Hoeveel stroom verbruikt een magnetron?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Een magnetron is een handig apparaat om snel voedsel op te warmen. Maar hoeveel stroom verbruikt een magnetron eigenlijk? Het antwoord hierop is dat het energieverbruik van een magnetron afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het vermogen van de magnetron, de duur van het gebruik en het energielabel.

Hoeveel kWh verbruikt een magnetron?

Het energieverbruik van een magnetron wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Het gemiddelde energieverbruik van een magnetron ligt gemiddeld tussen 0,7 en 1,2 kWh per uur.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een magnetron beïnvloeden. Het vermogen van de magnetron is hierbij de belangrijkste factor. Hoe hoger het vermogen, hoe meer stroom de magnetron verbruikt. Daarnaast heeft de duur van het gebruik ook invloed op het energieverbruik.

Het energielabel van een magnetron

Bij de aanschaf van een magnetron kun je letten op het energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de magnetron is. Een magnetron met energielabel A+++ is het meest energiezuinig, terwijl een magnetron met energielabel D het minst energiezuinig is.

Energieverbruik van een magnetron verminderen

Je kunt het energieverbruik van een magnetron verminderen door te letten op het vermogen van de magnetron en de duur van het gebruik. Gebruik de magnetron alleen wanneer het echt nodig is en kies voor een magnetron met een energielabel A+++.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een magnetron in vergelijking met andere apparaten?

In vergelijking met andere huishoudelijke apparaten verbruikt een magnetron relatief weinig stroom. Een gemiddelde magnetron verbruikt ongeveer evenveel stroom als een koelkast of een stofzuiger.

Lees meer over energie besparen.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een magnetron

  • Hoe kan ik het energieverbruik van mijn magnetron meten?

    Je kunt het energieverbruik van je magnetron meten met behulp van een energiemeter. Deze kun je kopen bij de bouwmarkt of online.

  • Hoeveel stroom verbruikt een magnetron bij het ontdooien van voedsel?

    Het energieverbruik van een magnetron bij het ontdooien van voedsel is lager dan bij het opwarmen van voedsel. Het verbruik hangt af van het vermogen van de magnetron en de duur van het gebruik.

  • Kan ik het energieverbruik van mijn magnetron verminderen?

    Ja, je kunt het energieverbruik van je magnetron verminderen door te letten op het vermogen van de magnetron en de duur van het gebruik.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.