Financieel

Zonnepanelen kopen zonder spaargeld te investeren?

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Overstappen op zonne-energie is een verstandige keuze. Met jouw zonnepanelen draag je bij aan het milieu en bespaar je maandelijks op de energierekening. Dat is de basis, maar er is meer. Wij zetten de belangrijkste financiële informatie omtrent zonnepanelen voor jou op een rijtje.

Dak met zonnepanelen

Investering zonnepanelen

Terugverdientijd

Terugverdientijd is een waardevolle methode om te bepalen hoe snel een investering zichzelf terugverdient. De totale opbrengsten zijn dan gelijk aan de totale investeringen. De verschillende dakoriëntaties in Nederland en verschillen in grootte van installatie zorgen voor verschillen in terugverdientijd.

Financieel rendement

Het begrip terugverdientijd geeft een beperkt inzicht in het rendement van de investering. De besparingen op de energierekening, de kosten per opgewekte kilowattuur, en de opbrengsten na de terugverdientijd moeten ook in de berekening van het rendement worden meegenomen.

  • Zonne-energie levert meer op dan de rente op jouw spaarrekening. Reken jouw zonnepanelen rendement snel uit.

Financiële voordelen van zonnepanelen

Gebruik maken van de salderingsregeling

Met het opwekken van zonne-energie kan je als particulier gebruik maken van de salderingsregeling. Dit houdt in dat jouw teruggeleverde stroom aan het net wordt weggestreept tegen dezelfde prijs als de gebruikte stroom vanuit het net.

  • Lees hier meer over de salderingsregeling en de vergoeding die je voor je teruggeleverde stroom ontvangt.

0% Btw op zonnepanelen

In 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen verlaagd naar 0%. Je betaalt nu dus geen btw meer over de aanschaf van jouw zonnepanelen.

Stijging woningwaarde

Net zoals een nieuwe badkamer of een uitbouw voegt een zonnepanelen systeem letterlijk waarde toe aan jouw huis. De gemiddelde waardestijging door zonnepanelen is ongeveer gelijk aan de gemiddelde aanschafwaarde van de zonnepanelen.

Zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen zijn een waardevolle aankoop. Jij wil met jouw investering zo min mogelijk risico lopen. Maar wat als jouw zonnepanelen gestolen worden of hagelstenen je panelen beschadigen?

Financiering zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw zonnepanelen kan bekostigen. De eerste optie om zonnepanelen te financieren, is het gebruik van je eigen spaargeld. Zo ben je meteen volledig in het bezit van je zonnepanelensysteem en profiteer je direct volledig van alle opbrengsten.

Niet genoeg spaargeld of wil je dat liever aan iets anders besteden? Geen nood. Verschillende instanties bieden subsidies of financieringsregelingen aan gericht op duurzame investeringen, waaronder zonnepanelen. Wij hebben de belangrijkste regelingen op een rijtje gezet!

  • De Duurzaamheidslening: gemeentelijke of provinciale regeling, die het mogelijk maakt om te investeren in duurzame oplossingen.
  • De Energiebespaarlening: regeling vanuit het Nationaal Warmtefonds die particuliere woningeigenaren en VVE’s de mogelijkheid van verduurzaming biedt.
  • De Stimuleringslening: regeling gericht op energiebesparende maatregelen en onderhoud of renovatie van jouw woning.
  • De GreenLoans lening: landelijke regeling gericht op het stimuleren van verschillende groene maatregelen, waaronder zonnepanelen.

Kom je er niet uit? Dan helpen onze persoonlijke adviseurs jou graag verder.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: