Omvormers

Om daadwerkelijk te profiteren van zonne-energie heeft u een omvormer nodig. Een zonnepanelenomvormer zorgt er namelijk voor dat u de stroom kunt gebruiken en terug kunt leveren aan het net. Bij Zonneplan hebben we omvormers die ervoor zorgen dat uw zonnepanelensysteem de optimale opbrengsten realiseert. Onze omvormer wordt namelijk perfect afgesteld op het vermogen van uw zonnepanelen.

Een zonnepanelen omvormer, hoe werkt dat?

Simpel gezegd: zonnepanelen zetten zonlicht om in een ander soort stroom dan dat gebruikt wordt in de meterkast. In vaktermen: zonnepanelen leveren gelijkstroom en onze apparaten gebruiken wisselstroom. Om de zonne-energie te kunnen gebruiken, is er dus een apparaat nodig die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom. Dat apparaat is de omvormer. De omvormer zorgt er dus voor dat de wisselstroom van 230 volt terecht komt in de meterkast. Zo kunt u de stroom gebruiken voor uw apparaten óf terugleveren aan het energienet.

Naast deze basisfunctie kan een omvormer nog veel meer. Zo zorgt een omvormer ervoor dat de zonnegenerator op elk ogenblik technisch het voordeligst werkt, zodat zo veel mogelijk energie wordt opgewekt. In het vakjargon heet dit “MPP-tracking”, Engels voor “maximum power point”. Bovendien neemt de omvormer het afdragen van de op het dak geproduceerde stroom aan het openbare net over, hij bewaakt en stuurt de installatie, schakelt deze in geval van nood uit (bijvoorbeeld wanneer het net wegvalt) en registreert daarnaast nog alle gebruiksgegevens. Een omvormer is dus meer dan nodig.

Welke soorten omvormers zijn er?

Welke soort en type omvormer het meest geschikt is voor uw zonnepanelensysteem is afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen en de aanwezigheid van schaduwvorming. Onze zonnepanelenspecialisten informeren u graag wat in uw situatie het beste is.

Er zijn in de basis twee soorten omvormers te onderscheiden: string-omvormers en parallel geschakelde omvormer met optimizers. Daarnaast zijn er verschillende merken en typen. Precies weten wat het verschil van de verschillende omvormers? In dit artikel leggen we het uit. Daarnaast wordt de capaciteit van de omvormer altijd afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen, zodat uw systeem optimaal presteert.

Vermogen van de omvormer

Welk vermogen een omvormer moet hebben wordt bepaald aan de hand van het verwachte vermogen van de zonnepanelen. Om het beste rendement uit de zonnepanelen te halen, is van belang dat de capaciteit van de omvormer is afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen. Het instellen van het vermogen van de omvormer wordt ook wel dimensioneren genoemd.

Levensduur zonnepanelen omvormer

De levensduur van een omvormer wordt doorgaans geschat op 8 tot 12 jaar. Dat betekent dat de omvormers van Zonneplan minimaal 1 keer vervangen moeten worden, omdat de levensduur van uw zonnepanelen minimaal 25 jaar is. De levensduur van een omvormer wordt bepaald door verschillende factoren, zoals plaats, temperatuur en ventilatie. Meer weten over de levensduur van een omvormer? U leest het in dit artikel.

Meer weten over omvormers? Lees dan verder