Micro omvormer

Aid Henic
Door: Aid Henic

Een micro omvormer is een compact apparaat dat achter elk zonnepaneel wordt geplaatst. Nieuwere micro omvormers, zoals die van Zonneplan, zijn ook geschikt om aan meerdere zonnepanelen aan te sluiten. Er is dan geen grote, centrale omvormer meer nodig, en je hoeft ook niet per paneel één micro omvormer te hebben. Anno 2024 zien we dat steeds meer installaties met micro omvormers worden gedaan.

De micro omvormer zet de gelijkstroom (DC) die zonnepanelen produceren, om naar wisselstroom (AC) die door huishoudelijke apparaten wordt gebruikt. Hoe werkt dit precies? Zonneplan duikt dieper in dit onderwerp.

De werking van een micro omvormer

Elk zonnepaneel produceert gelijkstroom (DC) wanneer het zonlicht omzet in elektriciteit. Voor huishoudelijke apparaten is wisselstroom (AC) nodig. De micro omvormer zit op paneelniveau en neemt de DC die door een specifiek zonnepaneel wordt gegenereerd. Vervolgens zet het deze stroom om in AC, zodat het direct kan worden gebruikt of teruggevoerd naar het net. Door deze conversie op paneelniveau kunnen micro omvormers de efficiëntie van elk afzonderlijk paneel optimaliseren, wat vooral voordelig is bij schaduw of vuil op enkele panelen.

Voordelen en nadelen van een micro omvormer

  • Voordelen: Ze optimaliseren de prestaties van individuele panelen, wat betekent dat als één paneel schaduw krijgt of onderpresteert, de andere panelen daar geen last van hebben. Ook is er geen centrale omvormer meer nodig in huis. Minder materiaal dus, wat automatisch ook een kleinere kans op fouten betekent. Verder is het makkelijker om uit te breiden, bijvoorbeeld wanneer je meer zonnepanelen op je dak laat leggen.
  • Nadelen: Voor nu is een micro omvormer van Zonneplan geschikt om 4 tot 6 panelen aan te koppelen. Heb je een installatie met 7 panelen? Dan zou je dus geen micro omvormer kunnen nemen; daar heb je dan 6 of 8 zonnepanelen voor nodig.

Hoe wordt een micro omvormer geïnstalleerd?

Het installeren van een micro omvormer is relatief eenvoudig. Elk paneel krijgt zijn eigen omvormer, die direct op de achterkant van het paneel wordt gemonteerd. Vervolgens worden de omvormers verbonden met het elektriciteitsnet van de woning.

Gemiddelde kosten van een micro-omvormer

Gemiddeld liggen de kosten van een micro omvormer voor zonnepanelen liggen in de markt tussen de € 100 en € 250 per stuk. Over het algemeen variëren de prijzen voor micro omvormers aanzienlijk. Dit is grotendeels te wijten aan factoren zoals merkbekendheid, technologische innovaties en de specificaties van het product.

Merken die aan de hogere kant van dit prijsspectrum zitten, bieden vaak geavanceerdere functies of een langere levensduur. Daarnaast kunnen bulk-aankopen of pakketdeals met zonnepanelen soms leiden tot kortingen of voordeligere prijzen per omvormer. Het is daarom altijd raadzaam om verschillende opties en aanbiedingen te overwegen voordat je een definitieve keuze maakt.

Micro-inverter versus micro omvormer

Hoewel ze vaak door elkaar worden gehaald, is er een subtiel verschil. Een micro-inverter zet gelijkstroom om in wisselstroom op paneelniveau, terwijl een micro omvormer dit voor het gehele systeem doet. Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Verschil tussen een micro omvormer en een optimizer

Het verschil tussen een optimizer en een micro-omvormer kan soms voor verwarring zorgen, omdat beide apparaten ontworpen zijn om de efficiëntie van zonnepanelen te verbeteren. Echter, ze hebben elk hun eigen unieke functies en toepassingen.

Micro omvormer:

  1. Functie: Een micro-omvormer zet de gelijkstroom (DC) die door een specifiek zonnepaneel wordt geproduceerd direct om in wisselstroom (AC), die geschikt is voor huishoudelijk gebruik en het elektriciteitsnet.
  2. Plaatsing: Ze worden achter elk individueel zonnepaneel geplaatst, waardoor elk paneel zijn eigen omvormer heeft.
  3. Voordelen: Er is geen omvormer meer nodig in huis. Verder maken micro omvormers het mogelijk dat elk paneel (of set van panelen) onafhankelijk functioneert. Dus als een deel van de panelen wordt beïnvloed door schaduw of defect is, heeft dit geen invloed op de prestaties van de andere panelen.

Optimizer (of Power Optimizer):

  1. Functie: In plaats van de stroom om te zetten, past een optimizer de spanning en stroom van elk paneel aan om de efficiëntie te maximaliseren. De gelijkstroom die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens naar een centrale omvormer gestuurd die de DC omzet in AC.
  2. Plaatsing: Net als micro-omvormers worden optimizers achter elk zonnepaneel geplaatst.
  3. Voordelen: Ze verbeteren de prestaties van elk paneel afzonderlijk, net zoals micro-omvormers, maar omdat ze werken in combinatie met een centrale omvormer, kunnen ze voordeliger zijn dan systemen die volledig uit micro-omvormers bestaan.
  4. Nadelen: Ze vereisen nog steeds een centrale omvormer, wat een extra kostenpost kan zijn.

Kortom, terwijl micro-omvormers rechtstreeks de DC van zonnepanelen omzetten in AC, regelen optimizers enkel de spanning en stroom van elk paneel en vertrouwen ze op een centrale omvormer voor de daadwerkelijke conversie naar AC.

Het advies van Zonneplan

Bij Zonneplan gebruiken we zowel micro omvormers als (partially) power optimizers. Deze combineren het beste van beide werelden: ze optimaliseren de prestaties van individuele zonnepanelen en laten je besparen op de kosten. Om het beste advies te krijgen voor jouw specifieke situatie, kun je contact opnemen met een adviseur van Zonneplan.

Voor meer diepgaande informatie over omvormers en optimizers, bezoek onze pagina’s over omvormers en optimizers. Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, bekijk dan zeker ook onze pagina over zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over micro omvormers

  • Wat is het voordeel van een micro omvormer zonnepanelen-systeem?

    Door de plaatsing op het dak is het niet meer nodig om in de woning een omvormer te plaatsen. Daarnaast zorgt de micro omvormer ervoor dat elk paneel onafhankelijk werkt, wat betekent dat als één paneel onderpresteert, de anderen nog steeds optimaal werken.

  • Hoe sluit je de micro omvormer aan op de meterkast?

    Bij een micro omvormer is het kabeltraject een stuk eenvoudiger. De kabel kan rechtstreeks vanaf het dak naar de meterkast toe en hoeft niet meer naar een centrale omvormer. Dit kan binnendoor maar ook via de buitenzijde van de woning.

  • Is het uitbreiden van de installatie mogelijk?

    Het uitbreiden van de installatie is heel eenvoudig. Omdat elke micro omvormer afzonderlijk werkt kan je heel makkelijk een extra micro omvormer en zonnepanelen plaatsen. Dit kan ook op een ander deel van je dak zijn zonder dat er een koppeling tussen beide omvormers nodig is.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: