Laadpaal werking

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Je stopt de plug van jouw laadpaal in de auto, stelt misschien wat in via de app, en hup je auto wordt opgeladen. Klinkt simpel, maar hoe zit het nu echt. Hoe werkt het laadproces met een laadpaal nu precies? We geven graag wat meer info.

Wat doet de laadpaal?

Laad jij jouw elektrische auto op dan vraagt dit om veel vermogen voor een langere periode. Een standaard stopcontact kan dit vermogen niet (snel) verwerken. Een laadpaal of laadstation gelukkig wel. Hij zorgt ervoor dat je auto veilig en stabiel wordt opgeladen. Geen stoppen die doorslaan dus, wel zo prettig. Je laadpaal is dus niet de fysieke oplader van jouw elektrische auto. Deze oplader zit namelijk in de auto zelf. Je laadpaal levert alleen de gewenste stroom.

vrouw laadt haar hybride auto op met een laadpaal van zonneplan

On-board charger

De stroom die jouw laadpaal standaard levert is wisselstroom. De batterij van jouw elektrische auto heeft gelijkstroom nodig. De on-board charger van jouw elektrische auto zet deze stroom vanuit jouw laadpaal dus om in gelijkstroom. Deze omvormer bepaalt het laadvermogen van jouw elektrische auto.

Hoe werkt een snellader?

Wil je snelladen, bijvoorbeeld langs de snelweg, dan gaat dit veel vlotter dan met een laadpaal thuis. Hoe kan dit als de omvormer van mijn auto bepalend is voor de snelheid van het laden?

De laadpalen van een snellader hebben een omvormer ingebouwd die de wisselstroom van het net voor je omzet naar gelijkstroom voor de accu. De gelijkstroom kan zo direct jouw accu in en de on-board charger van jouw auto is zo dus niet bepalend voor het laadvermogen.

Accu

Alle stroom wordt opgeslagen in de accu van je elektrische auto. Bij elektrische auto’s is dit een lithium-ion-accu. De hoeveelheid energie die jij kunt opslaan in jouw accu bepaalt de capaciteit van jouw accu. Deze capaciteit heeft invloed op de laadtijd, maar ook de actieradius. Heb je een zuinige elektrische auto dan kun je met een accucapaciteit van 15 kWh zo’n 100 km afleggen.

Elektromotor

Start jij jouw elektrische auto? Dan wordt de stroom vanuit de accu naar de elektromotor van de auto gestuurd. Deze motor is direct verbonden met de aandrijfassen. De motor zet dus direct de wielen van jouw auto in beweging, zonder tussenkomst van een versnellingsbak bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat jouw elektrische auto zo snel reageert als jij het gaspedaal indrukt.

Dynamic Load Balancing

Hierboven werd het ook al even aangehaald: wanneer je thuis jouw auto laadt, wil je in huis geen stoppen die doorslaan. Dit wordt voorkomen door een speciale laadpaalfunctie genaamd Dynamic Load Balancing, art ervoor zorgt dat het stroomverbruik in huis veilig wordt geregeld. Lees meer hierover in ons blog ‘Waarom kiezen voor een laadpaal met Dynamic Load Balancing?‘.

Nu je meer weet over hoe een laadpaal werkt, van de werking van een on-board charger tot het belang van Dynamic Load Balancing, is het tijd om de juiste laadoplossing voor jouw elektrische auto te vinden. Ontdek hoe onze slimme laadpaal je niet alleen een snelle en efficiënte laadervaring biedt, maar ook zorgt voor een naadloze integratie met je thuisnetwerk en slim energiebeheer mogelijk maakt.

1-fase of 3-fasen laadpaal: hoe zit dat?

Of je nu beter een 1-fase of een 3-fase laadpaal kunt kiezen, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Heb je genoeg aan een langzamere laadtijd en wil je niet te veel uitgeven? Dan is een 1-fase laadpaal vaak een prima keuze. Heb je een auto met een grote accu of moet je vaak en snel opladen? Dan is een 3-fase laadpaal waarschijnlijk beter. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je nodig hebt en wat het beste past bij jouw situatie. Lees meer.

Laadverlies bij laden van elektrische auto

Laadverlies ontstaat door de efficiëntie van laadpalen, bekabeling, temperatuur en auto-systemen. Lees meer over laadverlies bij elektrische auto’s, dat tot wel 30% kan oplopen.

Veelgestelde vragen over de werking van laadpalen

  • Hoe kan ik de Zonneplan laadpaal kopen?

    Een laadpaal van Zonneplan kopen is een goed idee als je slim, snel en spotgoedkoop thuis je auto op wilt laden. Via onze website vraag je advies aan en ontvang je een gratis laadplan. Zonneplan verzorgt alles van advies tot laadpaal installatie.

  • Voor welke auto’s is de laadpaal van Zonneplan geschikt?

    De laadpaal is geschikt voor vrijwel alle elektrische en hybride auto’s. Veel voorkomende merken zijn Tesla, BMW, Audi, Volvo, Cupra, Kia, Mercedes, Polestar, Volkswagen en Toyota. Kijk hier voor een overzicht van alle automerken en -modellen waar de slimme laadpaal van Zonneplan geschikt voor is.

  • Ik hoor steeds meer over 'slim laden', wat is dat precies?

    Slim laden is eigenlijk een verzamelterm. Het betekent dat het opladen van je elektrische auto wordt gestuurd op basis van stroomprijs, aanbod van groene stroom of belasting van het stroomnet.

    Bij Zonneplan hebben we Slim laden een upgrade gegeven met Powerplay. Combineer je de laadpaal met Zonneplan Energie? Dan laad je jouw auto op met Powerplay. Met Powerplay gebruik je gratis laden en slim laden. Daarnaast kan je ook altijd gepland laden, boost laden of direct laden bij inpluggen. Ook zonder Zonneplan Energie. We nemen alle laadmethoden met je door op deze pagina.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy