiezen van de juiste leverancier kan een uitdaging zijn, vooral wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste dynamische energie-aanbieder met de laagste tarieven. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om de beste keuze te maken.
Een app in combinatie met een energiemeter kan je live informatie geven over je energieverbruik. Dit kan je helpen om je energiegebruik beter te begrijpen en te beheren. Via de Zonneplan app krijg je inzicht in de uurprijzen voor stroom en de dagprijzen van gas, maar ook in jouw live energieverbruik en kosten.
Met een 9,3 gemiddeld op basis van 20.286 reviews is Zonneplan de beste beoordeelde energiespecialist van Nederland.
Bij het vergelijken van energieleveranciers is het belangrijk om ook te kijken naar de kwaliteit van hun klantenservice. Een bedrijf dat snel en effectief reageert op je vragen en problemen kan je veel tijd en frustratie besparen. Uitgezonderd van feestdagen is Zonneplan zes dagen in de week bereikbaar. Maandag tot donderdag van 8:00 – 20:30. Vrijdag 08:00 – 18:00 en op zaterdag van 08:00 – 17:00.
Een opzegvergoeding is een bedrag dat je moet betalen als je besluit je contract met de energieleverancier vroegtijdig te beëindigen. Dit bedrag kan aanzienlijk zijn en het kan van invloed zijn op je beslissing om over te stappen naar een andere leverancier, vooral als je nog een langlopend contract hebt. Bij Zonneplan betaal je geen boete of opzegvergoeding en is je energiecontract dagelijks opzegbaar.
Krijg net deze nieuwsbrief van @gaslicht_com van de top 3 goedkoopste aanbieders. Meanwhile, al maanden bij @Zonneplan… [swipe] #DynamischeTarieven #Stroom #Gas pic.twitter.com/0nNPWnsKhV
— Daan van den Bergh (@Dan0sz) May 30, 2023
Ook leuk aan een #dynamisch #energiecontract. Een hogere terugleververgoeding dan de afnameprijs in de maand juli! #zonneplan pic.twitter.com/U7O1hn7sJ7
— JJellesma (@JJwisstat) August 2, 2023
Waanzinnig! Morgen wordt het record geld verdienen door elektriciteit te verbruiken verpulverd. Oude record was -33 cent per kWh. @Zonneplan #dynamischenergiecontract #duurzameenergie #windenergie #zonnepanelen #zonneenergie pic.twitter.com/95N3LV7UFt
— BartK (@BartK71) July 1, 2023
Ik ben ook benieuwd, nu lekker bij @Zonneplan . Voorlopig zeer content, hier ook hybride warmtepomp, komt wel goed👍
— Terence Woods (@Terencew47) September 22, 2023
Steeds meer huishoudens maken gebruik van dynamische energieprijzen. Lees hier onder welke groepen het dynamische energiecontract het populairst is!
Zijn Nederlanders voor of tegen kernenergie? Wij zochten het uit met een panelonderzoek. Lees hier de resultaten!
Eén van de vragen die we de laatste tijd krijgen is hoe het toch kan dat stroom volgens de Zonneplan app bij momenten meer dan 100 procent groen is. Die vraag beantwoorden we hier!
Zonneplan deed onderzoek en vroeg aan 1000 Nederlanders of zij een dynamisch energiecontract overwegen. Lees hier de uitkomsten!
Een op de 50 huishoudens heeft inmiddels een dynamisch energiecontract. Dat gaat de komende maanden nog snel toenemen, zo blijkt uit ons panelonderzoek. Lees hier meer!
Gaat een dynamisch energiecontract samen met zonnepanelen of kun je beter voor een contract met vaste tarieven kiezen? Wij zochten het uit!
Januari 2023 was de eerste maand waarin het prijsplafond van toepassing was. In hoeverre maakten dynamische energiegebruikers hier gebruik van? Lees het hier!
Ga je energie vergelijken? Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden. Overweeg niet alleen de energieprijs, contractduur en eventuele opzegboetes, die variëren afhankelijk van het soort energiecontract, maar kijk ook naar de kwaliteit van de klantenservice. Daarnaast kan het aanbod van extra diensten zoals een goede energie-app of live inzicht in je verbruik van toegevoegde waarde zijn. Deze tools kunnen helpen om je energiekosten nog verder te verlagen.
In de energiesector zijn er traditionele energiemaatschappijen en dynamische energieleveranciers. Traditionele energiemaatschappijen bieden contracten met vaste tarieven voor een vastgestelde periode. Dit biedt zekerheid over je energiekosten gedurende de contractperiode. Al ligt deze energieprijs vaak hoger dan de prijzen bij dynamische energie. Bij een dynamisch energiecontract krijg je toegang tot de energiemarkt, je krijgt namelijk energie voor inkoopprijs. Hoe meer wind- en zonne-energie, hoe lager de energieprijs zal zijn. Maak hier slim gebruik van en je verlaagt je energiekosten direct. Kijken we naar de dynamische energieleveranciers onderling dan kun je kijken naar de handling fee en de maandelijkse vaste kosten. Zonneplan heeft de laagste handeling fee per kWh stroom en per m3 gas.
Iedere dynamische energieleverancier haalt energie van dezelfde groothandelsmarkt. Het prijsverschil tussen de diverse aanbieders wordt bepaald door de handling fee, ook wel de inkoopvergoeding genoemd, en de vaste maandelijkse kosten. Dit laatste is een vast bedrag dat je maandelijks betaalt voor de dienstverlening. Zonneplan heeft de laagste handling fee per kWh stroom en per m3 gas.
Op prijs vergelijken is niet eenvoudig. Daarom heeft Annelies van Zonneplan hier eenvoudig uitgelegd wat de verschillen zijn tussen een vast, variabel of dynamisch energiecontract.
Op de energiemarkt wordt de prijs voor stroom per uur en voor gas per dag bepaald. Met een dynamisch energiecontract krijg je toegang tot deze inkoopprijzen. Dynamische stroom- en gastarieven lagen in 2022 gemiddeld 30% lager dan vaste stroomprijzen. Maar er zijn meer voordelen die een dynamisch energiecontract gunstig maken.