Omvormers

Het apparaat dat zonlicht omzet in bruikbare energie

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Wil jij jouw lampen, waterkoker of zelfs jouw elektrische auto laten werken op zonne-energie? Dan heb jij naast zonnepanelen een omvormer nodig. Dit apparaat zet energie van de zon om in stroom voor je apparaten en maakt het mogelijk om energie terug te leveren aan het net. Wil jij meer weten over hoe dit werkt of heb je interesse in andere delen van een zonnepaneleninstallatie? Lees dan verder.

Zonnepanelen omvormer One van Zonneplan

Zonneplan omvormer One

Een zonnepanelen omvormer, hoe werkt dat?

Zonnepanelen zetten zonnestralen om in zonne-energie, ook wel gelijkstroom genoemd. De uitdaging is om deze gelijkstroom om te zetten in 230 volt wisselstroom. Daar werken alle apparaten in en om het huishouden op. In een zonnepaneleninstallatie wordt daarom gebruik gemaakt van de omvormer.

Vermogen van de omvormer

Het verwachte vermogen van jouw zonnepanelen bepaalt het vermogen van jouw omvormer. Alleen door perfecte afstemming van zonnepanelen en omvormer kan je namelijk het beste rendement behalen. Dit instellen van het vermogen van de omvormer wordt ook wel dimensioneren genoemd.

Omvormers voor zonnepanelen bij Zonneplan

Welke soort en type omvormer het meest geschikt is voor jouw zonnepanelensysteem, is afhankelijk van het vermogen van jouw zonnepanelen en of er sprake is van schaduwvorming op jouw dak. Bij Zonneplan hebben we omvormers die ervoor zorgen dat jouw zonnepanelensysteem de optimale opbrengsten realiseert. Daarnaast beschikken alle omvormers ook over een conformiteitscertificaat. Onze persoonlijke adviseurs informeren jou graag wat voor jou de beste keuze is.

Veelgestelde vragen over omvormers

  • Hoe weet je welke omvormer je nodig hebt?

    Kies een omvormer die 90% tot 110% van de capaciteit van de zonnepanelen aankan. Voor een installatie van 3 kWp is een omvormer tussen 2,7 en 3,3 kWp ideaal. De omvormer speelt een cruciale rol in de efficiëntie van het zonnesysteem. Kwalitatieve merken bieden vaak langere garanties en betere prestaties.

  • Waar moet je op letten bij een omvormer voor zonnepanelen?

    Plaats de omvormer op een stofvrije plek waar hij zijn warmte kwijt kan, liefst dicht bij de meterkast. Let ook op het geluidsniveau. Een luidruchtige omvormer kan storend zijn, vooral als hij zich in of nabij een leefruimte bevindt. De levensduur van een omvormer is doorgaans korter dan die van zonnepanelen, dus houd rekening met vervanging na ongeveer 10-15 jaar.

  • Kan elke omvormer op elk zonnepaneel?

    Nee, omvormers verschillen in hoe ze elektriciteit uit zonnepanelen reguleren. Belangrijk zijn het vermogen en de prijs. Het is cruciaal om de juiste omvormer te matchen met de zonnepanelen voor optimale prestaties. Raadpleeg altijd een expert bij het kiezen van de juiste combinatie.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: