Hoeveel stroom verbruikt een boiler?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Een boiler is een veelvoorkomend apparaat in huishoudens, maar hoeveel stroom verbruikt het eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel bespreken we hoeveel kWh een boiler verbruikt, welke factoren het energieverbruik beïnvloeden, het energielabel van een boiler en hoe je het energieverbruik van een boiler kunt verminderen. We vergelijken ook het stroomverbruik van een boiler met dat van andere apparaten en beantwoorden enkele veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een boiler.

Hoeveel kWh verbruikt een boiler?

Een boiler verbruikt tussen de 2000 en 2500 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte van de boiler en het gebruik ervan. Een gemiddeld huishouden van vier personen heeft meestal een boiler van 150 liter en verbruikt ongeveer 2200 kWh per jaar. Als je een grotere boiler hebt of als je veel warm water gebruikt, kan het verbruik hoger zijn.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een boiler beïnvloeden, waaronder de grootte van de boiler, de isolatie van de leidingen, de temperatuur van het water en het gebruik van de boiler. Een grote boiler verbruikt meer energie dan een kleine boiler omdat er meer water moet worden opgewarmd. Goed geïsoleerde leidingen zorgen ervoor dat het warme water minder snel afkoelt, waardoor de boiler minder vaak opnieuw opwarmt. Het instellen van een lagere temperatuur op de boiler kan ook energie besparen, omdat het minder energie kost om het water op te warmen tot een lagere temperatuur. Tot slot kan het gebruik van de boiler ook het energieverbruik beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld korter doucht, zal de boiler minder warm water hoeven te produceren, wat kan leiden tot minder energieverbruik.

Het energielabel van een boiler

Boilers hebben een energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig ze zijn. Het energielabel loopt van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Een boiler met een A-label verbruikt ongeveer 30% minder energie dan een boiler met een G-label. Als je een nieuwe boiler koopt, is het dus verstandig om te kijken naar het energielabel en te kiezen voor een energiezuinige boiler.

Energieverbruik van een boiler verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een boiler te verminderen. Een van de eenvoudigste manieren is het verlagen van de temperatuur van de boiler. Door de temperatuur te verlagen van 60 naar 50 graden Celsius, kan het energieverbruik met ongeveer 10% worden verminderd. Ook kun je ervoor zorgen dat de leidingen goed zijn geïsoleerd, zodat het warme water minder snel afkoelt. Tot slot kun je ook het gebruik van warm water verminderen door bijvoorbeeld korter te douchen of de vaatwasser minder vaak te laten draaien.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een boiler?

Een boiler verbruikt gemiddeld tussen de 2000 en 2500 kWh per jaar. Een gemiddeld huishouden heeft meestal een boiler van 150 liter en verbruikt ongeveer 2200 kWh per jaar.

Berekening:
Jaarlijks verbruik van 2200 kWh/opbrengst 1 zonnepaneel 352* kWh = 6,25
* In Nederland wekt een zonnepaneel van 400 kWh gemiddeld jaarlijks 352 kWh stroom op. Dit komt omdat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.

Wanneer je je boiler op je eigen zonnestroom wilt gebruiken heb je hier 7 zonnepanelen nodig. Afhankelijk van of je je boiler meer of minder gebruikt, zal deze berekening uiteraard afwijken en het aantal zonnepanelen veranderen.

Ontdek dynamische energietarieven

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een boiler

  • Hoeveel stroom verbruikt een boiler?

    Het stroomverbruik van een boiler hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de boiler en de grootte van het waterreservoir. Over het algemeen verbruikt een gemiddelde boiler van 80 liter tussen de 2000 en 2500 kWh per jaar.

  • Kan ik het stroomverbruik van mijn boiler verminderen?

    Ja, er zijn verschillende manieren om het stroomverbruik van een boiler te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld de temperatuur van de boiler verlagen of ervoor zorgen dat de leidingen goed zijn geïsoleerd. Ook kun je ervoor zorgen dat je niet onnodig warm water gebruikt.

  • Wat zijn de gevolgen van een hoog stroomverbruik van een boiler?

    Een hoog stroomverbruik van een boiler kan leiden tot hoge energiekosten en kan daarnaast ook een negatieve invloed hebben op het milieu. Het is daarom belangrijk om bewust om te gaan met het gebruik van warm water en te kijken naar manieren om het stroomverbruik te verminderen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.