Hoeveel stroom verbruikt een waterkoker?

Als je graag thee drinkt of instant soepen bereidt, dan maak je vast regelmatig gebruik van een waterkoker. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel stroom dit apparaat eigenlijk verbruikt? In dit artikel gaan we dieper in op het energieverbruik van een waterkoker en geven we tips om dit te verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een waterkoker?

Het energieverbruik van een waterkoker hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de koker en de hoeveelheid water die je verhit. Over het algemeen verbruikt een waterkoker tussen de 0,03 kWh en 0,1 kWh per gebruik. Dit betekent dat als je de waterkoker dagelijks gebruikt, je jaarlijks ongeveer 20 tot 70 kWh aan stroom verbruikt.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Naast het vermogen en de hoeveelheid water zijn er nog andere factoren die het energieverbruik van een waterkoker kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld de temperatuur van het water dat je in de koker doet, de omgevingstemperatuur en de leeftijd van de koker. Hoe ouder de koker, hoe minder efficiënt hij wordt en hoe meer stroom hij verbruikt.

Het energielabel van een waterkoker

Als je een nieuwe waterkoker gaat kopen, is het handig om te letten op het energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de koker is en kan variëren van A+++ (zeer zuinig) tot D (zeer onzuinig). Over het algemeen zijn waterkokers met een lager vermogen energiezuiniger dan kokers met een hoger vermogen.

Energieverbruik van een waterkoker verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een waterkoker te verminderen en zo energie te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld alleen de hoeveelheid water verhitten die je daadwerkelijk nodig hebt, de koker regelmatig ontkalken en een koker met een laag vermogen kopen. Ook kun je ervoor kiezen om het water te verwarmen met een gasfornuis in plaats van met een waterkoker.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een waterkoker in vergelijking met andere apparaten?

Hoewel het energieverbruik van een waterkoker afhankelijk is van verschillende factoren, verbruikt dit apparaat over het algemeen minder stroom dan bijvoorbeeld een koelkast of een wasmachine. Een koelkast verbruikt jaarlijks gemiddeld zo’n 250 kWh aan stroom, terwijl een wasmachine jaarlijks ongeveer 150 kWh verbruikt.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een waterkoker

  • Is een waterkoker met een hoger vermogen altijd minder energiezuinig?

    Nee, dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een koker met een hoger vermogen kan het water namelijk sneller verhitten, waardoor hij uiteindelijk minder lang aanstaat en dus minder stroom verbruikt dan een koker met een lager vermogen die langer aanstaat.

  • Is een waterkoker zonder automatische uitschakeling minder energiezuinig?

    Ja, een waterkoker zonder automatische uitschakeling verbruikt meer stroom, omdat hij langer aan blijft staan. Het is daarom aan te raden om een koker met automatische uitschakeling te kopen.

  • Is het beter om een waterkoker van glas of van kunststof te kopen?

    Dit heeft geen invloed op het energieverbruik, maar wel op de duurzaamheid en gezondheid. Een glazen waterkoker gaat over het algemeen langer mee dan een kunststof koker en is ook beter voor de gezondheid, omdat er geen plasticdeeltjes in het water terecht kunnen komen.

  • Kan ik stroom besparen door de waterkoker niet te laten doorkoken?

    Ja, door de waterkoker niet helemaal te laten doorkoken, bespaar je stroom. Het kost namelijk meer energie om water te verhitten van bijvoorbeeld 90 graden naar 100 graden dan van 20 graden naar 100 graden.

  • Is het beter om een waterkoker met een platte bodem te kopen?

    Ja, een waterkoker met een platte bodem is energiezuiniger dan een koker met een bolle bodem, omdat de platte bodem beter contact maakt met de kookplaat.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.