Financieel

De investering in zonnepanelen is er een voor de lange termijn. Niet alleen wordt er met zonnepanelen direct maandelijks bespaard op de energierekening, de investering in zonnepanelen heeft ook financieel een hoger rendement dan het rendement op een spaarrekening. De prijs van een zonnepanelen systeem hangt volledig af van het type en vermogen van de zonnepanelen en de omvormer.


Btw-teruggave

In Nederland wordt het opwekken van zonne-energie op verschillende manieren door de overheid gestimuleerd. Zo kan elke particulier die zonnepanelen aanschaft de btw over de zonnepanelen terugvorderen bij de belastingdienst. Door deze gunstige regeling bespaart u tot 21% op de aanschaf van uw installatie! Hier vindt u meer informatie over de btw teruggave. Ook profiteren particulieren van de salderingsregeling.


Financieringsmogelijkheden en subsidies

Diverse gemeentes in Nederland bieden een subsidie of een Duurzaamheidslening aan om de aanschaf van zonnepanelen mogelijk te maken. Deze lening tegen een aantrekkelijk lage rente, maakt investering zonder eigen spaargeld mogelijk. Ook is er de landelijke Energiebespaarlening, waarmee u een combinatie van energiebesparende maatregelen aan uw eigen huis kunt financieren.

Zakelijke voordelen

Voor bedrijven gelden er verschillende fiscale regelingen en subsidies welke het investeren in zonnepanelen extra interessant maken. Voor het MKB zijn de Energie Investeringsaftrek en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek interessant. Voor bedrijven met een groot zakelijke aansluiting (> 3x80a) is de SDE+ subsidie een zeer interessante stimuleringsregeling voor zonnepanelen. Er zijn daarnaast nog verschillende subsidies voor zonnepanelen beschikbaar.

Lees meer over de kosten en financiering van zonnepanelen.