Hoeveel stroom verbruikt een oven?

oven op stroom

Een oven is een onmisbaar apparaat in veel huishoudens. Of je nu een taart wilt bakken of een heerlijk diner wilt bereiden, een oven is daarbij vaak noodzakelijk. Maar hoeveel stroom verbruikt een oven eigenlijk? En hoe kun je ervoor zorgen dat je het energieverbruik van je oven beperkt? In dit artikel vind je antwoord op deze vragen en meer.

Hoeveel kWh verbruikt een oven?

Het energieverbruik van een oven kan variëren, afhankelijk van het type oven dat je hebt en hoe vaak je deze gebruikt. Over het algemeen verbruikt een oven tussen de 2 en 3 kWh per keer dat je deze gebruikt. Bij dagelijks gebruik kan dit dus oplopen tot zo’n 60 tot 90 kWh per maand.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het energieverbruik van een oven. Ten eerste is het type oven van belang. Zo verbruikt een elektrische oven doorgaans meer energie dan een gasoven. Daarnaast speelt de grootte van de oven een rol. Hoe groter de oven, hoe meer energie deze verbruikt om op te warmen en op temperatuur te blijven. Tot slot is ook de isolatie van de oven van belang. Een goed geïsoleerde oven verbruikt minder energie dan een oven met slechte isolatie.

Het energielabel van een oven

Net als bij andere huishoudelijke apparaten heeft een oven een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de oven is. Het energielabel loopt van A+++ (zeer zuinig) tot D (niet zuinig). Bij de aankoop van een nieuwe oven is het dus raadzaam om te letten op het energielabel, zodat je een energiezuinige oven kiest en daarmee energie(kosten) bespaart.

Energieverbruik van een oven verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een oven te verminderen. Zo kun je ervoor kiezen om de oven alleen te gebruiken wanneer je deze echt nodig hebt en niet onnodig voor te verwarmen. Daarnaast is het belangrijk om de oven regelmatig schoon te maken, omdat aangekoekte resten ervoor kunnen zorgen dat de oven minder efficiënt werkt. Tot slot kun je ervoor zorgen dat de oven goed geïsoleerd is, bijvoorbeeld door de oven te plaatsen in een ruimte met weinig tocht.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een oven in vergelijking met andere apparaten?

Een oven verbruikt doorgaans meer stroom dan veel andere huishoudelijke apparaten, zoals een koelkast of een vaatwasser. Het is daarom belangrijk om bewust om te gaan met het gebruik van de oven, om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een oven

  • Hoe kan ik het energieverbruik van mijn oven verminderen?

    Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van je oven te verminderen. Bijvoorbeeld door de oven te gebruiken voor meerdere gerechten tegelijk, de ovendeur gesloten te houden tijdens het koken en de oven voor te verwarmen op de juiste temperatuur.

  • Hoe kan ik het energielabel van mijn oven controleren?

    Het energielabel van een oven geeft aan hoe energiezuinig de oven is. Dit label vind je meestal op de oven zelf, in de handleiding of op de website van de fabrikant. Hierop kun je het energieverbruik en de energieklasse van de oven vinden.

  • Verbruikt een oven meer stroom dan andere keukenapparaten?

    Het energieverbruik van een oven kan hoger zijn dan dat van andere keukenapparaten, zoals een kookplaat of magnetron. Het exacte verbruik hangt af van verschillende factoren, zoals het type oven, het formaat en het gebruik.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.