20 tips om gas te besparen

Er zijn verschillende manieren waarop je gemakkelijk bespaart op energie. Vaak is gas een hoge kostenpost op je energierekening. Je hoeft heus niet je huis te verbouwen om gas te besparen. Besparen op je gasrekening is al mogelijk met enkele kleine aanpassingen in huis.

Naast besparen op gas zijn er allerlei andere manieren om te besparen op je energierekening. Ben je benieuwd hoe je bespaart op je gasrekening? Wij hebben 20 tips om gas te besparen voor je op een rijtje gezet. Wil jij naast besparen op je gasrekening nog meer besparen? Lees dan hier 20 tips om stroom te besparen.

20 tips om gas te besparen

Kosteloos besparen

Kosteloos besparen op je gasrekening: wie wil dat nou niet. Zonder geld uit te geven toch besparen, dat is dubbel winst. Hier vind je de beste tips om direct te besparen op je gasrekening.

 

  1. Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden en trek warme kleding aan

Probeer je huis niet meer te verwarmen dan nodig. Het verschil tussen 19 en 20 graden is gevoelsmatig niet zo groot, maar toch verbruik je hierdoor een stuk minder gas. Het helpt ook om warme kleding te dragen in huis. Doe bijvoorbeeld een warme trui en sloffen aan.

Extra tip: als je het koud begint te krijgen, ga dan even bewegen zodat je zelf weer opwarmt.

 

  1. Verwarm alleen de ruimte waar je bent en doe de deuren dicht

Het is overbodig om kamers te verwarmen waar je zelf niet bent. Verwarm dus alleen de kamers waar je wel bent. Daarbij helpt het ook om de deuren tussen verschillende ruimtes dicht doet. Het is vooral van groot belang de deur naar de gang dicht te doen. Warme lucht trekt gemakkelijk naar boven. Dit zorgt ervoor dat de verwarming nog meer moet verwarmen en dat kost extra gas.

 

  1. Gebruik de eco-stand van je cv-ketel voor verwarmd water

Een cv-ketel heeft verschillende standen. Vaak staat verwarmd water ingesteld op de comfortstand. In deze stand zorgt de ketel ervoor dat er altijd warm water stand-by staat. Je hebt dan snel warm water als je de kraan opendraait, maar dit kost wel extra energie. Een ketel heeft in veel gevallen ook een eco-stand. Door je ketel in te stellen op deze eco-stand wordt het water pas verwarmd als je de kraan opendraait. Het duurt dan dus even voordat er warm water uit de kraan komt stromen, maar je bespaart hier ongeveer 15 m3 gas per jaar mee.

In de handleiding van de ketel is te vinden hoe je je ketel in een andere stand zet. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan even aan een monteur die je cv-ketel een onderhoudsbeurt komt geven.

 

  1. Zet je thermostaat laag als je niet thuis bent

Waarom zou je je huis verwarmen als er toch niemand thuis is? Door de thermostaat laag te laten staan, staat de verwarming niet constant aan. Laat jij je thermostaat overdag laag staan dan verbruik je minder gas.

 

  1. Douche niet langer dan 5 minuten

De douche en het bad zijn twee grootverbruikers op het gebied van warmwaterverbruik. Zo bespaar je veel gas als je korter gaat douchen. Gemiddeld staat een Nederlander 7,4 minuten per dag onder de douche. Verlaag je dit naar 5 minuten, dan bespaar je op je gasrekening. Heb je moeite om 5 minuten te douchen? Zet dan een douchetimer.

 

  1. Douche jezelf met koud water of was jezelf bij de wastafel

Douchen met warm water kost vanzelfsprekend meer gas dan douchen met koud water. Koud douchen is in het begin wennen. Toch zijn er veel mensen die koud douchen lekker vinden. Een dagelijkse koude douche is ook nog eens goed voor je ;). Vind je het lastig om koud te douchen? Begin dan in kleine stapjes door steeds minder warm te douchen. Op deze manier bespaar je ook al geld.

Het is voor je hygiëne en gezondheid niet nodig om jezelf elke dag te douchen. Om de dag jezelf bij de wastafel wassen met een washandje is ook voldoende.

 

  1. Verlaag de temperatuur van de cv-ketel

In veel huishoudens is de temperatuur van het verwarmingswater van een cv-ketel standaard ingesteld op 80 graden Celsius. Dit is een relatief hoge temperatuur. De kans is groot dat de woning ook voldoende warm blijft als de temperatuur van de ketel op 60 graden Celsius wordt ingesteld, of in het geval van een goed geïsoleerde woning, zelfs op 50 graden Celsius. Het is belangrijk dat de temperatuur van het tapwater (voor douche en kraan) boven de 60 graden Celsius blijft.

 

  1. Verlies zo min mogelijk warmte tijdens het koken

Koken is niet hetgeen waar het meeste gas voor wordt verbruikt in huis. Toch kun je met enkele kleine aanpassingen iets besparen op je gasrekening. Zo is het slim om te koken met deksels. Door deksels op de pannen te zetten gaat er minder warmte verloren en verspil je minder energie. Daarnaast kun je beter met een grote pan koken dan met een kleine. Bij een te kleine pan gaat de warmte langs de pan verloren.

 

  1. Geef je radiatoren de ruimte en sluit de gordijnen

Een radiator heeft ruimte nodig om warmte een kamer in te brengen. Heb jij bijvoorbeeld je gordijnen voor de radiator hangen, dan worden deze juist warm. Hierdoor trekt warmte niet de kamer in Hetzelfde geldt voor een bank of een kast.

Veel warmte gaat via ramen verloren in de buitenlucht. Zelfs als je dubbelglas hebt is dit het geval. Zorg dus dat je ‘s avonds je gordijnen dicht doet. Hierdoor blijft de warmte beter hangen in huis en verbruik je minder gas.

 

  1. Begin met het bijhouden van je gasverbruik

Een groot deel van de energieleveranciers heeft een app waarin jij je (gas)verbruik kunt inzien. Hierdoor krijg je inzicht in je (gas)verbruik en zie je hoeveel gas je bespaart als je bijvoorbeeld een week lang de thermostaat een graad lager zet. Om het nog iets leuker en uitdagender te maken, kun je doelen stellen om maar een bepaalde hoeveelheid gas te gebruiken.

De klanten van Zonneplan Energie hebben inzicht in hun energieverbruik in de Zonneplan app.

 

Bijhouden gas gebruik

Gas besparen met aanpassingen in huis

Je hebt net allerlei tips kunnen lezen waarmee je zonder te betalen kunt besparen. We hebben ook nog meer tips voor je op een rijtje gezet om nog meer gas te besparen.

 

  1. Installeer een slimme thermostaat

Veel Nederlandse huishoudens gebruiken nog steeds gas voor het verwarmen van hun woning. Zo kan dit bij jou thuis ook het geval zijn. In dit geval is het een goede investering om een slimme thermostaat te installeren. Met zo’n slimme thermostaat regel je de temperatuur in huis op een slimme manier. Een slimme thermostaat is op afstand te bedienen. Het is ook mogelijk om alleen bepaalde ruimtes te verwarmen. Tot slot kan een slimme thermostaat ook een ritme leren die inspeelt op je gedrag. Op deze manier leert de slimme thermostaat zuinig stoken, waardoor je gas bespaart.

 

  1. Installeer een tochtborstel onder de voordeur

Bij huizen met een oude voordeur komt er koude lucht naar binnen onder de deur door. Is dit bij jou ook het geval? Verminder dit door een tochtborstel onderaan de voordeur te bevestigen. Op deze manier waait er geen koude lucht naar binnen.

 

  1. Plaats tochtstrips rondom deuren en ramen

Een tochtstrip werkt soortgelijk aan een tochtborstel. Met een tochtstrip houd je koude lucht buiten en warme lucht binnen. Tochtstrips zijn goedkoop en gemakkelijk te plaatsen. Het is een goedkope manier om je huis warm te houden.

 

  1. Maak gebruik van een waterbesparende douchekop en laat water niet onnodig stromen

Met een waterbesparende douchekop verminder je je (warm)waterverbruik. Een waterbesparende douchekop laat minder water door, waardoor je minder water verbruikt per douchebeurt met dezelfde tijdsduur. Let er ook op dat je (warm) water niet onnodig laat stromen.

 

  1. Isoleer je huis

Bij een slecht geïsoleerd huis verlies je snel warmte. Om het warm te houden in huis moet de verwarming hard werken en veel gas gebruiken. Het isoleren van je huis zorgt ervoor dat je gas bespaart doordat warmte langer en beter in huis blijft hangen. Er zijn genoeg bedrijven die je helpen bij het isoleren van je woning.

 

  1. Isoleer verwarmingsbuizen

Verwarmingsbuizen lopen door verschillende ruimtes in je woning, ook door ruimtes die niet verwarmd hoeven worden. Warm water loopt door verwarmingsbuizen naar de radiatoren in huis. De buizen worden koud in de ruimtes waar het niet verwarmd wordt. De ketel moet dan harder werken om het water weer te verwarmen.

 

  1. Vervang gas (deels) door stroom

Verminder je gasverbruik door gas (deels) te vervangen met stroom. Doe dit door te koken en/of te verwarmen op stroom. Verwarmen op stroom wordt steeds populairder. Er zijn steeds meer producten en bedrijven die deze producten aanbieden. Bijvoorbeeld: een (hybride) warmtepomp of een airco. Door meer stroom te verbruiken bespaar je op gasverbruik.

Nog meer gas besparen

Met alle tips die je nu al hebt gekregen heb je al een goed begin om te besparen op je gasverbruik. Naast deze tips hebben we nog wat extra tips voor je.

 

  1. Ga minder thuiswerken

Het fenomeen van thuiswerken is de laatste jaren erg populair geworden. Steeds meer mensen werken één of meerdere dagen in de week thuis. Een nadeel aan thuiswerken is dat je de verwarming aan zet in huis. Als je op kantoor werkt hoeft de verwarming thuis niet aan.

 

  1. Investeer in zonnepanelen

In tip 17 lees je dat je gas kunt vervangen door stroom. Dit wordt nog meer rendabel als je ook zonnepanelen hebt. Zonnepanelen zijn een grote investering, maar uiteindelijk bespaar je een hoop geld met zonnepanelen. Gemiddeld verdien je zonnepanelen binnen 4,5 á 5 jaar terug. Zonnepanelen dragen op de lange termijn ook goed bij aan het besparen van gas.

 

  1. Besparen met een dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract veranderen stroomprijzen elk uur en gasprijzen elke dag. Zo verschillen gasprijzen dagelijks en zit je niet vast aan een relatief hoog tarief. Met Zonneplan Energie kun jij je stroom- en gasverbruik live monitoren.

Meer energie besparen?

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie.