Laadpalen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Om je elektrische auto voordelig te kunnen opladen is een eigen laadpaal thuis erg handig. Waar de keuze voor een elektrische auto mogelijk al een lastige kan zijn, begint vervolgens ook de keuze voor de beste laadpaal voor thuis. Zonneplan vertelt je alles wat je wil weten over een laadpaal kopen, zoals het rendement en de terugverdientijd van een laadpaal.

Waarom een laadpaal kopen?

Waarom heb je eigenlijk een laadpaal nodig om de batterij van je elektrische auto op te laden? Opladen via het stopcontact kan, maar heeft twee grote nadelen. Overbelasting ligt op de loer. Dit kan zorgen voor een onveilige situatie. Laad je je elektrische auto op aan het stopcontact, dan is het vermogen ook erg laag. Het opladen van jouw accu duurt dus enorm lang. Een laadpaal heeft meer vermogen zodat je jouw auto snel kunt opladen.

Lees meer over:

Wat kost een laadpaal thuis?

Wil jij een laadpaal kopen? Met welke kosten moet je rekening houden? De kosten voor een laadpaal thuis zijn afhankelijk van een aantal specificaties, zoals:

  • Een 1-fase of 3-fasen aansluiting in je meterkast
  • Het laadstation zelf, type en merk. 
  • Manier van bevestigen; wand of montagepaal.
  • De afstand tussen jouw meterkast en de laadpaal; langer kabeltraject. 
  • Extra opties; denk aan dynamic load balancing of het gebruik van een app.

Wat kost een laadpaal thuis? 
Wil je een concreet voorstel ontvangen voor een laadpaal bij jou thuis?
Vraag een laadpaal offerte aan via www.zonneplan.nl/laadpaal

Welke laadpaal voor mijn auto?

De laadpaal van Zonneplan is geschikt voor de meeste elektrische auto’s, denk aan een Tesla Model S of een Cupra Born. Ben je benieuwd of jouw EV geschikt is voor een laadpaal van Zonneplan?

Op onze website hebben we een overzicht van automerken en modellen waarvoor de laadpaal van Zonneplan geschikt is, zoals:

Laadpaal installeren

Je kunt zelf aan de slag om jouw laadpaal thuis te installeren, maar een installateur inschakelen scheelt jouw veel werk. De laadpaal installatie duurt gemiddeld 1 dagdeel. De installatie van een laadpaal bestaat eigenlijk uit drie onderdeel.

  1. De plaatsing van het laadstation. Er wordt een laadpaal geplaatst op jouw oprit of het laadstation wordt aan de muur bevestigd.
  2. De aanleg van het kabeltraject. De laadpaal wordt verbonden met de meterkast.
  3. De aansluiting meterkast. Een nieuwe groep wordt geplaatst in de meterkast om op deze manier een veilige werking te kunnen garanderen.

Het is goed om te weten dat een laadpaal in principe geen onderhoud vereist.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: