Tips om energie te besparen

Weet je dat je veel energie en geld kunt besparen met kleine aanpassingen in huis? Dat klopt! Wij bij Zonneplan hebben een uitgebreide lijst samengesteld met tips om energie te besparen. Dus, als je op zoek bent naar manieren om stroom te besparen en je energiekosten te verlagen, ben je hier aan het juiste adres. Laten we beginnen met onze 35 energiebesparende tips.

 
man en vrouw delen energie bespaar tips met elkaar

35 tips om energie te besparen in huis

1. Gebruik LED-lampen in plaats van gloeilampen. LED-lampen verbruiken tot 85% minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan veel langer mee, waardoor je minder vaak lampen hoeft te vervangen.

 

2. Schakel apparaten volledig uit in plaats van ze op stand-by te laten staan. Wist je dat apparaten op stand-by nog steeds stroom verbruiken? Dit sluipverbruik kan op jaarbasis behoorlijk oplopen.

 

3. Isoleer je huis goed om warmteverlies te verminderen. Door je huis te isoleren, blijft de warmte beter binnen, en dat zorgt voor een lagere energierekening.

 

4. Installeer een programmeerbare thermostaat om de verwarming efficiënt te regelen. Met een programmeerbare thermostaat kun je de temperatuur in je huis op vaste tijden automatisch laten regelen. Dit bespaart energie wanneer je niet thuis bent of slaapt.

 

energie besparen door thermostaat te programmeren

 

5. Gebruik een waterbesparende douchekop en kraan. Deze speciale kranen en douchekoppen verminderen het waterverbruik, wat ook energie bespaart omdat er minder water verwarmd hoeft te worden.

 

6. Droog je wasgoed buiten in plaats van in de droger. Een wasdroger verbruikt veel energie. Door je wasgoed buiten te drogen bespaar je energie en je was ruikt heerlijk fris.

 

7. Sluit gordijnen en rolluiken ‘s nachts om warmte vast te houden. Dit voorkomt dat warmte door de ramen ontsnapt, waardoor je minder energie nodig hebt om je huis warm te houden.

 

8. Zet de verwarming lager en draag warme kleding binnenshuis. Door de verwarming slechts één graad lager te zetten, kun je al flink op je energieverbruik besparen.

 

9. Laat de vaatwasser alleen draaien wanneer deze vol is. Vaatwassers verbruiken veel water en energie, ongeacht hoe vol ze zijn. Laad je vaatwasser daarom volledig voordat je hem aanzet.

 

tips om energie te besparen tijdens het koken

 

10. Ontdooi de vriezer regelmatig om energieverbruik te verminderen. Een ijslaag in je vriezer kan de energie-efficiëntie verminderen. Door regelmatig te ontdooien, werkt je vriezer beter en verbruikt hij minder energie.

 

11. Gebruik een stekkerdoos om elektronische apparaten uit te schakelen als ze niet in gebruik zijn. Veel elektronische apparaten verbruiken stroom, zelfs als ze uitstaan. Met een stekkerdoos kun je ze allemaal tegelijk uitschakelen om stroom te besparen.

 

12. Isoleer warmwaterleidingen om warmteverlies te voorkomen. Door je warmwaterleidingen te isoleren, houd je het water langer warm en verlaag je de energiekosten.

 

13. Plaats tochtstrips rond ramen en deuren. Tochtstrips zijn goedkoop en makkelijk te installeren, en ze kunnen je helpen veel energie te besparen door koude lucht buiten en warme lucht binnen te houden.

 

14. Draai radiatoren in ongebruikte kamers lager. Er is geen reden om een kamer te verwarmen die je niet gebruikt.

 

15. Laat warm water niet onnodig stromen tijdens het douchen of handen wassen. Probeer je douchetijd te verkorten en het water uit te zetten terwijl je je handen inzeept. Dit kan een aanzienlijke hoeveelheid energie besparen op jaarbasis.

 

16. Verwijder stof en vuil van koelkast- en vriezerroosters voor een betere werking. Vuil en stof kunnen de efficiëntie van je koelkast en vriezer verminderen. Regelmatige reiniging kan zorgen voor een betere werking en minder energieverbruik.

 

17. Kook met deksels op pannen om energieverspilling te verminderen. Het koken van voedsel met deksels op pannen kan de kooktijd verkorten en minder energie verbruiken. Het is een eenvoudige en effectieve manier om energie in de keuken te besparen.

 

18. Gebruik een magnetron of slowcooker voor efficiënter koken. Deze apparaten verbruiken vaak minder energie dan conventionele ovens en kookplaten. Bovendien kan een slowcooker heerlijke maaltijden bereiden met minder energie.

 

19. Gebruik energiezuinige apparaten met het energielabel A++. De aanschaf van nieuwe, energiezuinige apparaten kan een flinke investering zijn, maar ze zullen zichzelf op de lange termijn terugbetalen door te besparen op energiekosten. Zoek naar apparaten met een energielabel van A++ of hoger voor maximale efficiëntie.

 

20. Installeer een waterbesparende toiletspoeling. Door een waterbesparende spoeling te installeren, kan het waterverbruik bij elke spoeling met meer dan de helft worden verminderd.

 

21. Vermijd het openen van de oven tijdens het koken, dit verlaagt de temperatuur. Elke keer dat je de ovendeur opent, ontsnapt er warmte en moet je oven harder werken om de temperatuur weer op peil te brengen. Houd de deur gesloten om energie te besparen.

 

22. Schakel verlichting uit in kamers waar je niet bent. Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar het is verbazingwekkend hoeveel energie je kunt besparen door gewoon het licht uit te doen in kamers die niet in gebruik zijn.

 

23. Gebruik een waterkoker in plaats van een pan om water te koken. Een waterkoker is een veel efficiëntere manier om water te koken dan een pan op het fornuis. Bovendien kan je met een waterkoker precies de hoeveelheid water koken die je nodig hebt, wat ook helpt om energie te besparen.

 

24. Plaats een tochtborstel onder de deur om tocht te verminderen. Tochtborstels kunnen helpen om koude lucht buiten te houden en warme lucht binnen, waardoor je minder energie hoeft te gebruiken voor verwarming.

 

25. Verwijder stekkers uit het stopcontact als apparaten niet worden gebruikt. Veel apparaten verbruiken nog steeds energie als ze zijn uitgeschakeld maar nog wel in het stopcontact zitten. Door de stekkers te verwijderen wanneer apparaten niet worden gebruikt, kun je dit sluipverbruik verminderen.

 

26. Verlaag de temperatuur van je boiler tot het minimum dat nodig is. Door de temperatuur van je boiler te verlagen, verbruikt het apparaat minder energie en bespaar je op je energiekosten. Een goede starttemperatuur is 60 graden Celsius, maar dit kan verschillen afhankelijk van je specifieke behoeften.

 

27. Isoleer het dak om warmteverlies te beperken. Veel warmte kan verloren gaan door een niet-geïsoleerd dak. Door je dak te isoleren, houd je de warmte beter vast en verlaag je je verwarmingskosten.

 

28. Gebruik een energiemeter om het verbruik van apparaten te controleren. Door een energiemeter te gebruiken, krijg je inzicht in welke apparaten de meeste energie verbruiken. Je kunt vervolgens gericht actie ondernemen om dit verbruik te verminderen.

 

29. Sluit de gordijnen tijdens warme zomerdagen om de hitte buiten te houden. Door je gordijnen of zonwering te sluiten op hete dagen, houd je je huis koeler en verminder je de behoefte aan airconditioning, wat veel energie kan besparen.

 

30. Investeer in zonnepanelen. Hoewel dit een grotere investering kan zijn, kunnen zonnepanelen op lange termijn aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van je energieverbruik en je energierekening. Ze genereren elektriciteit uit zonne-energie, een hernieuwbare en duurzame energiebron.

 

31. Gebruik een waterbesparende douchekop om waterverbruik te verminderen tijdens het douchen. Een waterbesparende douchekop kan je waterverbruik halveren, wat ook je energieverbruik vermindert.

 

32. Voer regelmatig onderhoud uit aan je airconditioner om deze efficiënt te laten werken. Een goed onderhouden airconditioner werkt efficiënter en bespaart daardoor energie.

 

33. Plaats reflecterende folie achter radiatoren om warmte terug de kamer in te kaatsen. Dit helpt de warmte in de kamer te houden en zorgt ervoor dat je radiatoren efficiënter werken.

 

34. Zet je computer, printer en andere kantoorapparatuur uit na gebruik. Door apparaten volledig uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn, verminder je het sluipverbruik.

 

35. Maak gebruik van natuurlijk daglicht en verminder het gebruik van kunstmatige verlichting. Open de gordijnen en gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht. Dit kan helpen om aanzienlijk op je verlichtingskosten te besparen.

Sluipverbruik verminderen

Het verminderen van sluipverbruik, oftewel het stroomverbruik van apparaten die uit staan of in standby-modus zijn, is een efficiënte manier om energie te besparen. Hier zijn enkele manieren om je bewustzijn van sluipverbruik te vergroten en het te verminderen:

  • Schakel je televisie volledig uit in plaats van deze op stand-by te zetten. Hetzelfde geldt voor andere apparaten zoals je computer, spelconsoles en andere multimedia-apparaten.
  • Haal opladers uit het stopcontact wanneer ze niet in gebruik zijn. Zelfs zonder een apparaat aangesloten te hebben, kunnen deze nog steeds energie verbruiken.
  • Zorg ervoor dat kleinere apparaten zoals koffiezetapparaten, magnetrons en broodroosters volledig zijn uitgeschakeld en niet alleen op stand-by staan.
  • Overweeg het gebruik van een stekkerdoos met een schakelaar. Op deze manier kun je meerdere apparaten tegelijkertijd volledig uitschakelen, wat vooral handig is voor apparaten die je samen gebruikt, zoals je tv, geluidssysteem en spelconsole.
  • Kies, waar mogelijk, voor energiezuinige apparaten. Deze hebben vaak een modus voor een lager stroomverbruik wanneer ze in stand-by staan.

Door bewust om te gaan met je energieverbruik en actief sluipverbruik te verminderen, kun je een aanzienlijke hoeveelheid energie – en dus geld – besparen.

Bespaartips per categorie

Besparen op verwarming

Zet de thermostaat een graad lager en trek een extra trui aan. Zo kun je flink besparen op je energieverbruik.

Besparen op warm water

Overweeg om minder heet water te gebruiken door korter te douchen en alleen volle wasmachines en vaatwassers te laten draaien.

Besparen in de keuken

Kleine aanpassingen in de keuken kunnen grote besparingen opleveren. Kook bijvoorbeeld met de deksel op de pan, dit vermindert de kooktijd en bespaart energie.

Besparen met verlichting

Overweeg om te investeren in energiezuinige verlichting, zoals LED-lampen, en doe de lichten uit wanneer je de kamer verlaat. Dit kan een aanzienlijk verschil maken in je energieverbruik.

Besparen met een hoger energielabel?

Het is belangrijk om te begrijpen wat energielabels precies inhouden als je op zoek bent naar manieren om energie te besparen. Maar wat betekenen deze labels eigenlijk? En hoe kunnen ze je helpen om energie en geld te besparen?

Energielabels worden toegekend aan huishoudelijke apparaten en geven de energie-efficiëntie van het apparaat aan. Energielabels variëren van A+++ (het meest energie-efficiënt) tot G (het minst energie-efficiënt). Elk label geeft een indicatie van het jaarlijkse energieverbruik van het apparaat in kilowattuur (kWh). Hier is een kort overzicht:

  • A+++: Dit is momenteel het meest energie-efficiënte label. Apparaten met dit label verbruiken het minste energie en zijn dus het goedkoopst in gebruik.
  • A++: Deze apparaten zijn zeer energie-efficiënt, maar niet zo efficiënt als A+++ apparaten.
  • A+ en A: Ook deze apparaten zijn relatief energie-efficiënt. Ze verbruiken meer energie dan A++ en A+++ apparaten, maar zijn nog steeds een goede keuze als je energie wilt besparen.
  • B t/m G: Dit zijn de minst energie-efficiënte labels. Apparaten met deze labels verbruiken meer energie en kunnen dus duurder zijn in gebruik.

Het kiezen voor een apparaat met een hoger energielabel kan een aanzienlijke besparing opleveren op je energierekening. Bovendien zijn ze beter voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken en dus minder CO2-uitstoot veroorzaken. Bij het kopen van nieuwe apparaten is het dus slim om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar het energielabel.

Overheidssubsidies voor energiebesparende maatregelen

In Nederland stimuleert de overheid het nemen van energiebesparende maatregelen door middel van verschillende subsidies en leningen. Deze financiële steun kan je helpen om de kosten van je investering te verlagen en zo de terugverdientijd van je maatregelen te verkorten. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): Deze subsidie is bedoeld voor huiseigenaren die minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak, gevel, spouwmuur of vloer. Ook het plaatsen van hoogrendementsglas kan onder deze subsidie vallen.
  • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): Met deze subsidie kun je een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp of een pelletkachel. De hoogte van de subsidie hangt af van het type apparaat en de energieprestatie.
  • Energiebespaarlening: De Energiebespaarlening, aangeboden door het Nationaal Energiebespaarfonds, stelt je in staat om tegen een lage rente te investeren in energiebesparende maatregelen. Je kunt deze lening bijvoorbeeld gebruiken voor de installatie van een warmtepomp, het plaatsen van zonnepanelen, of het uitvoeren van isolatie.

Vergeet niet dat de voorwaarden en beschikbaarheid van deze subsidies en leningen kunnen veranderen. Het is daarom altijd verstandig om de meest recente informatie op te zoeken op de website van de Rijksoverheid of bijvoorbeeld van jouw gemeente.

Lees meer over...

Meer energie besparen?

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie.