Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Een warmtepomp is een duurzame manier om je huis te verwarmen. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Maar hoe zit het met het energieverbruik? Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp eigenlijk en hoe kun je het energieverbruik verminderen? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en meer.

Hoeveel kWh verbruikt een warmtepomp?

Het stroomverbruik van een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp en de grootte ervan. Over het algemeen verbruikt een warmtepomp gemiddeld 2500 kWh per jaar. Let op: dit is afhankelijk van het type warmtepomp dat je gebruikt en hoeveel warmte er in je huis nodig is (wat voor oppervlakte moet er worden verwarmd, hoe vaak wordt er gedoucht, is er een zwembad of jacuzzi aanwezig etc).

Stroomverbuik per type warmtepomp

Volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt gemiddeld 2500 – 3000 kWh per jaar. Gemiddeld kost een elektrische warmtepomp € 12.000. Per jaar kun je rekenen op een besparing van € 1000. Wil je verduurzamen en is je huis redelijk tot goed geïsoleerd is, dan is een volledig elektrische warmtepomp een goede optie. Een elektrische warmtepomp vervangt je cv-ketel waardoor je volledig van het gas af kunt, mits je ook elektrisch gaat koken.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp verbruikt gemiddeld 2000 – 2500 kWh per jaar met een gemiddelde prijs van € 6000. Met een hybride warmtepomp in huis bespaar je gemiddeld € 680 per jaar. Je bespaart op deze manier tot wel 80 % gas. Een hybride warmtepomp is de beste optie voor een matig geïsoleerd huis.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een warmtepomp beïnvloeden. Zo speelt het type warmtepomp een rol. Een lucht/water warmtepomp verbruikt bijvoorbeeld meer energie dan een grond/water warmtepomp. Een grotere warmtepomp verbruikt meer energie dan een kleinere. Ook de isolatie van je huis en het gewenste comfortniveau spelen een rol in het energieverbruik.

Het energielabel van een warmtepomp

Het energielabel van een warmtepomp geeft aan hoe energiezuinig de warmtepomp is. Het energielabel loopt van A+++ tot D, waarbij A+++ het meest energiezuinig is en D het minst energiezuinig. Let bij aanschaf op het energielabel.

Energieverbruik van een warmtepomp verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een warmtepomp te verminderen.

 • Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Op deze manier heeft de warmtepomp minder energie nodig om je huis te verwarmen.
 • Onderhoud de warmtepomp 1 keer per jaar. Op deze manie blijft de warmtepomp optimaal werken.
 • Laat de warmtepomp zoveel mogelijk op één temperatuur staan. Hoe minder vaak je de temperatuur aanpast, hoe meer energie je bespaart. Het wisselen van de temperatuur kost meer energie dan dat het verlagen van de temperatuur bespaart.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp in vergelijking met andere apparaten?

Een warmtepomp verbruikt minder stroom dan bijvoorbeeld een elektrische cv-ketel of een airconditioning. Een warmtepomp verbruikt namelijk alleen stroom om warmte te verplaatsen, terwijl een elektrische cv-ketel of airconditioning stroom verbruikt om warmte te genereren. Hierdoor is het energieverbruik van een warmtepomp lager dan dat van andere apparaten.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp?

Het verbruik van een warmtepomp is afhankelijk van het formaat en het type warmtepomp. Gemiddeld verbruikt een warmtepomp jaarlijks zo’n 2.450 kWh.

Berekening:
Jaarlijks verbruik van 2.500 kWh/opbrengst 1 zonnepaneel 387* kWh = 6,46
* In Nederland wekt een zonnepaneel van 440 Wattpiek gemiddeld jaarlijks 352 kWh stroom op. Dit komt omdat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.

Wanneer je je warmtepomp op je eigen zonnestroom wilt gebruiken heb je hiervoor 7 zonnepanelen nodig. Afhankelijk van het formaat van je warmtepomp, zal deze berekening uiteraard afwijken en het aantal zonnepanelen veranderen.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een warmtepomp

 • Is het stroomverbruik van een warmtepomp hoger tijdens extreem koude weersomstandigheden?

  Ja, het stroomverbruik van een warmtepomp neemt toe naarmate de buitentemperatuur daalt. Dit komt doordat de warmtepomp harder moet werken om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren bij koudere temperaturen. Tijdens extreem koude weersomstandigheden kan het stroomverbruik van een warmtepomp dus hoger zijn dan normaal.

 • Kan ik mijn warmtepomp beter uitschakelen als ik op vakantie ga?

  Als je voor een langere periode weggaat, kan het uitschakelen van uw warmtepomp leiden tot onnodige energiekosten bij je terugkeer. Het kost namelijk meer energie om een koude woning weer op te warmen dan om de temperatuur op een stabiel niveau te houden. Het is daarom beter om de temperatuur van je woning laag te houden, maar niet de warmtepomp uit te schakelen, terwijl je weg bent.

 • Kan ik zelf het stroomverbruik van mijn warmtepomp verminderen?

  Ja, er zijn verschillende manieren om het stroomverbruik van uw warmtepomp te verminderen. Hier zijn enkele tips:

  1. Zorg voor goede isolatie van uw woning, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.
  2. Installeer een warmtepomp die past bij de grootte van uw woning en uw warmtebehoeften.
  3. Houd uw warmtepomp goed onderhouden en schoon, zodat deze efficiënt blijft werken.
Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.