Installatie

Zonnepanelen installeren, hoe gaat dat in zijn werk?

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik
Zonnepanelen installeren Zonneplan

Na een gesprek met één van onze persoonlijke adviseurs, ontvang jij jouw Zonneplan. Dit plan is de meest optimale opstelling van zonnepanelen voor jouw dak. Ga jij akkoord met het Zonneplan? Dan kan de installatiedag voor de zonnepanelen gepland worden. Binnen één dagdeel zorgen onze monteurs voor een werkende zonnepaneleninstallatie op jouw dak. Wil jij weten hoe onze installateurs dit voor elkaar krijgen en hoe jij je het beste kan voorbereiden op de installatie? Lees dan verder.

Installatiedag

Dit is de dag waarop jij écht start met profiteren van zonne-energie. Dit start met ervaren Zonneplan installateurs en installatiepartners die de zonnepanelen gaan installeren. De dag eindigt met zonnepanelen lijnrecht op je dak, netjes weggewerkte kabels en een omvormer die op een veilige plek binnenshuis hangt.

  • Om jou nog meer inzicht te geven in het verloop van een installatiedag, hebben wij alle werkzaamheden op een rijtje gezet.

Goed om te weten: de aanschafprijs van jouw zonnepanelen is inclusief installatie. Het werk van de zonnepanelen installateur zit dus bij de prijs in. Zo heb jij geen meerkosten achteraf.

Installatie op het dak

Het ene dak is het andere niet. Op een plat dak worden bijvoorbeeld andere bevestigingsmethoden toegepast dan op een schuin dak. Dit zorgt voor uiteenlopende werkomstandigheden voor de monteurs. Zonneplan monteurs en installatiepartners hebben gelukkig voldoende technische kennis, zijn VCA gecertificeerd en werken volgens de normen van NEN1010. Meer weten over onze dakconstructies? Je leest het op de pagina over dakconstructies.

  • Hoe worden zonnepanelen aan het dak bevestigd? Er zijn verschillende soorten bevestigingsmaterialen en manieren voor de verschillende typen daken. Wij vertellen je wat voor dakconstructies wij gebruiken.
  • Met technische kennis maken Zonneplan monteurs en installatiepartners het verschil. Alle monteurs die voor Zonneplan zonnepaneleninstallaties installeren worden continue bijgeschoold en uitgedaagd om altijd een stap extra te doen.

Installatie in huis

Liggen de zonnepanelen netjes op het dak? Dan moeten deze binnenshuis worden aangesloten op het energienetwerk. Dit doet de monteur in de meterkast. Zo kunnen de zonnepanelen veilig en efficiënt stroom afleveren.

  • Bij het aansluiten van de zonnepanelen op de meterkast komt veel kijken. Gelukkig neemt Zonneplan het meeste werk voor haar rekening. Niet alle energiemeters zijn bij uitstek geschikt voor de aansluiting van zonnepanelen. Mocht het zo zijn dat jouw meter niet geschikt is, dan wordt deze door de netbeheerder vervangen.
Installatie zonnepanelen in meterkast

Goed voorbereiden op jouw installatie

Voordat de installatiedag plaatsvindt, wil jij je optimaal voorbereiden. Neem de onderstaande checklist door.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: