Hoeveel stroom verbruikt een frituurpan?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

frituurpan met patat

Als je regelmatig frites of andere snacks frituurt, vraag je je misschien af hoeveel stroom je frituurpan eigenlijk verbruikt. Het antwoord op die vraag hangt af van verschillende factoren, zoals het type frituurpan en het vermogen ervan. In dit artikel zullen we uitleggen hoeveel stroom een frituurpan gemiddeld verbruikt en wat je kunt doen om het energieverbruik te verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een frituurpan?

Een frituurpan heeft over het algemeen een vermogen van 1500 tot 2500 watt. Bij continu gebruik gedurende één uur zou een frituurpan dus tussen de 1,5 en 2,5 kWh aan elektriciteit verbruiken. Als je regelmatig frituurt, kan het energieverbruik van je frituurpan behoorlijk oplopen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je het energieverbruik kunt verminderen.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een frituurpan beïnvloeden. Het vermogen van de frituurpan is de belangrijkste factor, maar ook de grootte van de pan en de temperatuur waarop je frituurt spelen een rol. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er nodig is om de olie op te warmen.

Het energielabel van een frituurpan

Net als bij andere elektrische apparaten heeft een frituurpan een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de frituurpan is. Frituurpannen kunnen een label hebben dat varieert van A+++ (zeer energiezuinig) tot D (zeer energieverspillend). Als je op zoek bent naar een energiezuinige frituurpan, let dan op het energielabel en kies bij voorkeur voor een frituurpan met label A+ of hoger.

Energieverbruik van een frituurpan verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een frituurpan te verminderen. Een goede manier is om de pan alleen te gebruiken als je hem nodig hebt. Zet de pan pas aan als je daadwerkelijk gaat frituren en schakel hem uit zodra je klaar bent. Je kunt ook een pan met de juiste afmetingen kiezen. Een te grote pan verbruikt meer energie omdat er meer olie nodig is om de pan te vullen.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een frituurpan in vergelijking met andere apparaten?

Een frituurpan verbruikt over het algemeen meer stroom dan de meeste andere keukenapparaten. Een magnetron heeft bijvoorbeeld een vermogen van 800 tot 1000 watt en verbruikt dus ongeveer de helft van wat een frituurpan verbruikt. Een waterkoker heeft een vermogen van 2000 tot 2400 watt en verbruikt ongeveer evenveel stroom als een frituurpan.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een frituurpan

 • Is een frituurpan energiezuinig?

  Het energieverbruik van een frituurpan varieert afhankelijk van het vermogen van de pan en het energielabel. Over het algemeen zijn frituurpannen niet erg energiezuinig, maar je kunt het energieverbruik wel verminderen door de pan alleen te gebruiken wanneer dat nodig is en door een energiezuinige pan te kiezen met een hoog energielabel.

 • Wat is het verschil tussen een gewone frituurpan en een airfryer?

  Een airfryer is een friteuse die gebruikmaakt van hete lucht in plaats van olie om voedsel te frituren. Hierdoor is het energieverbruik van een airfryer over het algemeen lager dan dat van een traditionele frituurpan. Een airfryer heeft echter wel een hoger vermogen dan een traditionele frituurpan, dus het energieverbruik per uur kan vergelijkbaar zijn.

 • Kan ik besparen op het energieverbruik van mijn frituurpan?

  Ja, er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van je frituurpan te verminderen en zo energie te besparen. Gebruik de pan alleen wanneer dat nodig is, kies een energiezuinige pan en gebruik een pan met de juiste afmetingen. Daarnaast kun je overwegen om een airfryer te gebruiken in plaats van een traditionele frituurpan.

 • Verbruikt een frituurpan meer stroom als ik er meer voedsel in frituur?

  Ja, als je meer voedsel frituurt, zal de frituurpan meer energie verbruiken omdat er meer olie nodig is om de pan te vullen. Gebruik daarom een pan met de juiste afmetingen voor de hoeveelheid voedsel die je wilt frituren.

 • Kan ik het energieverbruik van mijn frituurpan meten?

  Ja, je kunt het energieverbruik van je frituurpan meten met een energiemeter. Een energiemeter meet hoeveel energie een apparaat verbruikt wanneer het wordt gebruikt. Door het energieverbruik van je frituurpan te meten, kun je bepalen hoeveel het apparaat bijdraagt aan je energierekening.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.