Hoeveel stroom verbruikt een vaatwasser?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Als je een vaatwasser in huis hebt, vraag je je misschien af hoeveel stroom dit apparaat verbruikt. Het is goed om te weten dat een vaatwasser behoorlijk wat energie kan verbruiken, afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel geven antwoord op de vraag: Hoeveel stroom verbruikt een vaatwasser? He behandelen op deze pagina onder andere het energieverbruik van een vaatwasser, factoren die hierop van invloed zijn en hoe je het energieverbruik kunt verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een vaatwasser?

Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen de 0,5 en 2 kWh per wasbeurt. Het exacte energieverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals het type vaatwasser, de grootte van de vaatwasser en het energielabel. Daarnaast spelen ook het programma dat je kiest en de belading van de vaatwasser een rol in het energieverbruik. Over het algemeen geldt: hoe voller de vaatwasser, hoe efficiënter het energieverbruik.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Zoals hierboven genoemd zijn er verschillende factoren die invloed hebben op het energieverbruik van een vaatwasser. Een belangrijke factor is het energielabel. Kies bij voorkeur een vaatwasser met energielabel A+++ voor het meest energiezuinige apparaat. Daarnaast spelen het programma, de belading en de temperatuur een rol. Een kort programma verbruikt bijvoorbeeld minder energie dan een lang programma. Daarnaast kan het verlagen van de temperatuur van het water bijdragen aan een lager energieverbruik.

Het energielabel van een vaatwasser

Het energielabel van een vaatwasser geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. Vaatwassers kunnen een energielabel krijgen van A+++ tot en met D. Een vaatwasser met energielabel A+++ is het meest energiezuinig en verbruikt het minste stroom. Vaatwassers met een energielabel A++ en A+ zijn ook nog relatief energiezuinig, maar verbruiken meer energie dan een vaatwasser met energielabel A+++.

Energieverbruik van een vaatwasser verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een vaatwasser te verminderen. Kies bijvoorbeeld voor een korter programma als dat mogelijk is. Een kort programma verbruikt minder energie dan een lang programma. Daarnaast kun je de vaatwasser vullen tot de maximale capaciteit. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van energie. Verder kun je ervoor kiezen om de vaat niet voor te spoelen voordat je deze in de vaatwasser zet. Hierdoor wordt er minder water en energie gebruikt.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een vaatwasser in vergelijking met andere apparaten?

Een vaatwasser verbruikt meer energie dan veel andere huishoudelijke apparaten. Zo verbruikt een vaatwasser gemiddeld tussen 0,5 en 2 kWh per wasbeurt, terwijl een wasmachine gemiddeld tussen de 0,5 en 1,5 kWh per wasbeurt verbruikt. Een koelkast verbruikt gemiddeld zo’n 0,2 tot 0,5 kWh per dag, terwijl een oven tussen de 0,5 en 1,5 kWh per uur kan verbruiken. Het is dus belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik van huishoudelijke apparaten en hier bewust mee om te gaan.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een vaatwasser

 • Is een vaatwasser met energielabel A+++ altijd de beste keuze?

  Een vaatwasser met energielabel A+++ is over het algemeen de meest energiezuinige keuze. Het kan echter zijn dat een vaatwasser met een lager energielabel toch efficiënter is in bepaalde situaties, bijvoorbeeld als je de vaatwasser maar sporadisch gebruikt. Het is daarom altijd verstandig om goed te kijken naar het energieverbruik en de specifieke eigenschappen van de vaatwasser voordat je een aankoop doet.

 • Verbruikt een vaatwasser meer energie bij een hogere temperatuur?

  Ja, over het algemeen verbruikt een vaatwasser meer energie bij hogere temperaturen. Het is daarom aan te raden om de temperatuur van het water niet hoger te zetten dan nodig is. Bij de meeste vaatwassers is een temperatuur van 50-60 graden voldoende om de vaat goed schoon te krijgen.

 • Kan ik geld besparen door een oudere vaatwasser te vervangen door een energiezuinig model?

  Ja, het vervangen van een oudere vaatwasser door een energiezuinig model kan op de lange termijn geld besparen op energiekosten. Nieuwere modellen zijn vaak veel efficiënter en verbruiken minder energie dan oudere modellen.

 • Hoeveel energie bespaar ik door een korter programma te gebruiken?

  Door een korter programma te gebruiken kun je flink besparen op het energieverbruik van een vaatwasser. Een kort programma verbruikt namelijk minder energie dan een langer programma. Dit kan oplopen tot een besparing van enkele tientallen procenten op het energieverbruik.

 • Is het beter om de vaatwasser met de hand af te wassen in plaats van een vaatwasser te gebruiken?

  Over het algemeen is een vaatwasser energiezuiniger dan het afwassen van de vaat met de hand. Dit geldt met name als je de vaatwasser efficiënt gebruikt door deze vol te laden en een kort programma te gebruiken. Bij het afwassen van de vaat met de hand wordt namelijk veel water en energie gebruikt.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.