Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Aid Henic

Aid Henic

Laatst bewerkt:

airco in de slaapkamer

Als het op airconditioning aankomt, is de grootste zorg van de meeste mensen waarschijnlijk hoeveel stroom het apparaat verbruikt en hoe dit hun energierekening beïnvloedt. Het is geen geheim dat airco’s in staat zijn om de temperatuur in een ruimte snel te verlagen, maar hoeveel energie wordt daarmee verbruikt en hoeveel kost dit?

Een airco verbruikt tussen de 0,75 kWh en 1,65 kWh. In dit artikel gaan we dieper in op het energieverbruik van een airco, wat factoren het verbruik kunnen beïnvloeden en hoe je het verbruik kunt verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een airco?

Het verbruik van een airco hangt af wat voor soort airco je hebt. Je hebt drie soorten airco’s. Singel split airco’s, mobiele airco’s, en multi split airco’s. Daarnaast spelen factoren, zoals de grootte van de ruimte, de efficiëntie van de airco en hoe vaak het apparaat wordt gebruikt, ook mee. Als je een airco gedurende de drie zomerse maanden dagelijks 6 uur aan zou hebben staan, kom je op het volgende jaarverbruik en kosten.

We gebruiken de tarieven van het jaar 2023. Met de gemiddelde energieprijs van een vast of variabel contract, van € 0,40 per kWh en met de gemiddelde Zonneplan energieprijs van € 0,29 per kWh.

Type airco Verbruik Verbruik op jaarbasis Kosten met vast contract Kosten met Zonneplan Energie
Single split airco 0,75 kWh 414 kWh € 165,60 € 120,06
Mobiele airco 1 kWh 552 kWh € 220,8 € 160,08
Multi split airco 1,65 kWh 910,08 kWh € 364,32 € 264,13

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een airco kan variëren afhankelijk van verschillende factoren:

Grootte van de ruimte

Een van de belangrijkste factoren die het energieverbruik van een airco beïnvloeden, is de grootte van de ruimte waarin het apparaat wordt gebruikt. Als je een airco gebruikt in een grote kamer, moet de airco harder werken om de temperatuur te verlagen, wat resulteert in meer energieverbruik.

Efficiëntie van de airco

De efficiëntie van de airco heeft ook invloed op het energieverbruik. Een efficiënte airco kan de gewenste temperatuur bereiken met minder energie dan een minder efficiënte airco.

Temperatuurinstelling

De temperatuurinstelling van de airco is ook van invloed op het energieverbruik. Hoe lager de temperatuur die je instelt, hoe harder de airco moet werken om die temperatuur te bereiken, wat resulteert in meer energieverbruik.

Gebruikstijd

Hoe langer je de airco gebruikt, hoe meer energie het apparaat zal verbruiken. Als je de airco de hele dag aan laat staan, zal het energieverbruik hoger zijn dan wanneer je het apparaat slechts een paar uur per dag gebruikt.

Energieverbruik van een airco verminderen

Als je het energieverbruik van je airco wilt verminderen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

Kies een efficiënte airco

Als je een nieuwe airco gaat kopen, kies dan een efficiënt model met een hoog energielabel. Deze airco’s verbruiken minder energie en zijn dus goedkoper om te gebruiken.

Plaats de airco op de juiste plek

De plaatsing van de airco kan ook van invloed zijn op het energieverbruik. Plaats de airco op een plek waar het niet direct in de zon staat en waar er voldoende ruimte is voor de luchtstroom.

Houd de filters schoon

Een airco met vieze filters moet harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken, wat resulteert in meer energieverbruik. Maak de filters regelmatig schoon om het energieverbruik te verminderen.

Gebruik een ventilator

Een ventilator kan helpen om de luchtstroom in de kamer te verbeteren, waardoor de airco minder hard hoeft te werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit kan resulteren in een lager energieverbruik.

Gebruik de airco op de juiste manier

Gebruik de airco alleen wanneer dat nodig is en stel de temperatuur niet te laag in. Zet de airco uit wanneer je de kamer verlaat en sluit de deuren en ramen om de kamer koel te houden.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een airco in vergelijking met andere apparaten?

Het energieverbruik van een airco is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de kamer en de efficiëntie van de airco. Over het algemeen verbruikt een standaard airconditioner met een capaciteit van 2,5 kW ongeveer 1 kWh energie per uur. Ter vergelijking: een koelkast verbruikt gemiddeld 0,15 kWh per uur en een televisie verbruikt gemiddeld 0,1 kWh per uur.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een airco?

Een airco verbruikt ongeveer 1 kWh per uur. Dit betekent dat als je de airco 6 uur per dag gebruikt, deze maandelijks 180 kWh verbruikt. Stel je gebruikt de airco alleen gedurende de zomermaanden juni, juli en augustus. Dan verbruikt je airco jaarlijks 552 kWh.

Berekening:
Jaarlijks verbruik van 552 kWh/opbrengst 1 zonnepaneel 378* kWh = 1,45 = 2 zonnepanelen.
* In Nederland wekt een zonnepaneel van 440 kWh gemiddeld jaarlijks 378 kWh stroom op. Dit komt doordat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.

Wanneer je je airco op je eigen zonnestroom wilt gebruiken heb je hiervoor ongeveer 2 zonnepanelen nodig. Afhankelijk van of je je airco meer of minder gebruikt, zal deze berekening uiteraard afwijken en het aantal zonnepanelen veranderen.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een airco

 • Moet ik mijn airco uitschakelen om energie te besparen?

  Hoewel het uitschakelen van uw airco de meest voor de hand liggende manier is om energie te besparen, kan dit soms meer energie kosten. Als u de airconditioner voor korte tijd uitschakelt en dan weer inschakelt, moet de airco veel harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken dan wanneer deze continu zou draaien. Het kan daarom soms energiezuiniger zijn om de airconditioner aan te laten staan, maar de temperatuur een paar graden te verhogen als u niet thuis bent.

 • Kan ik het energieverbruik van mijn airco verminderen door de filters schoon te maken?

  Ja, dat kan zeker helpen! Als de filters van uw airco verstopt raken, kan dit de luchtstroom beperken en ervoor zorgen dat de airconditioner harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Door de filters regelmatig schoon te maken of te vervangen, kan de luchtstroom verbeteren en kan het energieverbruik van uw airco verminderen.

 • Hoe kan ik er zeker van zijn dat mijn airco energiezuinig is?

  De beste manier om er zeker van te zijn dat uw airco energiezuinig is, is door te kijken naar het energielabel. Een airconditioner met een A+++ label is het meest energiezuinig, terwijl een airco met een G-label het minst energiezuinig is. U kunt ook kijken naar het SEER- en SCOP-cijfer van de airco, die aangeven hoeveel koeling of verwarming de airco kan leveren per verbruikte kilowattuur. Hoe hoger deze cijfers, hoe energiezuiniger de airco is.

 • Houden zonnepanelen warmte tegen?

  Toegegeven: deze vraag past niet echt bij de vraag wat een airco aan stroom verbruikt. Maar een gelijkenis die we wel kunnen trekken is dat zonnepanelen voor een koelere woning zorgen, doordat zonnepanelen warmte tegenhouden.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.