Na de installatie

ZONde om dit te vergeten

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik
mensen kijken naar dak na zonnepanelen installatie

De zonnepanelen liggen op het dak en het is tijd om jouw eigen zonnestroom op te wekken. Om er voor te zorgen dat écht alles perfect gaat, is het belangrijk om de volgende 5 punten nog even door te nemen. Zo weet je zeker dat je ook na de installatie niets vergeten bent en alles op rolletjes loopt!

afmeting-zonnepaneel-op-dak

Afmetingen van een zonnepaneel.

1. Energielabel verbeteren?

Heb jij zonnepanelen op je dak laten installeren, dan gaat in de meeste gevallen het energielabel van je huis omhoog. Eerder was dit heel eenvoudig om aan te laten passen. Je hoefde alleen maar een aanvraag voor een nieuw energielabel te doen op de website van de Rijksoverheid. Vanaf 1 januari 2021 is hier echter verandering in gekomen. Je energielabel kan alleen omhoog gaan na de beoordeling van een gecertificeerde energieadviseur. Lees meer over het aanpassen van je energielabel na het nemen van zonnepanelen.

Of en hoeveel jouw energielabel omhoog gaat, hangt af van een aantal criteria. Bij een zonnepaneleninstallatie wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de totale oppervlakte van de zonnepanelen. Dit bereken je eenvoudig. Eén zonnepaneel van Zonneplan van 410 Wp is namelijk 1,13 bij 1,71 meter.

Voorbeeld berekening 8 panelen:
De oppervlakte van één paneel is 1,71 x 1,13 = 1,93 m2
1,93 x 8 panelen = 15,44 m2

 

Daarnaast neemt de adviseur in zijn beoordeling ook de omvang van je huis mee. Dit houdt in: het woonoppervlakte en de oppervlakte grenzend aan de buitenlucht. 8 zonnepanelen op een tussenwoning geven qua energiezuinigheid namelijk een grotere verbetering, dan 8 zonnepanelen op een vrijstaande woning.

terugleveren na installatie zonnepanelen

2. Alles geregeld voor het terugleveren van stroom?

Soms wek je meer stroom op dan dat je verbruikt. Dit betekent dat je een overschot aan stroom hebt en dit lever je terug aan het net. Dat gaat niet automatisch. De netbeheerder en energieleverancier moeten op de hoogte zijn van het feit dat jij zonnepanelen op je dak hebt liggen.

In de meeste gevallen meldt Zonneplan jouw zonnepanelensysteem aan bij de netbeheerder. Alleen bij netbeheerder Westland Infra is dit voor ons niet mogelijk. Hier kan jij je aanmelding zelf uitvoeren via energieleveren.nl. Is dit voor jou het geval, dan brengen we jou hier nog extra van op de hoogte.

Daarnaast is het ook belangrijk dat jouw energieleverancier op de hoogte is van jouw zonnepanelen. Dit gaat automatisch, nadat jouw zonnepanelen aangemeld zijn bij de netbeheerder. In de meeste gevallen ontvang je 5 werkdagen na aanmelding een bevestigingsmail van de netbeheerder. Is dit niet het geval, dan is het wel verstandig om zelf contact op te nemen met de energieleverancier om je zonnepanelen door te geven. Zo weet je zeker dat jouw teruglevering daadwerkelijk geregistreerd wordt en je hier een vergoeding voor ontvangt. Deze vergoeding noemen we ook wel salderen.

3. Doe jij al mee aan de Vriendenactie?

Zijn jouw zonnepanelen geïnstalleerd en ben je enthousiast? Dan kan je jouw enthousiasme delen met de Zonneplan Vriendenactie. Via een persoonlijke Vriendenactie-link nodig je jouw vrienden, familie of kennissen uit om net als jij te gaan profiteren van zonnepanelen van Zonneplan. Schaffen zij ook zonnepanelen bij ons aan? Dan maken jullie beiden kans om het aankoopbedrag van jullie installatie terug te winnen. Een win-win situatie dus!

We leggen je nog even stap voor stap uit hoe de Vriendenactie werkt:

  1. Nadat je zonnepanelen hebt gekocht, kun je meedoen met de Vriendenactie op zonneplan.nl/vriendenactie of via de Zonneplan app.
  2. Je maakt jouw persoonlijke link aan. Deze link kun je delen via e-mail, WhatsApp of social media.
  3. Doen jouw vrienden via deze link een aanvraag en kopen zij zonnepanelen van Zonneplan? Dan ontvangen jullie allebei een lot voor de Vriendenactie. De winnaars worden aan het eind van het jaar getrokken uit alle loten.
  4. Hoe meer mensen er via jouw persoonlijke link zonnepanelen kopen, hoe meer loten jij krijgt. Dit betekent dus dat je meer kans maakt op het terugverdienen van jouw zonnepanelen-set.
vieze zonnepanelen schoonmaken

4. Onderhoud van zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen hebben geen onderhoud nodig. Doordat ze schuin op het dak liggen, spoelen ze met elke regenbui gewoon weer schoon. Liggen jouw zonnepanelen dichtbij een drukke weg of een industriegebied? Dan kan het verstandig zijn om ze af en toe schoon te (laten) maken. Doe dit alleen als je merkt dat de opbrengsten substantieel afnemen. Twijfel je? Neem dan contact op met jouw persoonlijke adviseur.

Als de zonnepanelen schoongemaakt worden, is het belangrijk om dat met kalkvrij (regen)water en een zachte doek te doen. Anders ontstaan er krassen op de panelen en dat gaat ten koste van de opbrengsten. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen, schuursponsen of hogedrukreinigers. Lees meer informatie over het onderhoud van zonnepanelen.

Tip! Glazenwassers reinigen ook vaak zonnepanelen.

soorten conformiteitscertificaten omvormer zonnepanelen

5. Bezit je een conformiteitscertificaat voor je omvormer?

Krijg jij een zonnepaneleninstallatie, wordt jouw omvormer vervangen of wordt jouw installatie uitgebreid? Dan moet je als eigenaar van een zonnepaneleninstallatie vanaf 27 april 2021 verplicht een conformiteitscertificaat voor de omvormer bezitten. Hiermee toon jij aan dat jouw opweksysteem geschikt is voor de aansluiting op het Nederlandse energienet.

Hieronder vind je een overzicht van de conformiteitscertificaten voor omvormers die wij tijdens installaties gebruiken. Klik op de link van jouw type omvormer om het certificaat te downloaden.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: