Hoeveel stroom verbruikt een koffiezetapparaat?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

koffiezetapparaat stroomverbruik

Als echte koffieliefhebber maak je waarschijnlijk dagelijks gebruik van een koffiezetapparaat. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel stroom dit apparaat verbruikt? We gaan dieper in op het energieverbruik van een koffiezetapparaat en delen tips om het energieverbruik te verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een koffiezetapparaat?

Een gemiddeld filterkoffiezetapparaat heeft een vermogen van ongeveer 1000 watt. Als je het apparaat 10 minuten gebruikt om een pot koffie te zetten, verbruikt het dus 0,17 kWh. Dit lijkt misschien niet veel, maar als je dit dagelijks doet, kan het oplopen tot ongeveer 62 kWh per jaar. Als je een koffiezetapparaat gebruikt met een warmhoudplaatje, dan gebruikt deze meer stroom.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een koffiezetapparaat wordt beïnvloed door verschillende factoren. Een belangrijke factor is het vermogen van het apparaat, maar ook het type koffiezetapparaat en de grootte van de koffiepot spelen een rol. Zo verbruikt een espressomachine met een hoger vermogen meer stroom dan een traditioneel filterkoffiezetapparaat. Daarnaast verbruikt een koffiezetapparaat meer energie als het lang aan staat zonder dat er koffie wordt gezet.

Het energielabel van een koffiezetapparaat

Net als bij andere huishoudelijke apparaten hebben koffiezetapparaten ook een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is op een schaal van A+++ tot D. Als je het energieverbruik van je koffiezetapparaat wilt verminderen, is het dus een goed idee om te kijken naar een apparaat met een hogere energie-efficiëntieklasse.

Energieverbruik van een koffiezetapparaat verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een koffiezetapparaat te verminderen. Zo kun je het apparaat uitzetten als je het niet gebruikt en alleen koffiezetten voor het aantal kopjes dat je nodig hebt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een koffiezetapparaat te kopen met een timer, zodat het apparaat zichzelf uitschakelt na een bepaalde tijd.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een koffiezetapparaat in vergelijking met andere apparaten?

In vergelijking met andere huishoudelijke apparaten is het energieverbruik van een koffiezetapparaat relatief laag. Zo verbruikt een koelkast gemiddeld tussen de 200 en 500 kWh per jaar en een wasmachine tussen de 200 en 400 kWh per jaar. Het is dus zeker de moeite waard om het energieverbruik van deze apparaten ook eens onder de loep te nemen.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een koffiezetapparaat

 • Moet ik mijn koffiezetapparaat altijd uitzetten?

  Het is niet noodzakelijk om je koffiezetapparaat altijd uit te zetten, maar het kan wel helpen om het energieverbruik te verminderen. Als je het apparaat niet gebruikt, kun je het beter uitschakelen om onnodig stroomverbruik te voorkomen.

 • Verbruikt een koffiezetapparaat meer stroom als ik het langer aan laat staan?

  Ja, een koffiezetapparaat verbruikt meer stroom als het langer aan staat zonder dat er koffie wordt gezet. Het is dus aan te raden om het apparaat alleen aan te zetten als je koffie gaat zetten en het daarna meteen uit te schakelen.

 • Is een koffiezetapparaat met een hoger vermogen altijd energie-onzuiniger?

  Niet per se. Een koffiezetapparaat met een hoger vermogen kan wel meer stroom verbruiken, maar het is ook sneller klaar met koffie zetten. Een koffiezetapparaat met een hoger vermogen kan dus juist energiezuiniger zijn als je het apparaat korter aan hoeft te zetten om koffie te zetten.

 • Helpt een timer op mijn koffiezetapparaat om energie te besparen?

  Ja, een timer op je koffiezetapparaat kan helpen met energie besparen. Je kunt de timer zo instellen dat het apparaat zichzelf uitschakelt na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 10 minuten na het zetten van de koffie. Zo voorkom je dat het apparaat onnodig lang aan blijft staan.

 • Is het de moeite waard om een energiezuiniger koffiezetapparaat te kopen?

  Ja, het is zeker de moeite waard om een energiezuiniger koffiezetapparaat te kopen als je het energieverbruik wilt verminderen. Apparaten met een hogere energie-efficiëntieklasse zijn over het algemeen duurder, maar kunnen op de lange termijn wel besparen op je energierekening.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.