Hoeveel stroom verbruikt een airfryer?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Als je een airfryer in huis hebt, vraag je je wellicht af hoeveel stroom dit apparaat eigenlijk verbruikt. Het antwoord hierop is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van de airfryer en hoe vaak je deze gebruikt. In dit artikel bespreken we hoeveel stroom een airfryer verbruikt en hoe je het energieverbruik kunt verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een airfryer?

Een airfryer verbruikt gemiddeld tussen de 1,4 en 3,0 kWh per uur. Het exacte verbruik hangt af van het vermogen van de airfryer en hoelang je deze gebruikt. Over het algemeen geldt dat een airfryer met een hoger vermogen meer stroom verbruikt.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een airfryer wordt beïnvloed door verschillende factoren. Ten eerste is het vermogen van de airfryer van belang. Een airfryer met een hoger vermogen verbruikt over het algemeen meer stroom. Daarnaast speelt de duur van het gebruik een rol. Hoe langer je de airfryer gebruikt, hoe meer stroom deze verbruikt. Ook de grootte van de porties die je bereidt kan invloed hebben op het stroomverbruik.

Het energielabel van een airfryer

Bij de aanschaf van een airfryer is het verstandig om te letten op het energielabel. Airfryers met een hogere energie-efficiëntie verbruiken over het algemeen minder stroom. Een energielabel kan variëren van A+++ (zeer zuinig) tot D (zeer onzuinig). Door te kiezen voor een airfryer met een beter energielabel, kun je dus flink energie besparen.

Energieverbruik van een airfryer verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een airfryer te verminderen. Allereerst is het belangrijk om de airfryer alleen te gebruiken wanneer je deze echt nodig hebt. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat de airfryer goed schoon is, omdat een vervuilde airfryer meer stroom verbruikt. Tot slot kun je de airfryer op een efficiënte manier gebruiken door meerdere porties tegelijk te bereiden en de bereidingstijd te verkorten.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een airfryer in vergelijking met andere apparaten?

Een airfryer verbruikt over het algemeen meer stroom dan bijvoorbeeld een magnetron of een waterkoker, maar minder dan een oven. Het exacte stroomverbruik hangt af van het vermogen van het apparaat en hoelang je het gebruikt. Over het algemeen is een airfryer een energiezuinige optie als je deze op de juiste manier gebruikt.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een airfryer

 • Is een airfryer energiezuinig?

  Een airfryer kan energiezuinig zijn, afhankelijk van het vermogen en het energielabel van het apparaat en hoe je het gebruikt. Door te kiezen voor een airfryer met een hoog energielabel en deze op een efficiënte manier te gebruiken, kun je besparen op je energierekening.

 • Kan ik het stroomverbruik van mijn airfryer meten?

  Ja, je kunt het stroomverbruik van je airfryer meten met behulp van een energiemeter. Hiermee kun je precies zien hoeveel stroom de airfryer verbruikt en kun je bepalen hoe je het energieverbruik kunt verminderen.

 • Maakt het uit welk merk airfryer ik koop qua stroomverbruik?

  Ja, het merk van de airfryer kan invloed hebben op het stroomverbruik. Het is verstandig om bij de aankoop te letten op het energielabel. Ook kan je de specificaties van het apparaat vergelijken met die van andere merken.

 • Verbruikt een airfryer meer stroom als ik er meer eten in bereid?

  Ja, het verbruik van een airfryer is afhankelijk van de duur van het gebruik en de grootte van de porties die je bereidt. Door meerdere porties tegelijk te bereiden, kun je het energieverbruik per portie verminderen.

 • Kan ik mijn airfryer op zonne-energie laten werken?

  Het is in principe mogelijk om een airfryer op zonne-energie te laten werken, maar hiervoor is wel een speciale omvormer nodig. Het is verstandig om hierbij advies te vragen aan een specialist op het gebied van zonne-energie.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.