20 tips om stroom te besparen

Ben je op zoek naar eenvoudige en kosteloze manieren om je energierekening te verlagen én bij te dragen aan een beter milieu? Het is makkelijker dan je denkt! Met deze 20 tips om stroom te besparen kun je zelfs zonder kosten te maken flink besparen op je energierekening.

20 tips om stroom te besparen

Kosteloos besparen

  1. Maak slim gebruik van je lampen

Lampen zijn bedoeld om te verlichten wanneer het donker is. Toch worden ze overdag onnodig aangezet. Door ze uit te schakelen in kamers waar je niet bent, of uit te zetten als je het huis verlaat, bespaar je op je energierekening.

 

  1. Schakel over op LED-lampen

LED-lampen gaan langer mee dan halogeen- en gloeilampen en verbruiken tot 90% minder energie. Hoewel de aanschafprijs hoger is, wordt dit gecompenseerd door de langere levensduur en de besparing op energie.

 

  1. Let op sluipverbruik

Sommige apparaten in huis verbruiken stroom terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Dit noemen we sluipverbruik. Dankzij nieuwe EU-regelgeving hebben nieuwe apparaten bijna geen sluipverbruik meer, maar oude apparaten nog wel. Sluipverbruik kun je voorkomen door apparaten compleet uit te schakelen of stekkers uit het stopcontact te halen. Of gebruik stekkerdozen met een schakelaar om meerdere apparaten tegelijk uit te schakelen.

 

  1. Droog je kleding buiten in plaats van in de droger

De wasdroger is een van de grootste energieverbruikers in huis. Je kunt je was ook aan een wasrek drogen. Dit kost misschien wat meer moeite, maar bespaart veel energie. Als je toch de droger wilt gebruiken, droog dan meerdere wasjes achter elkaar. De droger is dan al warm, waardoor je minder energie verbruikt.

 

  1. Zet je vaatwasser aan op eco-stand

De meeste moderne vaatwassers hebben een eco-stand. De eco-stand verbruikt minder energie en water (tot wel 30% minder). Door op lagere temperaturen te wassen bespaar je ook energie.

 

  1. Zet je vaatwasser pas aan als deze vol is

Elke wasbeurt verbruikt een hoeveelheid water en energie, ongeacht de hoeveelheid vaat. Door te wachten met het aanzetten van je vaatwasser tot deze vol is, gebruik je hem over het jaar genomen minder vaak, wat veel energie bespaart.

 

  1. Maak je vriezer schoon voor een vakantie

Een vriezer kan tot 10% meer elektriciteit verbruiken als er ijsvorming optreedt. Dit gebeurt wanneer warme lucht de vriezer binnenkomt. Zorg er daarom voor dat de vriezer goed gesloten blijft en vermijd deze te lang open te laten.

 

  1. Verwarm je huis met de warmte van het koken

Een eenvoudige tip voor als je de oven gebruikt: laat de oven na gebruik openstaan om je huis te verwarmen.

 

Energie besparen oven

 

  1. Verwijder stof en vuil van je koelkast- en vriezers

Verwijder regelmatig stof en vuil van de roosters van je koelkast en vriezer om de efficiëntie te verhogen. Door regelmatige schoonmaak kunnen deze apparaten beter werken en minder energie verbruiken.

Stroom besparen met aanpassingen in huis

  1. Gebruik een slimme thermostaat voor elektrische verwarming en koeling

Door slim gebruik te maken van je elektrische verwarming en koelsystemen bespaar je op je stroomverbruik. Een slimme thermostaat maakt het mogelijk om je verwarming lager te zetten als je niet thuis bent of ‘s nachts. Gebruik je gas om je huis te verwarmen en ben je op zoek naar manieren om op je gasverbruik te besparen? In dit artikel delen we de 20 beste tips om te besparen op gas. 

 

  1. Vervang alle gloeilampen voor LED-lampen

Je denkt misschien: is het niet zonde om mijn gloeilampen weg te gooien als ze nog werken? Nou… gloeilampen verbruiken zoveel stroom dat het beter is om ze direct te vervangen. Gooi gloeilampen weg in de grijze container.

 

  1. Installeer bewegingssensoren voor lichten

Lichtschakelaars met bewegingssensoren zijn ideaal voor ruimtes die je niet constant gebruikt, zoals de garage, kelder of het washok. Deze sensoren zorgen ervoor dat lichten alleen maar aan gaan als er beweging wordt gedetecteerd. Hierdoor wordt onnodig energieverbruik voorkomen.

 

  1. Vervang oude apparaten

Oude huishoudelijke apparaten verbruiken meer stroom dan nieuwe. Vervang oude apparaten door nieuwe met een hoger energielabel, zoals koelkasten, vriezers, drogers of wasmachines, maar ook keukenapparatuur zoals magnetrons en kookplaten. Een apparaat met een hogere aanschafprijs kan op lange termijn voordeliger zijn door lagere stroomkosten.

 

  1. Schaf een slimme stekkerdoos aan

Slimme stekkerdozen bieden de mogelijkheid om je elektronische apparatuur vanaf een afstand te bedienen. Ze zijn niet alleen handig voor het aan- en uitzetten van je apparaten, maar bieden ook inzicht in het energieverbruik. Door dit verbruik te monitoren, krijg je een duidelijk beeld van je verbruikspatroon en kun je ingrijpen bij momenten met een hoog verbruik.

 

  1. Beperk het gebruik van airconditioning

Hoewel airconditioning ideaal is om je huis tijdens warme dagen koel te houden, is het een grootverbruiker van energie. We hebben enkele tips om je huis ook zonder airconditioning koel te houden:

  • Isolatie en energie besparen gaan hand in hand. Een goed geïsoleerd huis verliest minder warmte en laat minder warmte binnen, waardoor de behoefte aan airconditioning afneemt.
  • Installeer zonwerende bekleding, zoals gordijnen, jaloezieën of raamfolies, om warmte en zonlicht tegen te houden.
  • Gebruik natuurlijke ventilatie tijdens de koelere momenten van de dag door alle ramen en deuren open te zetten. Vaak is dit in de ochtend of in de avond.
  • Ventilatoren verbruiken minder energie dan airconditioningsystemen.

 

  1. Handige tips voor het gebruik van je koelkast

Koelkasten zijn grote energieslurpers. Het verbruik van een koelkast hangt af van de leeftijd, grootte en het gebruik. Over het algemeen geldt: hoe ouder de koelkast, hoe meer stroom hij verbruikt. Investeer in een nieuwe koelkast in plaats van een oude koelkast te blijven gebruiken tot deze kapot gaat.

40% van de huishoudens in Nederland heeft 2 koelkasten. Als dit in jouw geval zo is, overweeg dan om er één van te maken. Of de tweede alleen aan te zetten wanneer noodzakelijk, bijvoorbeeld tijdens feestjes.

Nog meer stroom besparen

  1. Maak gebruik van zonne-energie

Zonnepanelen dekken een groot gedeelte van de elektriciteitsbehoefte. Gemiddeld bespaar je €1.143 per jaar met zonnepanelen op je dak. Ben je benieuwd hoeveel stroom jij kunt besparen met zonnepanelen? Vraag vrijblijvend een offerte aan en een van onze adviseurs maakt een persoonlijk plan voor je dak.

 

  1. Geld toe krijgen op je energierekening met een thuisbatterij

Een thuisbatterij stabiliseert het stroomnet en daar kun je geld mee verdienen. Met een thuisbatterij van 20 kWH verdien je tot wel €1600 per jaar. Hoewel het een investering is, verdien je de batterij binnen 5 jaar al terug. Bovendien gebruik je zelf de allergoedkoopste stroom uit de batterij, én vermindert de CO2-uitstoot van fossiele centrales. De thuisbatterij van Zonneplan doet dit volautomatisch met Zonneplan Powerplay. Makkelijker wordt energie besparen niet.

 

  1. Besparen met een dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract geeft je toegang tot stroom tegen inkoopprijzen. Door slim gebruik te maken van momenten met goedkopere stroom, zoals voor het aanzetten van de vaatwasser, wasmachine of het opladen van een elektrische auto, krijg je meer controle over je energierekening.

 

  1. Slim laden met een slimme laadpaal

Als je een elektrische auto bezit is een slimme laadpaal met een dynamisch energiecontract misschien wel dé oplossing om flink te besparen. Door slim in te spelen op goedkope, groene momenten profiteer je van voordelige uurprijzen op momenten met veel wind- en zonnestroom.

Meer energie besparen?

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie.