Omvormers

Ondanks dat u kwalitatief hoogwaardige panelen op uw dak krijgt, is een optimale opbrengst van uw zonnepanelensysteem nog niet gegarandeerd. Daarvoor is namelijk ook een omvormer nodig welke perfect is afgestemd op het vermogen van uw zonnepanelen. De omvormer zorgt er namelijk voor dat u de stroom kunt gebruiken en terug kunt leveren aan het net.

Wat doet een omvormer?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom kunnen uw apparaten in huis echter niet gebruiken, omdat deze werken op wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom van 230 volt en deze boven de netspanning ligt, zodat de stroom gebruikt kan worden door de apparaten óf zodat het terug geleverd kan worden aan het energienet.

De omvormer kan echter nog veel meer: hij zorgt ervoor dat de zonnegenerator op ieder ogenblik technisch het voordeligst werkt, zodat zoveel mogelijk energie wordt opgewekt. In het vakjargon heet dit “MPP-tracking”, Engels voor “maximum power point”. Bovendien neemt de omvormer het afdragen van de op het dak geproduceerde stroom aan het openbare net over, hij bewaakt en stuurt de installatie, schakelt deze in geval van nood uit (bijvoorbeeld wanneer het net wegvalt) en registreert daarnaast nog alle gebruiksgegevens.

Welke soorten omvormers zijn er?

Welke soort en type omvormer het beste geschikt is voor uw zonnepanelensysteem, is afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen en de aanwezigheid van schaduwvorming. Laat u hiervoor goed informeren door een zonnepanelenspecialist!

Er zijn in de basis twee soorten omvormers te onderscheiden: string-omvormers en parallel geschakelde omvormer met optimizers. Daarnaast zijn er verschillende merken en typen. De capaciteit van de omvormer wordt altijd afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen, zodat uw systeem optimaal presteert.

Vermogen van de omvormer

De capaciteit van de omvormer wordt bepaald op basis van het verwachte vermogen van de zonnepanelen op uw dak. De daadwerkelijke opbrengst van de zonnepanelen wijkt immers in iedere situatie af en hier moet de capaciteit van de omvormer perfect op afgestemd zijn om een optimaal rendement te behalen. Het is doorgaans zo dat het vermogen van de zonnepanelen hoger is dan het vermogen van de omvormer. Waarom dit zo is leest u in onze uitleg over dimensionering van de omvormer.

Levensduur omvormer

De levensduur van een omvormer wordt doorgaans geschat op 10 tot 15 jaar. Deze omvormer moet dus minimaal 1 keer vervangen worden, omdat de levensduur van uw zonnepanelen minimaal 25 jaar is. De levensduur van een omvormer wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de temperatuur. Welke factoren dit nog meer zijn, leest u in dit artikel.

Zie ook: hoe werkt een omvormer