Zonnepanelen schoonmaken

Het reinigen van zonnepanelen is vaak niet nodig

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Je wil geen opbrengsten mislopen en je wil zoveel mogelijk rendement uit je investering halen. Maar is het dan belangrijk om zonnepanelen regelmatig schoon te maken, bijvoorbeeld na een periode van Saharazand, of is regen voldoende? En kan ik dit zelf doen of is het verstandiger om dit over te laten aan een professional? Veel dingen die jij je mogelijk hebt afgevraagd en waar wij jou op deze pagina antwoord op gaan geven.

Het antwoord: bij Zonneplan gebruiken we zonnepanelen met een vuil-afstotende laag, waardoor ze minder onderhoud vergen. Deze technologie zorgt ervoor dat er standaard al weinig vuil op de zonnepanelen blijft liggen. Bovendien zorgt het typisch Nederlandse weer ervoor dat het meeste vuil door de regen wordt weggespoeld, wat resulteert in schone panelen met minimale onderhoudskosten. Ontdek meer over onze zonnepanelen op Zonneplan.nl.

Zonnepanelen schoonmaken in de regen

Zonnepanelen in de regen

Zonnepanelen reinigen: vaak niet nodig

In de productie van zonnepanelen word een vuil-afstotende laag aan het product toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat er standaard al weinig vuil op de zonnepanelen blijft liggen. Daarnaast hebben wij als Nederlanders geluk, want het overgebleven vuil wordt door de krachtige Nederlandse regenbuien van de zonnepanelen gespoeld. Je hebt dus eigenlijk vrijwel altijd schone panelen met minimale onderhoudskosten voor de zonnepanelen.

Het reinigende effect van de regen komt door de hellingshoek waarin zonnepanelen geplaatst worden. Eigenlijk is het doel van de hellingshoek optimale instraling van de zon op de zonnepanelen, maar door de hellingshoek van de zonnepanelen wordt vuil in de afvoer van de regen ook automatisch meegenomen. Een mooie bonus dus!

Opbrengstverschil

De opbrengstverschillen tussen een schoon en vies paneel zijn klein en je zal er niet de schoonmaakkosten mee terugverdienen. Stel dat een schoonmaakbedrijf €100 vraagt voor het schoonmaken van de zonnepanelen. Dan moet je behoorlijk wat stroom opwekken om dat weer terug te verdienen. Het is daarom verstandig om te wachten op een goede regen- of sneeuwbui.

Wanneer wel zonnepanelen schoonmaken?

Toch bestaan er ook een aantal uitzonderingen, waarbij het wel verstandig is om extra op te letten en toch voor het (laten) schoonmaken van zonnepanelen te kiezen:

 • Jouw dak bevindt zich dichtbij een drukke weg of industriegebied
 • Jouw zonnepanelen blijven vuil, ook na een regenbui
 • Jouw opbrengsten blijven structureel teruglopen

Twijfel jij of jouw zonnepanelen schoongemaakt moeten worden? Neem dan contact op met Zonneplan. Onze klantenservice kijkt graag met je mee.

De beste tijd voor het schoonmaken van zonnepanelen

Mocht je ervoor kiezen om je zonnepanelen toch zelf schoon te maken, dan is het begin van de lente de beste periode om zonnepanelen schoon te maken. De maanden april tot en met oktober zijn namelijk de maanden die voor de meeste opwek van je zonnepanelen zorgen. Het op tijd schoonmaken van de zonnepanelen zorgt voor een optimale opbrengst.

Tips voor het reinigen van zonnepanelen

Moeten jouw zonnepanelen schoongemaakt worden en ga je dit zelf doen, bijvoorbeeld nadat er Saharazand op de panelen is gevallen? Dan hebben wij een aantal do’s en dont’s voor je op een rijtje gezet:

 1. Zet het zonnepanelensysteem uit tijdens het zonnepanelen wassen.
 2. Kies voor het schoonmaken van de zonnepanelen een moment uit met minimale zon-instraling, hierdoor zullen de zonnepanelen minder warm zijn.
 3. Maak gebruik van lauw (zacht) kalkvrij water of regenwater.
 4. Gebruik GEEN gewone zeep of schoonmaakmiddel. Hiermee kan de vuil afstotende laag beschadigd raken.
 5. Maak gebruik van een zachte spons en vermijd een schuurspons of hogedrukreiniger. Deze kunnen de zonnepanelen ernstig beschadigen!

Wil je toch liever niet zelf het dak op om de zonnepanelen schoon te maken? Neem dan contact op met één van de professionals bij jou in de buurt, bijvoorbeeld een lokale glazenwasser. Zij hebben vaak de juiste materialen en ervaring om de reiniging van de zonnepanelen op je juiste manier uit te voeren. Voor advies kun je natuurlijk ook altijd vrijblijvend bij een van de Zonneplan-adviseurs terecht.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen schoonmaken

 • Waar kun je het beste je zonnepanelen mee schoonmaken?

  Gebruik lauw water en een zachte spons of doek, vermijd schoonmaakmiddelen. Chemische middelen kunnen de coating van de panelen aantasten. Bovendien is het milieu- en paneelvriendelijker om met zuiver water te reinigen.

 • Is het zinvol om zonnepanelen schoon te maken?

  Dankzij een beschermende laag is schoonmaken meestal niet nodig. Regen verwijdert veel vuil, maar let op bladeren en vogelpoep. Echter, in drogere gebieden of bij veel vogeloverlast kan een jaarlijkse schoonmaakbeurt nuttig zijn.

 • Hoe vaak moet ik zonnepanelen schoonmaken?

  Controleer zonnepanelen 2 tot 3 keer per jaar. Verwijder eerst droge bladeren en daarna hardnekkig vuil met een zachte doek of borstel. Zorg dat je veilig werkt, vooral als je het dak op moet. Voorkom krassen of beschadigingen aan de panelen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Deze pagina is geschreven door Annelies Pierik, een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: