Hoeveel stroom verbruikt een Quooker?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Als je op zoek bent naar een snelle manier om water te koken, dan is een Quooker wellicht iets voor jou. Een Quooker is een kraan die direct kokend water levert. Maar hoeveel stroom verbruikt een Quooker eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op het stroomverbruik van een Quooker en de factoren die het energieverbruik beïnvloeden.

Hoeveel kWh verbruikt een Quooker?

Het stroomverbruik van een Quooker hangt af van verschillende factoren, zoals het type Quooker en hoe vaak je de kraan gebruikt. Over het algemeen verbruikt een Quooker ongeveer 1 kWh tot 2 kWh per dag. Het jaarlijkse stroomverbruik van een Quooker is 365 kWh tot 730 kWh.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het energieverbruik van een Quooker. Zo heeft het type Quooker een grote invloed op het energieverbruik. Er zijn namelijk Quookers die een boiler hebben die continu aan staat, terwijl er ook Quookers zijn met een boiler die alleen aan gaat wanneer je de kraan gebruikt. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een Quooker.

Daarnaast heeft ook het gebruik van de Quooker invloed op het energieverbruik. Als je de Quooker vaak gebruikt, zal het energieverbruik hoger zijn dan wanneer je de Quooker maar af en toe gebruikt.

Lees meer over energie besparen.

Het energielabel van een Quooker

Quookers hebben net als andere elektrische apparaten een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de Quooker is. Een energielabel varieert van A+++ (zeer zuinig) tot D (zeer onzuinig). Het is dus verstandig om bij de aanschaf van een Quooker te letten op het energielabel.

Energieverbruik van een Quooker verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een Quooker te verminderen. Zo kun je ervoor kiezen om een Quooker met een boiler te kopen die alleen aan gaat wanneer je de kraan gebruikt. Daarnaast kun je ook de temperatuur van de boiler lager instellen, zodat er minder energie nodig is om het water op te warmen.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een Quooker in vergelijking met andere apparaten?

Als je wilt weten hoeveel stroom een Quooker verbruikt in vergelijking met andere apparaten, dan is het goed om te weten dat een Quooker over het algemeen niet veel stroom verbruikt. Ter vergelijking: een waterkoker verbruikt ongeveer 0,1 kWh per liter gekookt water, terwijl een Quooker dus slechts 0,01 kWh per liter verbruikt.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een Quooker

  • Hoeveel stroom verbruikt een Quooker?

    Het stroomverbruik van een Quooker hangt af van het model dat u hebt en hoe vaak u het gebruikt. Over het algemeen gebruikt een Quooker ongeveer 10 watt standby-stroom wanneer deze is ingeschakeld, en tussen de 1000 en 1600 watt wanneer deze in gebruik is.

  • Is een Quooker duur in gebruik?

    Quookers zijn relatief duur in gebruik in vergelijking met traditionele waterkokers, omdat ze meer stroom verbruiken. Als u uw Quooker echter alleen gebruikt wanneer dat nodig is en deze niet onnodig laat draaien, kunt u uw stroomverbruik tot een minimum beperken.

  • Kan een Quooker mijn energierekening verhogen?

    Ja, als u uw Quooker vaak gebruikt en deze lang laat draaien, kan dit leiden tot een hogere energierekening. Het is echter mogelijk om uw energieverbruik te verminderen door de Quooker alleen te gebruiken wanneer dat nodig is en door deze uit te schakelen wanneer u hem niet gebruikt.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.