Zonnepanelen aanschaffen doe je niet zomaar, hier komen behoorlijk wat kosten bij kijken. Het is dan ook niet meer dan logisch dat jij een goed overzicht wil van alle kosten van je toekomstige investering en de mogelijkheden om deze zonnepanelen te financieren. Wij geven je alle informatie over leningen voor zonnepanelen, investeren met eigen spaargeld en andere financieringsopties via bijvoorbeeld een lening.
Heb je niet genoeg spaargeld of wil je dat liever aan iets anders besteden? Geen nood. Verschillende instanties bieden leningen aan die gericht zijn op duurzame investeringen, waaronder zonnepanelen.
Zonnepanelen huren wordt ook wel eens genoemd als optie, maar volgens de Consumentenbond kun je beter geld lenen en zonnepanelen kopen, dan ze huren.
Wij hebben de belangrijkste regelingen voor zonnepanelen leningen op een rijtje gezet.
Een (groene) lening afsluiten is een optie wanneer je graag zonnepanelen op je dak wilt, maar hier zelf onvoldoende geld voor hebt of niet bereid bent spaargeld in te leggen. Veel banken hebben een groene lening. Dit is een lening speciaal bedoeld voor het verduurzamen van een woning. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Aangezien het hier om leningen puur voor verduurzamen gaat, kan je vaak tegen extra aantrekkelijke rentepercentages lenen.
De investering in zonnepanelen kan worden ondergebracht in de hypotheek. Als je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek aangeeft dat je energiebesparende maatregelen wil nemen zoals een zonnepaneleninstallatie, wordt dat vaak geaccepteerd. Heb je al een hypotheek afgesloten? Dan is het meestal mogelijk deze te verhogen.
Naast inzicht in wat zonnepanelen kosten, is het ook verstandig uit te zoeken op welke manier jij jouw zonnepanelen gaat bekostigen. Dit kan met een zonnepanelen lening. Maar de eerste optie is vaak om zonnepanelen te financieren met eigen spaargeld. Zo ben je meteen volledig in het bezit van je zonnepanelensysteem en profiteer je direct volledig van alle opbrengsten.
Het afsluiten van een lening voor zonnepanelen kan een slimme keuze zijn, vooral als je de initiële kosten niet in één keer kunt betalen.
Zonnepanelen zijn een duurzame investering die je energierekening aanzienlijk kan verlagen. Met de besparingen op je energiekosten kun je vaak de maandelijkse aflossingen van de lening dekken. Bovendien zijn er speciale duurzaamheidsleningen beschikbaar, zoals via je gemeente of het Warmtefonds, die gunstige voorwaarden bieden.
Het is belangrijk om de voorwaarden van de lening goed te bekijken en te vergelijken met de verwachte besparingen en opbrengsten van de zonnepanelen. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken die past bij jouw financiële situatie.
Voor het financieren van zonnepanelen zijn er verschillende opties: huren, kopen met eigen middelen, of kopen met een lening. Huren is overduidelijk de minst aantrekkelijke optie.
Ben je benieuwd wat in jouw situatie mogelijk is? Onze adviseurs kijken graag met je mee.
Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy