Hoeveel stroom verbruikt een wasmachine?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

wasmachine

In dit artikel bespreken we onder andere hoeveel kWh een wasmachine verbruikt, welke factoren het energieverbruik beïnvloeden, en hoe je het energieverbruik van een wasmachine kunt verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een wasmachine?

Het energieverbruik van een wasmachine is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de trommel, het programma dat wordt gebruikt en de temperatuur van het water. Over het algemeen verbruikt een gemiddelde wasmachine ongeveer 1 kWh per wasbeurt. Het gemiddelde aantal wasbeurten per jaar is 220 wasbeurten. Dit betekent dat je gemiddelde jaarverbruik met een wasmachine 220 kWh is.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Zoals eerder vermeld zijn er verschillende factoren die het energieverbruik van een wasmachine beïnvloeden. Hieronder staan enkele van de belangrijkste factoren:

 • Grootte van de trommel: Hoe groter de trommel, hoe meer energie er nodig is om de was te wassen en te drogen. Kies dus een wasmachine met een trommelgrootte die past bij de grootte van je huishouden.
 • Programma: Sommige programma’s verbruiken meer energie dan andere. Kies bijvoorbeeld voor een programma met een lagere temperatuur als dit mogelijk is.
 • Temperatuur van het water: Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe meer energie er nodig is om het water te verwarmen. Kies dus voor een programma met een lagere temperatuur als dit mogelijk is.
 • Centrifugesnelheid: Hoe hoger de centrifugesnelheid, hoe meer energie er nodig is om de was te drogen. Kies dus voor een programma met een lagere centrifugesnelheid als dit mogelijk is.

Het energielabel van een wasmachine

Als je een wasmachine koopt, kun je het energielabel controleren om te zien hoe energiezuinig de wasmachine is. Het energielabel geeft informatie over het energieverbruik van de wasmachine, de wasprestaties en het geluidsniveau. Het energielabel gaat van A+++ (zeer energiezuinig) tot D (zeer energie-onzuinig). Kies dus voor een wasmachine met een zo hoog mogelijk energielabel om energie te besparen.

Energieverbruik van een wasmachine verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een wasmachine te verminderen, zoals:

 • Was op een lagere temperatuur: Door op een lagere temperatuur te wassen, bespaar je energie en geld. Kies bijvoorbeeld voor een programma van 30 graden in plaats van 40 graden.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel: Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig is, want dit verhoogt het energieverbruik van de wasmachine.
 • Draai een volle trommel: Door een volle trommel te draaien, bespaar je energie omdat je minder wasbeurten nodig hebt.
 • Maak de wasmachine regelmatig schoon: Als de wasmachine niet goed schoon is, verbruikt deze meer energie. Maak de wasmachine dus regelmatig schoon volgens de instructies van de fabrikant.
 • Kies een wasmachine met een hoog energielabel: Kies bij de aankoop van een wasmachine voor een model met een hoog energielabel, zoals A+++. Deze zijn energiezuiniger en besparen op lange termijn geld.
 • Gebruik de voorwasfunctie niet: De voorwasfunctie verbruikt extra water en energie, dus gebruik deze alleen als het echt nodig is.
 • Hang de was buiten: Als het weer het toelaat, hang dan de was buiten in plaats van deze in de droger te stoppen. De droger verbruikt namelijk veel energie.
 • Gebruik de eco-stand: Veel wasmachines hebben een eco-stand. Deze stand verbruikt minder energie, maar duurt wel langer. Gebruik deze stand dus als je de tijd hebt.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een wasmachine in vergelijking met andere apparaten?

Een wasmachine is over het algemeen één van de grootste stroomverbruikers in huis, naast bijvoorbeeld de koelkast en de televisie. Gemiddeld verbruikt een wasmachine ongeveer 1 kWh per wasbeurt. Ter vergelijking: een gemiddelde koelkast verbruikt ongeveer 0,2 kWh per dag, terwijl een televisie tussen de 0,03 en 0,1 kWh per uur verbruikt, afhankelijk van de grootte en het type. Het is dus belangrijk om bewust om te gaan met het gebruik van de wasmachine en deze alleen te gebruiken wanneer het echt nodig is, om zo energie te besparen en de energierekening laag te houden.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een wasmachine

 • Moet ik mijn wasmachine altijd op het energiezuinigste programma zetten?

  Niet altijd. Het energiezuinigste programma is niet altijd het beste programma voor het type was dat je doet. Bijvoorbeeld, als je erg vuile was hebt, kan het zijn dat je een programma met een hogere temperatuur nodig hebt om de was schoon te krijgen. Het is belangrijk om het programma te kiezen dat het beste past bij de was die je wilt doen.

 • Maakt het uit welk wasmiddel ik gebruik?

  Ja, het gebruik van het juiste wasmiddel kan het energieverbruik van de wasmachine verminderen. Gebruik bijvoorbeeld een wasmiddel dat speciaal is ontworpen voor een lagere temperatuur, zodat je kunt wassen op lagere temperaturen zonder dat de was niet schoon wordt.

 • Kan ik energie besparen door de was buiten te drogen in plaats van in de droger?

  Ja, het drogen van de was buiten in plaats van in de droger kan aanzienlijk energie besparen. Het is echter niet altijd mogelijk om de was buiten te drogen, bijvoorbeeld als het regent. In dat geval is het beter om te kiezen voor een droger met een energiezuinig energielabel. 

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.