Hoeveel stroom verbruikt een cv-ketel?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Een cv-ketel is een essentieel apparaat voor de meeste huishoudens, maar het is belangrijk om te weten hoeveel stroom het verbruikt. In dit artikel gaan we dieper in op hoeveel kWh een cv-ketel verbruikt, de factoren die het energieverbruik beïnvloeden, het energielabel van een cv-ketel, hoe je het energieverbruik van een cv-ketel kunt verminderen (en dus energie kunt besparen!), en hoeveel stroom een cv-ketel verbruikt in vergelijking met andere apparaten.

Hoeveel kWh verbruikt een cv-ketel?

Een cv-ketel verbruikt gemiddeld tussen de 400 tot 1200 kWh per jaar, afhankelijk van het type en de grootte van de cv-ketel. Dit is inclusief het stroomverbruik voor de pomp en de ontsteking. De exacte hoeveelheid stroom die jouw cv-ketel verbruikt, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw woning, de gewenste temperatuur en het gebruik van warm water.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een cv-ketel beïnvloeden, zoals:

 • De grootte van de cv-ketel: Een grotere cv-ketel verbruikt meer stroom dan een kleinere cv-ketel.
 • De leeftijd van de cv-ketel: Oudere cv-ketels zijn vaak minder efficiënt en verbruiken meer stroom dan nieuwe cv-ketels.
 • Het type woning: Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder stroom dan een slecht geïsoleerde woning.
 • Het gebruik van warm water: Als je veel warm water gebruikt, verbruikt jouw cv-ketel meer stroom.
 • De gewenste temperatuur: Als je de temperatuur in uw woning hoog wilt houden, verbruikt jouw cv-ketel meer stroom.

Het energielabel van een cv-ketel

Een cv-ketel heeft een energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig het apparaat is. Het energielabel varieert van A+++ (zeer energiezuinig) tot G (niet energiezuinig). Als je een nieuwe cv-ketel gaat kopen, is het verstandig om te kiezen voor een cv-ketel met een hoog energielabel. Dit kan je op de lange termijn veel geld besparen op jouw energierekening.

Energieverbruik van een cv-ketel verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van jouw cv-ketel te verminderen, zoals:

 • Zorg voor goede isolatie van jouw woning om warmteverlies te voorkomen.
 • Stel de thermostaat in op de juiste temperatuur om oververhitting te voorkomen.
 • Laat jouw cv-ketel regelmatig onderhouden om ervoor te zorgen dat het apparaat efficiënt werkt.
 • Kies voor een cv-ketel met een hoog energielabel.
 • Overweeg het installeren van een slimme thermostaat.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een cv-ketel in vergelijking met andere apparaten?

Een cv-ketel verbruikt over het algemeen weinig stroom in vergelijking met andere apparaten. Het gemiddelde stroomverbruik van een cv-ketel ligt tussen de 400 en 1200 kWh per jaar, afhankelijk van het type en de grootte van de ketel. Dit is aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld een koelkast of een wasmachine. Het stroomverbruik van een cv-ketel is over het algemeen ook veel constanter dan bij andere apparaten, omdat de ketel meestal continu aan staat om het huis te verwarmen en het water op te warmen. Al met al is het stroomverbruik van een cv-ketel dus relatief laag en goed te overzien.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een cv-ketel?

Het verbruik van een cv-ketel ligt tussen de 400 en 1200 kWh per jaar, afhankelijk van het type en de grootte van de ketel. Voor deze berekening nemen we het gemiddelde verbruik van 800 kWh per jaar.

Berekening:
Jaarlijks verbruik van 800 kWh/opbrengst 1 zonnepaneel 352* kWh = 2,27
* In Nederland wekt een zonnepaneel van 400 kWh gemiddeld jaarlijks 352 kWh stroom op. Dit komt omdat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.

Wanneer je je cv-ketel op je eigen zonnestroom wilt gebruiken heb je hiervoor 3 zonnepanelen nodig. Afhankelijk van of je je cv-ketel meer of minder gebruikt, zal deze berekening uiteraard afwijken en het aantal zonnepanelen veranderen. Lees meer over je cv-ketel op zonnepanelen; is het een haalbare match?

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een cv-ketel

 • Hoeveel stroom verbruikt een gemiddelde cv-ketel?

  Het gemiddelde stroomverbruik van een cv-ketel ligt tussen de 50 en 150 watt per uur, afhankelijk van het type en de grootte van de ketel.

 • Verbruikt een cv-ketel meer stroom bij het verwarmen van het water?

  Ja, bij het verwarmen van het water verbruikt een cv-ketel meer stroom dan wanneer het alleen het huis verwarmt. Dit komt omdat het opwarmen van water meer energie vereist dan het opwarmen van lucht.

 • Verbruikt een oudere cv-ketel meer stroom dan een nieuwe?

  Over het algemeen verbruiken oudere cv-ketels meer stroom dan nieuwe, energiezuinigere modellen. Nieuwe ketels zijn ontworpen om energie-efficiënter te zijn en hebben vaak een betere isolatie en regelsystemen die het stroomverbruik verminderen.

 • Kan ik het stroomverbruik van mijn cv-ketel verminderen?

  Ja, er zijn verschillende manieren om het stroomverbruik van een cv-ketel te verminderen, zoals het installeren van een thermostaat met tijdschema, het regelmatig onderhouden van de ketel en het verbeteren van de isolatie in huis.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.