Zo verminder je sluipverbruik

Een van de verborgen oorzaken van jouw hoge energierekening kan sluipverbruik zijn. Apparaten verbruiken dan nog steeds energie terwijl ze uitgeschakeld zijn of in stand-by modus staan. Hier merk je helemaal niks van, behalve aan het eind van de maand op je energierekening.

Denk je dat sluipverbruik een grote kostenpost op jouw energierekening vormt? In dit artikel duiken we in het onderwerp sluipverbruik en leggen we uit hoe je het opspoort en energie kunt besparen.

 

besparen met de Zonneplan App

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik treedt op wanneer apparaten energie verbruiken terwijl ze uitgeschakeld zijn of in stand-by modus staan. Sluipverbruik kan verantwoordelijk zijn voor maar liefst 10% (!) van de totale energieconsumptie. Sluipverbruik komt voor bij apparaten zoals televisies, computers of je elektrische boiler. Vooral oude apparaten dragen sterk bij aan sluipverbruik.

Dankzij EU-regelgeving hebben de nieuwste apparaten gelukkig nauwelijks last van sluipverbruik. Dit brengt ons bij de eerste tip: vervang oudere apparaten door nieuwere modellen. Dit leidt op lange termijn tot flinke besparingen op je energierekening.

Tips om sluipverbruik te verminderen

Het aanpakken van sluipverbruik is een van de vele manieren om energie te besparen. Zodra je weet welke apparaten het meeste sluipverbruik veroorzaken, kun je hier gericht actie op ondernemen.

Tips voor het verminderen van sluipverbruik van elektriciteit

  • Trek de stekker uit je apparaten
  • Zet je apparaten uit in plaats van in stand-by modus.
  • Gebruik een bespaarstekker. Een bespaarstekker plaats je tussen het stopcontact en het apparaat. Een bespaarstekker schakelt de stand-by-modus compleet uit.
  • Gebruik een energiemeter om het stroomverbruik van je apparaten te meten. Als je constateert dat een apparaat opvallend veel elektriciteit verbruikt, schakel deze dan uit wanneer het niet in gebruik is, of vervang het door een energiezuiniger apparaat. Een energiemeter is in de meeste elektronicawinkels wel te vinden.
  • Het is niet altijd praktisch om elk apparaat afzonderlijk uit te schakelen. Een stekkerdoos met een schakelaar kan hierbij helpen. Met één druk op de knop schakel je alle aangesloten apparaten volledig uit.

Nog meer stroom besparen? Met deze 20 tips lukt dat gegarandeerd.

Tips voor onnodig gasverbruik

Bij gas treedt in feite geen sluipverbruik op. Wel kan je gasrekening onverwacht hoog zijn. Omdat je gasrekening vaak het duurst is, is het slim om op de volgende dingen te letten:

  • De comfortstand van je cv-ketel: Wanneer je cv-ketel op de comfortstand staat, wordt er altijd een beetje water warm gehouden. Je ketel verbruikt zo de hele dag door gas. De eco-stand is een betere optie. Dan verwarmt de cv-ketel alleen als je warm water nodig hebt. Duurt iets langer voordat je warm water hebt, maar je bespaart er wel mee.
  • Isolatie: Een goed geïsoleerd huis verliest automatisch minder warmte, waardoor je minder onnodig hoeft te stoken.

In de winter is het normaal dat je meer gas verbruikt. Zelfs als je niet thuis bent is het raadzaam om je woning op ten minste 15 graden te houden. Hoewel dit misschien als overbodig gasverbruik lijkt, is het cruciaal om schimmelvorming en vochtproblemen te voorkomen. Meer tips om gas te besparen lees je in dit artikel.

Gemiddeld sluipverbruik

Volgens Milieu Centraal bedraagt het gemiddelde sluipverbruik van een huishouden ongeveer 450 kWh per jaar, wat neerkomt op circa € 100. Door je bewust te zijn van sluipverbruik en gericht maatregelen te nemen, kun je een flinke besparing realiseren, maar ook bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. Win-win situatie.

Lees meer over...

Meer energie besparen?

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie.