Lening zonnepanelen

Alles wat jij moet weten voordat je gaat investeren in zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonnepanelen aanschaffen doe je niet zomaar, hier komen behoorlijk wat kosten bij kijken. Het is dan ook niet meer dan logisch dat jij een goed overzicht wil van alle kosten van je toekomstige investering en de mogelijkheden om deze zonnepanelen te financieren. Wij geven je alle informatie over leningen voor zonnepanelen, investeren met eigen spaargeld en andere financieringsopties via bijvoorbeeld een lening.

Kosten zonnepanelen

Wanneer jij overweegt om zonnepanelen te nemen, eventueel met een zonnepanelen lening, dan zijn de kosten een belangrijk aspect in je beslissing. Jij weet dat je op lange termijn behoorlijk gaat besparen op je energierekening, maar op de korte termijn brengen de zonnepanelen een fors investeringsbedrag met zich mee. De eerste vraag die wij moeten beantwoorden is dus: Wat kost het om te investeren in een zonnepanelensysteem? Het specifieke bedrag van een zonnepanelensysteem hangt af van hoeveel zonnepanelen er op jouw dak geplaatst worden en welke omvormer jij nodig hebt.

  • Benieuwd naar de prijs van zonnepanelen voor jouw woning?
    Ons Zonneplan op maat geeft jou een volledig overzicht van de investering, de jaarlijkse besparingen en wat de totale opbrengsten zijn. Vraag hier gratis een Zonneplan aan!

Zonnepanelen financieren met spaargeld

Naast inzicht in wat zonnepanelen kosten, is het ook verstandig uit te zoeken op welke manier jij jouw zonnepanelen gaat bekostigen. Dit kan met een zonnepanelen lening. Maar de eerste optie is vaak om zonnepanelen te financieren met eigen spaargeld. Zo ben je meteen volledig in het bezit van je zonnepanelensysteem en profiteer je direct volledig van alle opbrengsten.

Zonnepanelen zonder investeren

Niet genoeg spaargeld of wil je dat liever aan iets anders besteden? Geen nood. Verschillende instanties bieden zonnepanelen subsidies of financieringsregelingen, zoals leningen, aan gericht op duurzame investeringen, waaronder zonnepanelen.
Zonnepanelen huren wordt ook wel eens genoemd als optie, maar volgens de Consumentenbond kun je beter geld lenen en zonnepanelen kopen, dan ze huren.

Wij hebben de belangrijkste regelingen voor zonnepanelen leningen op een rijtje gezet!

  • De Duurzaamheidslening: gemeentelijke of provinciale regeling, die het mogelijk maakt om te investeren in duurzame oplossingen.
  • De Energiebespaarlening: nationale regeling die particuliere woningeigenaren en VVE’s de mogelijkheid van verduurzaming biedt.
  • De Stimuleringslening: regeling gericht op energiebesparende maatregelen en onderhoud of renovatie van jouw woning.
  • De GreenLoans lening: landelijke regeling gericht op het stimuleren van verschillende groene maatregelen, waaronder zonnepanelen.
  • De Zonneplan Duurzaamheidslening: regeling specifiek ingericht voor Zonneplan klanten, enkel voor de financiering van  producten aangeboden door Zonneplan.
  • De Toekomstbestendig Wonen Lening: lening is alleen geldig voor inwoners van de desbetreffende gemeente of provincie die de lening aanbiedt.

Lening voor zonnepanelen bij een bank

Een (groene) lening afsluiten is een optie wanneer je graag zonnepanelen op je dak wilt, maar hier zelf onvoldoende geld voor hebt of niet bereid bent spaargeld in te leggen. Veel banken hebben een groene lening. Dit is een lening speciaal bedoeld voor het verduurzamen van een woning. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Aangezien het hier om leningen puur voor verduurzamen gaat, kan je vaak tegen extra aantrekkelijke rentepercentages lenen.

Deel dit artikel: