Energie

Zonneplan geeft antwoord op al jouw vragen over dynamische energie

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De schommelingen in de energieprijzen zijn erg actueel. Een dynamisch energiecontract wordt vaak genoemd om op je energiekosten te besparen, maar wat zijn dynamische energieprijzen nou precies? En kun jij ook jouw energiekosten verlagen. Wij zetten de belangrijkste informatie over dynamische energie voor jou op een rijtje.

Hoe werkt dynamische energie?

We zijn gewend om een vast tarief te betalen voor onze stroom en gas. Zo betaal je het hele jaar dezelfde prijs voor 1kWh stroom en 1m3 gas. Met dynamische energieprijzen werkt dit net even anders. Je energiemaatschappij verkoopt jou eigenlijk geen energie. Je krijgt zelf toegang tot de energiemarkt en jij betaalt de actuele energieprijs voor jouw stroom en gas. In deze video leggen we het aan je uit.

Energieprijzen

Vraag en aanbod bepalen de prijs op de energiemarkt. Dit zorgt ervoor dat de actuele energietarieven continu veranderen. De stroom wordt ingekocht op de zogenaamde EPEX Spot day-aheadmarkt. Op deze Europese markt voor stroom wordt de uurprijs bepaald. Hoe meer energie uit wind en zon wordt opgewekt hoe lager de stroomprijs, maar ook hoe groener de stroom natuurlijk.

Bij gas wordt per dag een prijs vastgesteld. In Europa wordt de meeste gas verhandeld op de zogenaamde TTF (Title Transfer Facility). Voor de meeste huishoudens is de verwarming de grootste gasverbruiker. Kort door de bocht; hoe warmer het buiten is, hoe minder de verwarming aan staat, hoe lager de vraag naar gas en dus hoe lager de prijs.

Met een dynamisch energiecontract krijg jij energie tegen inkoopprijs.

Overstappen van energieleverancier

Je energiecontract loopt af. Je oriënteert je op een nieuwe energieleverancier, maar wat is de beste energieleverancier voor jou? En kies je dan voor een vast, variabel, flexibel of dynamisch energiecontract? We leggen je uit hoe je de energiemaatschappijen en energiecontracten kunt vergelijken. Zo maak jij de slimste keuze bij het overstappen voor energie.

Energie besparen

Met zonnepanelen, een dynamisch energiecontract van Zonneplan en de slimme laadpaal, kun je energie(kosten) besparen. Om je te helpen zoveel mogelijk energie te besparen, hebben we handige artikelen geschreven. Zoals: Energie besparen: 35+ handige tips.

 

Benieuwd naar hoeveel stroom jouw apparaten thuis verbruiken? Lees meer over het stroomverbruik van:

Airco Boiler Elektrische kachel
Airfryer Computer Elektrische vloerverwarming
Cv-ketel Elektrisch koken Frituurpan
Inductiekookplaat Infrarood paneel Jacuzzi
Kerstverlichting Koelkast Koffiezetapparaat
Magnetron Oven Pelletkachel
Quooker Televisie Vaatwasser
Ventilator Vriezer Warmtepomp
Wasdroger Wasmachine Waterkoker
Zwembadpomp

Zonneplan Energie

Dynamische energie op zijn slimst. Via de Zonneplan app krijg je inzicht in de uurprijzen voor stroom en de dagprijzen van gas, maar ook in jouw live energieverbruik. Alles overzichtelijk in één app. Zo weet jij precies wat er speelt. Kies bewust om apparatuur aan te zetten op het moment dat de energie het goedkoopste en het groenste is. Dit is het beste voor het milieu, het stroomnet en jouw portemonnee. Daarom Nederlands slimste energiecontract.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: