Hoeveel stroom verbruikt een infrarood paneel?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

In dit artikel gaan we dieper in op het stroomverbruik van infrarood panelen. We bespreken hoeveel kWh een infrarood paneel verbruikt, welke factoren het energieverbruik beïnvloeden, het energielabel van een infrarood paneel en hoe je het energieverbruik van een infrarood paneel kunt verminderen. We vergelijken het stroomverbruik van infrarood panelen met andere apparaten en sluiten af met veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een infrarood paneel.

Hoeveel kWh verbruikt een infrarood paneel?

Het stroomverbruik van een infrarood paneel hangt af van de grootte en het vermogen van het paneel. Over het algemeen verbruikt een infrarood paneel tussen de 200 en 800 watt per uur. Als we dit omrekenen naar kWh, dan verbruikt een infrarood paneel tussen de 0,2 en 0,8 kWh per uur. Dit betekent dat als je het infrarood paneel 8 uur per dag gebruikt, het paneel tussen de 1,6 en 6,4 kWh per dag verbruikt.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een infrarood paneel kunnen beïnvloeden. Zo speelt de grootte van het paneel een rol, maar ook de isolatie van de ruimte waarin het paneel wordt gebruikt. Hoe beter de isolatie, hoe minder energie het paneel nodig heeft om de ruimte te verwarmen. Daarnaast is de locatie van het paneel belangrijk. Als het paneel op een plek hangt waar veel tocht is, zal het paneel meer energie verbruiken om de ruimte te verwarmen.

Het energielabel van een infrarood paneel

Infrarood panelen hebben net als andere elektrische apparaten een energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is en welke efficiëntieklasse het heeft. Op het energielabel staat ook het verbruik van het apparaat aangegeven, zodat je makkelijk kunt zien hoeveel stroom het infrarood paneel verbruikt.

Energieverbruik van een infrarood paneel verminderen

Om het energieverbruik van een infrarood paneel te verminderen en op die manier energie te besparen, kun je verschillende maatregelen nemen. Zo kun je ervoor zorgen dat de ruimte goed geïsoleerd is en tochtvrij is. Ook kun je het paneel op een strategische plek ophangen, bijvoorbeeld boven een zithoek of werkplek, zodat je alleen die ruimte verwarmt en niet de hele kamer. Verder kun je het paneel uitzetten als je de ruimte niet gebruikt.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een infrarood paneel in vergelijking met andere apparaten?

In vergelijking met andere verwarmingssystemen verbruikt een infrarood paneel over het algemeen minder stroom. Een elektrische kachel verbruikt bijvoorbeeld al snel tussen de 1000 en 2000 watt per uur, terwijl een infrarood paneel tussen de 200 en 800 watt per uur verbruikt. Ook is het verbruik van een infrarood paneel lager dan dat van bijvoorbeeld een airco of een elektrische boiler. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het energieverbruik van een infrarood paneel afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de grootte van het paneel en de isolatie van de ruimte.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een infrarood paneel

 • Is het verbruik van een infrarood paneel hoger als ik het op vol vermogen zet?

  Ja, als je het infrarood paneel op vol vermogen zet, zal het paneel meer stroom verbruiken dan wanneer je het op een lager vermogen zet.

 • Kan ik het stroomverbruik van mijn infrarood paneel verminderen door het op een lager vermogen te zetten?

  Ja, als je het paneel op een lager vermogen zet, zal het paneel minder stroom verbruiken. Houd er wel rekening mee dat het paneel dan minder warmte afgeeft en de ruimte dus minder snel zal verwarmen.

 • Kan ik een timer gebruiken om het energieverbruik van mijn infrarood paneel te verminderen?

  Ja, als je een timer gebruikt, kun je het infrarood paneel zo instellen dat het alleen aan staat als je de ruimte gebruikt. Zo voorkom je dat het paneel onnodig energie verbruikt.

 • Verbruikt een infrarood paneel meer stroom als het op een tochtige plek hangt?

  Ja, als het infrarood paneel op een tochtige plek hangt, zal het meer energie verbruiken om de ruimte te verwarmen.

 • Kan ik het stroomverbruik van mijn infrarood paneel verminderen door het te combineren met andere verwarmingssystemen?

  Ja, je kunt een infrarood paneel combineren met bijvoorbeeld vloerverwarming of een warmtepomp. Zo hoef je het paneel minder vaak te gebruiken en verbruikt het minder stroom.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.