Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi?

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Laatst bewerkt:

jacuzzi stroomverbruik

Een jacuzzi is een luxe toevoeging aan elke tuin of huis, maar het is belangrijk om te weten hoeveel energie het verbruikt voordat je er een aanschaft. In dit artikel zullen we bespreken hoeveel stroom een jacuzzi verbruikt, factoren die het energieverbruik beïnvloeden, het energielabel van een jacuzzi, hoe je het energieverbruik van je jacuzzi kunt verminderen, en hoeveel stroom een jacuzzi verbruikt in vergelijking met andere apparaten.

Hoeveel kWh verbruikt een jacuzzi?

Het energieverbruik van een jacuzzi is afhankelijk van verschillende factoren. Belangrijk is als het gaat om een vaste jacuzzi of een opblaasbare. Daarnaast is het afhankelijk van de grootte, het type verwarming, de isolatie, en de frequentie van gebruik. Over het algemeen gebruikt een jacuzzi tussen de 3 en 7 kWh per dag om op temperatuur te blijven.

5 kWh per dag x 365 dagen per jaar kom je op een energieverbruik van 1.825 Kwh per jaar. Natuurlijk is het niet realistisch om de jacuzzi 365 dagen per jaar op temperatuur te houden. Maar dit geeft wel een goed beeld van het energieverbruik.

Als we de gemiddelde tarieven gebruiken van het jaar 2023. Kost op jaarbasis:

 • Bij een gemiddelde stroomprijs van € 0,40 per kWh bedragen de kosten ongeveer € 730
 • Bij de gemiddelde stroomprijs van Zonneplan Energie van € 0,29 per kWh, komen de kosten uit op ongeveer € 529,25

Ten opzichte van een jacuzzi die je niet afbreekt, ligt het stroomverbruik van een opblaasbare variant iets hoger. Een opblaasbare spa is namelijk minder goed geïsoleerd dan een vaste jacuzzi, waardoor een opblaasbare jacuzzi sneller warmte verliest en dus meer stroom verbruikt om het water te verwarmen en op temperatuur te houden.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een jacuzzi beïnvloeden. Een van de belangrijkste factoren is de grootte van de jacuzzi. Hoe groter de jacuzzi, hoe meer energie deze verbruikt. Ook het type verwarming dat in de jacuzzi wordt gebruikt, kan het energieverbruik beïnvloeden. Een jacuzzi met een warmtepomp zal bijvoorbeeld minder energie verbruiken dan een jacuzzi met een elektrische verwarming.

Daarnaast is isolatie ook een belangrijke factor die het energieverbruik beïnvloedt. Een goed geïsoleerde jacuzzi zal minder energie verbruiken dan een slecht geïsoleerde jacuzzi. Tot slot speelt de frequentie van gebruik ook een rol bij het energieverbruik. Hoe vaker je de jacuzzi gebruikt, hoe meer energie deze zal verbruiken.

Het energielabel van een jacuzzi

Het energielabel van een jacuzzi is een handig hulpmiddel om het energieverbruik van een jacuzzi te beoordelen. Jacuzzi’s worden ingedeeld in energie-efficiëntieklassen, variërend van A (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt). Het energielabel van een jacuzzi is gebaseerd op het energieverbruik van de jacuzzi en de isolatiewaarde.

Energieverbruik van een jacuzzi verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een jacuzzi te verminderen. Een van de meest effectieve manieren is door de jacuzzi goed te isoleren. Een goed geïsoleerde jacuzzi zal minder energie verbruiken omdat de warmte beter wordt vastgehouden.

Daarnaast kun je ook het energieverbruik verminderen door de temperatuur van de jacuzzi te verlagen wanneer deze niet in gebruik is. Hierdoor hoeft de jacuzzi minder vaak op te warmen en zal deze dus minder energie verbruiken.

Tot slot kun je ook overwegen om een jacuzzi te kopen met een energiezuinige verwarming, zoals een warmtepomp.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een jacuzzi?

Een jacuzzi verbruikt dagelijks tussen de 3 en 7 kWh aan stroom. Dit kan oplopen tot ongeveer 200 kWh per maand. Jaarlijks komt dit neer op een verbruik van 2400 kWh.

Berekening:
Jaarlijks verbruik van 2400 kWh/opbrengst 1 zonnepaneel 352* kWh = 6,81
* In Nederland wekt een zonnepaneel van 400 kWh gemiddeld jaarlijks 352 kWh stroom op. Dit komt doordat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.

Wanneer je je jacuzzi op je eigen zonnestroom wilt gebruiken heb je hiervoor 7 zonnepanelen nodig. Afhankelijk van of je je jacuzzi meer of minder gebruikt, zal deze berekening uiteraard afwijken en het aantal zonnepanelen veranderen.

Ontdek dynamische energietarieven

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een jacuzzi

 • Verbruikt een jacuzzi meer stroom dan een zwembad?

  Over het algemeen verbruikt een jacuzzi meer stroom dan een zwembad. Een gemiddelde jacuzzi verbruikt tussen de 2 en 6 kWh per dag, terwijl een zwembad tussen de 1 en 2 kWh per dag verbruikt.

 • Hoe kan ik het energieverbruik van mijn jacuzzi verminderen?

  Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een jacuzzi te verminderen. Een eenvoudige manier is om de temperatuur van het water te verlagen wanneer de jacuzzi niet in gebruik is. Daarnaast kan het isoleren van de jacuzzi of het installeren van een cover helpen om de warmte vast te houden en het energieverbruik te verminderen.

 • Heeft het energielabel van een jacuzzi invloed op het stroomverbruik?

  Ja, het energielabel van een jacuzzi kan van invloed zijn op het stroomverbruik. Een jacuzzi met een hoger energielabel verbruikt over het algemeen minder stroom dan een jacuzzi met een lager energielabel. Het is daarom aan te raden om bij de aanschaf van een jacuzzi te letten op het energielabel.

 • Gebruikt een opblaasbare jacuzzi meer stroom dan een vaste jacuzzi?

  Ja! Een opblaasbare jacuzzi verbruikt meer stroom. Dit komt doordat deze minder goed geïsoleerd is. Daardoor verliest deze sneller haar warmte. Een opblaasbare jacuzzi op temperatuur houden kost dus meer energie.

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Marketingmedewerker

Antwan Velthuis is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in onder andere thuisbatterijen en Powerplay.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.